• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28/11/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28/11/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28/11/2016


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής...

1. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται και στολίζεται "χριστουγεννιάτικα" και στα πολιτιστικά. Ω, ναι! Καινούργιες παραστάσεις, για μικρούς φίλους και ενήλικες, εντός Δεκέμβρη θα ξεκινήσουν. Ανάμεσα σε αυτές, στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ, η Σοφία Σπυράτου, σε παραγωγή Μιχάλη Αδάμ, ανεβάζει "βορειοελλαδίτικα" τον "Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο Δέρας". 17 Δεκέμβρη η πρεμιέρα, σε κείμενα Παρασκευά Καρασούλου, μουσική Νίκου Κυπουργού και σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη.

2. Στην εν λόγω παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά, πλήθος ταλαντούχων νέων ηθοποιών και χορευτών συμμετέχει. Ανάμεσά τους, ο Στράτος Ανούδης, που στην "Επιστροφή στο σπίτι" κέρδισε εντυπώσεις, ο χορευτής Ηλίας Τσάκωνας και ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου. Η μαρκίζα μπήκε προχθές, και οι πρόβες στο φουλ.

3. Πρόβες ξεκίνησαν και τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη". Ο Γιάννης Καλαβριανός επέστρεψε στην γενέτειρα του, βρήκε την παλιά του δασκάλα, την Έφη Σταμούλη, και παρέα με τον Γιώργο Γλάστρα, τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο, τον Κωστή Ραμπαβίλα, τον Γιώργο Κολοβό ετοιμάζουν τον έρωτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες στο απομονωμένο χωριό του Γιορκσάιρ. Βοηθός σκηνοθέτη και χορογράφος, η σταθερή συνεργάτης του Αλεξία Μπεζίκη.

4. Με μεγάλη επιτυχία, σε ένα κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο ξεκίνησαν οι "Ψύλλοι στα αυτιά". Ο Φεντώ, δια χειρός Γιάννη Αναστασάκη, ήρθε να προσφέρει γέλιο. Έτσι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. ολοκλήρωσε την "βεντάλια" του α' μισού της θεατρικής σεζόν, δίνοντας στο κοινό της πόλης, αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη. Γέλιο. Ανήκει στους διευθυντές εκείνους, τους λίγους, που μπορεί να καμαρώνει για γεμάτες αίθουσες, με ρεπερτόριο αισθητικής. "Ανοιχτά" θέατρα για τον πολύ κόσμο. Δεν είναι και λίγο, γι αυτόν τον Κρατικό Φορέα.

5. Μικρός στο μπόι, μεγάλος στο ταλέντο. Ο Θάνος Φερετζέλης που παίζει στους "Ψύλλους στα αυτιά", ξεχωρίζει. Υποστηρίζει με σθένος τον ρόλο του, γουστάρει και καλοπερνά. Και φαίνεται. Και το "πιστόλι" του, μόνο γέλιο μπορεί να εκμαιεύσει στην πλατεία του θεάτρου. Δείτε την παράσταση με τον Ταξιάρχη Χάνο και τον Τάσο Περζικιανίδη και θαρρώ, θα με θυμηθείτε.

6. Η Ξένια Καλογεροπούλου, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο και έδωσε ρεσιτάλ γερής κράσης. Παρουσίασε στο κέντρο της πόλης, τα βιβλία της "Γράμμα στον Κωστή", "Παραμύθια της Ξένιας" και το καινούργιο διασκευασμένο "Αγόρι με την βαλίτσα". Παρέστη στις δύο παραγωγές του Κρατικού, την παιδική σκηνή "Οικογένεια Νώε" και την εφηβική σκηνή στο "Αγόρι με την βαλίτσα". Έκανε σεμινάριο στη Κρατική Σχολή και ενισχυτική διδασκαλία σε φοιτητές του Ίασμου Θεσσαλονίκης. Αεικίνητη, ακούραστη στα 82 της χρόνια, δοσμένη στο γράψιμο και τα μικρά παιδιά.

7. "Ω Θεέ μου" με Γρηγόρη Βαλτινό και Κατερίνα Διδασκάλου, συνεχίζονται οι παραστάσεις με "παράταση λόγω επιτυχίας", σύμφωνα με τις αφίσες, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, ενώ ο Αλέκος Συσσοβίτης και η Μάνια Παπαδημητρίου έρχονται με την "Κραυγή" του Τένεσυ Ουίλιαμς στο Black BOX του Θωμά Χαρέλα, 2,3 και 4 Δεκέμβρη.

8. Φαινόμενο της θεατρικής Αθήνας, που φοβάμαι θα επεκταθεί. Γεμάτες πλατείες θεάτρων, μηδαμινά εισιτήρια στα ταμεία. Η τακτική του "κερδίστε προσκλήσεις", που δίνει χαρά στους ηθοποιούς που παίζουν, μα στην τσέπη όχι. Φωτογραφίες sold out σε social media, ουρές κόσμου έξω από θέατρα, "καλά πάμε" η κατά γενική ομολογία τυπική ατάκα, μα η αλήθεια...άλλη! Οι δε θεατρόφιλοι, λειτουργούν εντόνως μέσα από αυτό το σύστημα προσκλήσεων, με αποτέλεσμα το αγοραστικό θεατρικό κοινό να χάνει την δύναμη του. Σκούρα τα πράγματα...

9. Ο Γιάννης Μπέζος ανεβαίνει Θεσσαλονίκη, στο Ράδιο Σίτυ, με το αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ, και ένα μεγάλο θίασο στο πλευρό του. Τάνια Τρύπη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Παράσχος και πλήθος καλλιτεχνών, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα. Μετά το ΑΚΡΟΠΟΛ της Αθήνας, έρχονται 16 Δεκέμβρη στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ.

10. "Υπάρχουν άνθρωποι που δυσπιστούν και βασικά προς τον εαυτό τους, από συνήθεια να κοιτάζουν τον εαυτό τους. Και τούτο γιατί το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κάποιος, όταν εφαρμόζει το γνώθι σε αυτόν και κυρίως το κρίνε σε αυτόν, είναι το βασικό μας ελάττωμα. Η συγκατάβαση προς τον εαυτό μας." Θέατρο...το αισθητό κοίταγμα στον καθρέπτη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.