Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 11/05/2017 13:27
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Στην καθημερινότητά μας περνάμε από δρόμους και γωνιές, χωρίς να δίνουμε σημασία, χωρίς να προσέχουμε τις λεπτομέρειές τους, χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους. Πέντε περιπατητικές παραστάσεις αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στα απόκρυφα σημεία γνωστών διαδρομών και να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη, ο Σεραφείμ Ράδης και η Ιωάννα Τρικενέ μάς καλούν να περιπλανηθούμε μαζί τους στα στενά του Παγκρατίου. Η πορεία τους ξεκινάει έξω από το θέατρο Skrow επί της οδού Αρχελάου. Οι δρόμοι, η αρχιτεκτονική, ακόμα και οι περαστικοί γίνονται μέρος μιας καινούργιας αφήγησης πάνω στα τυχαία γεγονότα που θα συμβούν κατά την διάρκεια της βόλτας. Έτσι η καθημερινότητα γίνεται ταινία κι εμείς πρωταγωνιστές. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν στις 19-20-21 Μαΐου 2017, η ώρα συγκέντρωσης είναι 20:30 και η βόλτα θα κρατήσει 65 λεπτά.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει η ενότητα του Φεστιβάλ Αθηνών «Άνοιγμα στην πόλη». Εκεί ο Γιώργος Σαχίνης μάς προτρέπει να ανακαλύψουμε την πιο παρεξηγημένη πλατεία της πόλης μας στην «Στάση Ομόνοια». Από τον Νοέμβριο του 2015, οι άνθρωποι του UrbanDig (καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, θεατρολόγοι) έχουν «κατασκηνώσει» στην Ομόνοια και την «ανασκάπτουν» πυρετωδώς. Ο τόσο συκοφαντημένος και αμφιλεγόμενος δημόσιος χώρος της Ομόνοιας ξανασυστήνεται ως ζωντανός τόπος συνύπαρξης, συνεργασίας και ανάπτυξης. Με έμπνευση το αρχείο, την επιτόπια δυναμική και το πώς θέλουν την πλατεία οι άνθρωποί της, η ομάδα στήνει μια παράσταση περιπατητική, που συναντά το θέατρο, τον χορό, τη μουσική και την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο.

Η Άννα Τζάκου και η ομάδα Γεωποιητική θα μας ανεβάσουν στον λόφο του Λυκαβηττού για να συμμετέχουμε στην περφόρμανς «277 μέτρα» . Το δάσος με τους αθανάτους, η θέα από το εκκλησάκι προς τις κεραίες, τις ταράτσες και το τσιμέντο εξετάζονται πρισματικά ως ονειρικές μορφές της πόλης. Οι θεατές καλούνται να ψηλαφίσουν τις ανάγλυφες υφές του πρωινού τοπίου, μιας και η παράσταση ξεκινάει με την ανατολή του ηλίου, αναζητώντας τρόπους σύνδεσης του. Η παράσταση θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα δοθεί για 6 Σάββατα του Ιουνίου και του Ιουλίου, με ώρα έναρξης στις 6 π.μ.

Ο Θοδωρής Γκόνης αυτό το καλοκαίρι θα μας πάει βόλτα στον Εθνικό Κήπο, που θεωρείται- κι όχι άδικα- το μάτι του κυκλώνα στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στα 500 είδη φυτών, που ήρθαν απ’ όλο τον κόσμο με τη φροντίδα της βασίλισσας Αμαλίας και των βοτανολόγων της, θα συναντήσουμε τις μαρμάρινες μορφές του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, μαζί με τον Λόρδο Μπάυρον κι τον Διονύσιο Σολωμό, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη κι τον Καποδίστρια, τον Ζαν Μωρεάς, αλλά και τον Αχιλλέα Παράσχο. Ο γνωστός σκηνοθέτης προτείνει μια ποιητική διαδρομή με υλικό του, κείμενα και ντοκουμέντα αυτών των μόνιμων κατοίκων του Κήπου.

Στον Πειραιά τώρα, η Ανθή Γουρουντή, εμπνευσμένη από την προσωπικότητα του τραγουδιστή Κώστα Νούρου, του οποίου το ταλέντο άνθισε τόσο στη Σμύρνη, όσο και στον Πειραιά, θα μας ξεναγήσει σε ταβέρνες και κουτούκια του Πειραιά και του Κορυδαλλού. Η φωνή, αλλά και η ζωή του Νούρου σφράγισαν μοναδικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του, με τη βελούδινη φωνή του σηματοδότησε την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου/ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.