• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΣΙΝΕΤΣΙΤΑ. Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΤΣΙΝΕΤΣΙΤΑ. Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

ΤΣΙΝΕΤΣΙΤΑ. Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ


5.0/5 rating 1 vote

Στα φοιτητικά μου χρόνια στη Ρώμη, κατάφερα μόνο μια φορά (και μόνο για 10 λεπτά), να μπω στην "Πόλη του Σινεμά", για μια σύντομη συνέντευξη με τον Φεντερίκο Φελίνι, που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία. Προχθές, έμεινα 5 ώρες.

Μπορεί το θρυλικό «σπίτι» των δημοφιλέστερων κινηματογραφικών υπερπαραγωγών, να είναι πια, ένα ψυχαγωγικό πάρκο, (που κόστισε 250 εκατ. ευρώ,), στα νότια της Ρώμης,  για μένα όμως, είναι πάντα, το λατρεμένο σκηνικό εφηβικών ονείρων, των πρώτων κοριτσίστικων σκιρτημάτων, των φωτογραφιών του Μαρτσέλο και του Βιττόριο, μέσα σε βιβλία και τετράδια. 

Και ναι... ήταν εκεί κι οι δυο τους. Ασπρόμαυρα όμορφοι, γελαστοί, όλοι δικοί μου.

Ο ένας, να κλείνει το μάτι στη "Ντόλτσε Βίτα" και μετά να χάνεται με την Ανίτα, στην Πιάτσα ντι Σπάνια κι ο άλλος, να μου υπόσχεται συνέντευξη , που τελικά μου έδωσε, στο σπίτι του, στην Φλωρεντία. 

"Μπήκα" ολοζώντανα, μέσα στο "Αμαρκόρντ",  στην "Πόλη των Γυναικών", στην "Καμπίρια", είδα τα κοστούμια της Τέιλορ, του Μπάρτον, του Ουστίνωφ, της Μασίνα, της Έκμπεργκ. 

Ήταν εκεί, η αγαπημένη μου Μανιάνι, δίπλα σε Λόρεν, Λολομπρίτζιτα, Καρντινάλε, Βίττι, Σόρντι, Τοτό, Τονιάτσι, Ντάγκλας, Λεόνε. 

Εκεί και οι μπομπίνες, τα φώτα, οι μονταζιέρες, το καπέλο και το κασκόλ του Φελίνι, τα δεκάδες γυαλιά της Βερτμύλερ,  οι φωτογραφίες,  τα πλάνα και οι παλιές μηχανές των Ντε Λαουρέντις, Βισκόντι, Ροσελίνι, Ντε Σίκα.. 

Όλοι εκεί, Μπερτολούτσι, Σκορσέζε, Πολάνσκι, Ρενουάρ, Σόντερμπεργκ.. Στο φόρτε της, η αυτοκρατορία της Τσινετσιτά, παρήγε 350 ταινίες τον χρόνο. 

Ανάμεσά τους: «Μπεν Χουρ»,  «Κλεοπάτρα», «Ιστορίες της Νέας Υόρκης»... 

Εκεί λοιπόν, στο νότο.. της Ρώμης, σ' αυτό το απέραντο θέατρο του ονείρου, την παλιά -επίσης κινηματογραφική- Dinocitta, (από το μικρό όνομα του ντε Λαουρέντις), θα ζει για πάντα, εκείνο το 15χρονο αλλοπαρμένο.  

Εκεί θα βολοδέρνει εκστασιασμένο, στα μαγικά στούντιο που στέγασαν το σινεμασκόπ ταμπεραμέντο μιας περιπετειώδους εφηβείας.

Εκεί, για να βλέπει, όσες ώρες θέλει, τον Μαστρογιάννι και ν' ακούει χωρίς ανάσα, ιστορίες από τον Γκάσμαν.  

Αrrivederci.

 

Real news 28/5/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.