• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ
ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ

ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 25/05/2016 14:38
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Αν έχετε ταυτίσει την όπερα με στυλιζαρισμένους τραγουδιστές, που στέκονται άκαμπτοι πάνω στη σκηνή, με βαριά κι εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, τότε μάλλον δεν είστε από τους φανατικούς του είδους , καθώς το λυρικό θέατρο σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αλλάξει και πλέον έχει ξεπεράσει τα « παλιό» κι ίσως μουσειακό στυλ, που το χαρακτήριζε. Ακολουθεί πλέον τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες θεατρικές τάσεις. Οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με το απαιτητικό αυτό είδος, ανανεώνουν την όπερα με εντυπωσιακά κινησιολογικά σύνολα, χρήση της τεχνολογίας , αλλά και μια πιο «κινηματογραφική» προσέγγιση των λυρικών ρόλων. Φαίνεται πως σε αυτή την κατεύθυνση, κινούνται και οι νέοι Έλληνες σκηνοθέτες, αλλά και τα ιδρύματα ή οι ομάδες που υπηρετούν το λυρικό θέατρο, με σκοπό να προσεγγίσουν κι ένα πιο νεανικό κοινό, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν δήλωνε φανατικό του είδους.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναθέτει στον Σίμο Κακάλα, τον σκηνοθέτη της «Γκόλφως», του «Λιωμένου Βούτυρου», αλλά και του «Ορέστη», την πασίγνωστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη , τον «Βαφτιστικό» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ολύμπια. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «ο προσανατολισμός της παράστασης είναι εμφανής, το κωμικό είδος απαιτεί ταχύτητα, ακρίβεια και οξυδέρκεια, στοιχεία που αποτελούσαν πάντα πρόκληση τόσο για τον περφόρμερ, όσο και για το σκηνοθέτη». Ο «Βαφτιστικός» είναι ίσως η πιο πολυπαιγμένη οπερέτα στην Ελλάδα, με διάσημα τραγούδια, αλλά ίσως αυτήν τη φορά, η προσέγγιση του Σίμου Κακάλα θα ξαφνιάσει.

Ένας ακόμα σκηνοθέτης της νέας γενιάς, ο Θέμελης Γλυνάτσης, συνεργάζεται με την Ομάδα Λυρικού Θεάτρου «Ραφή» για να μας παρουσιάζουν την «Αλτσίνα», την μπαρόκ όπερα σε τρεις πράξεις Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, από τις 6 Ιουνίου και μάλιστα σε έναν χώρο καθαρά θεατρικό, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, όπου ποτέ δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί όπερα, πάρα την βαθιά αγάπη που έτρεφε ο Λευτέρης Βογιατζής για το είδος.

Η συγκεκριμένη όπερα έχει στοιχεία παραμυθιού και εμπνευσμένη από τον μύθο της Κίρκης, βρίθει μεταμορφώσεων. Με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση, το μαγικό στοιχείο συναντάει την σκληρή πραγματικότητα, προσδίδοντας τραγικότητα στην ιστορία. Η Ομάδα Mουσικού Θεάτρου Ραφή, ιδρύθηκε το 2012 από τις μουσικούς Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Μαϊρα Μηλολιδάκη και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου.

Οι παραστάσεις της περιλαμβάνουν κυρίως site specific παραγωγές γύρω απ’ το λυρικό ρεπερτόριο του 20ου αιώνα και τον διάλογο του με τα νέα μέσα.

Ακόμα λοιπόν κι αν ανήκετε σε αυτούς που δεν αγαπούν την όπερα και τη θεωρούν κάπως «παλιακή» δεν έχετε πάρα να δώσετε μια ευκαιρία στους νέους δημιουργούς, Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.