• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ


3.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Σε κάθε πόλη, δεν εξαιρώ πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, υπάρχει ένας αριθμός πολιτών – δεν θα γράψω παρέα, γιατί σιχαίνεται ο ένας τον άλλο – που χαρακτηρίζονται αφ’ εαυτού, ή από ανοχή, ακόμα και από ευγένεια για να μη τους προσβάλεις: «Επίσημοι».
Αυτοί οι «Επίσημοι» είναι συνήθως πολιτικοί παρατρεχάμενοι, δήθεν ποιοτικών επιλογών που σημαίνει και καλλιτεχνικοί παρατρεχάμενοι, κυρίως όπου υπάρχει και ΔΗΠΕΘΕ. Προέρχονται από τις τάξεις των νεόπλουτων που απόκτησαν οικονομική επιφάνεια με δάνεια επί χούντας, ή και άλλες βρωμιές. Έχουν άκρες με τοπικούς φορείς πολιτισμού, χωρίς να έχουν ιδέα από πολιτισμό. Είναι μέγα αμάρτημα για την κοινωνική τους τάξη το να έχουν διαβάσει έστω μπεστ σέλερ θαλάσσης. Είναι γραμμένοι ως φίλοι σε βιβλιοθήκες, κινηματογραφικές λέσχες, υποστηριχτές της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, από σχολές χορού μέχρι και το παραμικρό σωματείο μουσικών εκδηλώσεων, παραδοσιακής τέχνης και γενικώς είναι εγγεγραμμένοι όπου παίζει κάτι με γράμματα και τέχνες.
Αυτοί λοιπόν όπου παρίστανται, και κυρίως για να παραστούν, απαιτούν πρόσκληση, διακεκριμένη θέση, στην οποία θα έρθουν καθυστερημένοι ώστε να δουν οι εγκαίρως προσερχόμενοι, πως έντυσαν τις κορμοστασιές τους. Οι κυρίες, είναι επί τω πλείστον φαρδοκάπουλες, με τον πισινό λίγο πιο πάνω από το πίσω των γονάτων. Χτενίζονται όλες κράνος που το στερεοποιούν με άφθονη λακ, ώστε να κρατήσει μια βδομάδα με δεκαπέντε μέρες. Φορούν γόβες που τις έχει καταστρέψει το καταραμένο κότσι. Και για να περάσουμε στους κυρίους, αυτοί ως συνοδοί, αφού τις μπάσουν στο χώρο του καλλιτεχνικού θέματος, ντυμένοι, ώστε να ξεχωρίζει με τι ασχολούνται στον επαγγελματικό τους βίο. Κατευθύνονται στο μπαρ και πίνουν όσοι δεν είναι καρατσιγκούνηδες, από μπύρα μέχρι ουίσκι, συζητώντας με υπονοούμενα για γκόμενες. Κάποιοι ενίοτε και πολιτικά καθώς την πέφτουν σε Δημάρχους και δημοτικούς παράγοντες, ζητώντας να διευκολυνθούν σε κάτι, όσο πατάει η γάτα παράτυπο.
Όλο αυτό λοιπόν το γυφταριό ονομάζεται «Επίσημοι». Κι αν δεν τους δώσεις πρόσκληση σου γυρίζουν την πλάτη και χέστηκαν για το πολιτιστικό έργο, του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και του Θεού του ίδιου!
Όλο αυτό το γυφταριό έχει την απαίτηση να πληρώσει ο κανονικός και ευγενής θεατής, ενώ αυτοί τσαμπατζήδες και ζήτουλες, να θρονιάσουν την καραβλαχιά τους στις πρώτες σειρές, όπου οι άνδρες παίζουν με κομπολόϊ εν ώρα παράστασης. Οι γυναίκες χασμουριούνται, κοιτάζοντας με το ίδιο βοϊδίσιο μάτι, παράσταση θεατρική, χορευτική, μουσική, ακόμα και καραγκιόζη, που λέει ο λόγος. Διότι το θέμα εγκέφαλος έχει στομώσει από την επί δεκαετίες χρήση της λακ, για την κουπ κράνος. Και τα παιδάκια τους, διότι κάποιοι κουβαλάνε και παιδάκια, δεν κλείνουν ούτε στόμα, ούτε το αναθεματισμένο κινητό, ούτε όποια συσκευή τα έχουν προμηθεύσει οι γονείς τους από τον τοπικό Γερμανό, ή το τοπικό Πάμπλικ.
Έμαθα λοιπόν πως σε κάποιο Δήμο, οι τοπικοί άρχοντες επαναστάτησαν κι άφησαν στην απέξω όλο αυτό το καραξεφτιλαριό. Και το χάρηκα! Και το ευχαριστήθηκα! Και ευχήθηκα κάποτε όλες οι πόλεις μας και οι μεγάλες και οι μικρές και η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα, να αφήσουν απ’ έξω όλη αυτή την εφιαλτική πλέμπα του δήθεν πολιτισμού. Και να υποδεχτούν οι χώροι πολιτισμού τους θεατές που τιμούν και σέβονται στ’ αλήθεια τον πολιτισμό.
Βεβαίως αν η πλέμπα των «Επισήμων» θέλει να κόψει εισιτήριο και να μπει, θα είναι καλοδεχούμενη. Γιατί θα έχει αποδείξει έμπρακτα μετάνοια και σεμνότητα και θα είναι άξια να συμμετέχει.
Είμαι και μεγαλόψυχος, Για να μη λέτε.

 

πηγή φωτογραφίας:Pinterest-από το χρήστη Hulton Archive


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.