• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΥΤΣΙ ΚΑΙ Ο... ΤΡΑΓΟΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Η ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΥΤΣΙ ΚΑΙ Ο... ΤΡΑΓΟΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

Η ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΥΤΣΙ ΚΑΙ Ο... ΤΡΑΓΟΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 24/05/2016 14:01
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Καστελούτσι παρουσιάζει στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου του Ρεκλινγκχάουζεν, την ΟΡΕΣΤΕΙΑ, που σκηνοθέτησε το 1995.

Το τρομερό παιδί της ιταλικής θεατρικής πρωτοπορίας, όπως τον αποκαλούν, παρουσίασε τη δική του εκδοχή πάνω στην ΟΡΕΣΤΕΙΑ σε μια παράσταση που τότε έκανε μεγάλη αίσθηση.

Πέρσι του ζήτησε ένα φεστιβάλ στο Παρίσι να την επαναλάβει και ο πάντα ανατρεπτικός σκηνοθέτης θεώρησε μεγάλη πρόκληση να διηγηθεί την πιο άγρια ίσως τραγωδία, μιας και το θέμα της βίας εξακολουθεί να τον απασχολεί. Φέτος λοιπόν, λίγο πριν έρθει στη Αθήνα με τον ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΑ, θα βρεθεί στη Γερμανία, παρουσιάζοντας και πάλι εκείνη την παράσταση. Δεν προτίθεται όμως να την επαναλάβει, όπως δήλωσε, αλλά σήμερα θα αντιμετωπίσει διαφορετικά, «με λιγότερη σαφήνεια και περισσότερο κάτω από την επιφάνεια», τα θέματα του αρχαίου μύθου.

Αυτή τη φορά τον ζωντανό Αγαμέμνονα υποδύεται ένας ηθοποιός με σύνδρομο down, ενώ τον νεκρό Αγαμέμνονα υποδύεται ένας τράγος – όχι αληθινός ευτυχώς- που κρέμεται από ένα τσιγκέλι. Η μουσική επένδυση και το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης επίσης είναι καινούργια.

Κατά τα άλλα, όπως και το 1995, στην παράσταση συμμετέχουν πέντε πίθηκοι, δυο άλογα, ένας γάιδαρος και ένας άνθρωπος ντυμένος λαγός, μαζί με καρέκλες που εκτοξεύονται, αέρια που αναδύονται και σκουριασμένες μηχανές.

Μηχανές, ζώα και υλικά μπερδεύονται σε μια σύνθεση που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του ανθρώπου. «Δεν υπάρχει κάθαρση στο δράμα», λέει ο Καστελούτσι, ο οποίος αποκαλεί το έργο του «οργανική κωμωδία» και δηλώνει πως αποσκοπεί όχι στο να μας λυτρώσει αλλά να μας απελευθερώσει ένα υστερικό γέλιο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.