• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ
ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 29/06/2016 12:50
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η επέτειος για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Άγγλου ποιητή, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη με παραστάσεις κι αφιερώματα. Την σεζόν που μόλις τελείωσε πληθώρα σαιξπηρικών έργων ανέβηκαν στις ελληνικές σκηνές. Φαίνεται πως ο μεγάλος βάρδος θα απασχολήσει τους καλλιτέχνες και το θεατρόφιλο κοινό και την επόμενη χρονιά.

Κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα:
Στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και στο ΚΘΒΕ θα δούμε την «Δωδέκατη νύχτα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά και Νίκου Μαστοράκη αντίστοιχα. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων, με έντονο το στοιχείο της τραγικότητας, που υμνεί τον έρωτα, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει το χάσμα ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, ενώ επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα σκηνοθετήσει στο Πάνθεον, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και μάλιστα με δεκαπεντάχρονους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που βρήκε μετά από οντισιόν. Ο σκηνοθέτης σκοπεύει να φωτίσει την ορμή αλλά και τον ρομαντισμό της εφηβείας , την αθωότητα του έρωτα, που έρχεται αντιμέτωπη με το κοινωνικό κατεστημένο. Η έκπληξη στην πολύ καλή διανομή, είναι αναμφίβολα ο Στάθης Ψάλτης, που θα δοκιμαστεί σε τελείως διαφορετικούς δρόμους, ερμηνεύοντας το ρολό της Παραμάνας.

Το ιστορικό Θέατρο Εξαρχείων ξανανοίγει και η Αννίτα Δεκαβάλλα με τον Τάκη Βουτέρη εγκαινιάζουν στη συνεργασία τους με τον ικανότατο Αλέξανδρο Κοέν, ο οποίος θα σκηνοθετήσει ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του, τον «Κυμβελίνο», ένα σκοτεινό παραμύθι με αίσιο τέλος, σαν road movie, όπως αποκάλυψε στο onlytheater. Aν και το συγκεκριμένο έργο δεν ανεβαίνει συχνά, θεωρείται από τους μελετητές, ως ένα από τα καλύτερα και τα πιο ώριμα κείμενα του ποιητή, που φωτίζει την αδυναμία του ανθρώπου να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά του και την προσπάθειά του να συμβιβαστεί όσο γίνεται λιγότερο. Στη διανομή συμμετέχουν εκτός από τον κ. Βουτέρη , η Ελένη Κρίτα, ο Αντώνης Φραγκάκης, ο Σαράντος Γεωγλερής, η Νεκταρία Γιαννουδάκη, αλλά και η Αντιγόνη Δρακουλάκη στην πρώτη της εμφάνιση μετά την εγκυμοσύνη της.

Ο Γιάννης Κακλέας ετοιμάζει διπλό σαιξπηρικό χτύπημα.  Στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα ανεβάσει τον «Άμλετ» με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον ρόλο του θλιμμένου πρίγκιπα της Δανίας, ενώ παράλληλα  επιστρέφει στο «Ημέρωμα της στρίγγλας», που είχε ανεβάσει το 2004. Πρόκειται ένα από τα εμπορικότερα και δημοφιλέστερα έργα του συγγραφέα, που γνώρισε επιτυχία και στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη στη «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η παράσταση θα ανέβει στο θέατρο Βρετάνια, δεν πρόκειται για επανάληψη αλλά για μια ολοκαίνουργια προσέγγιση, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Μαρία Ναυπλιώτου στους ρόλους του Πετρούκιου και της Κατερίνας σε αυτό το ευφυές παιχνίδι του έρωτα, που περιγράφει με καυστικό τρόπο την αέναη μάχη αρσενικού – θηλυκού.

Ο Τάκης Τζαμαργιάς θα επαναλάβει τον «Ριχάρδο τον Γ» με την Καίτη Κωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο, σε έναν «αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι – πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Τέλος, όπως όλα δείχνουν ο Κώστας Γάκης και η ομάδα Ιδέα θα συνεχίσουν με τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα για δύο».


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.