• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΒΛΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΒΛΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΒΛΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ


3.3/5 κατάταξη (7 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 29/06/2016 13:53
  • Κατηγορία: Άρθρο

Θα μπορούσε να είναι θέμα εργασίας για μεταπτυχιακό. Δικό μου; Σε καμία περίπτωση. Γιατί εκεί στα μέσα του ’80 που κατάφερα να πάρω πτυχίο μετά από 10 χρόνια, στο Καποδιστριακό down town Σόλωνος, με το νεκροτομείο στο ισόγειο στη γωνία με τη Μασσαλίας , δεν μας ζήτησε ποτέ κανείς κάτι τέτοιο. Το θεωρούσαν προφανώς χάσιμο χρόνου. Να μας διώξουν ήθελαν , να απαλλαγούν από την παρουσία μας ήθελαν. Αλάτι μας έριχναν. Γιατί δεν ήταν πράμα αυτό με μας. Με το παραμικρό βγαίναμε στους δρόμους. Μας στραβοκοίταξε ο καθηγητής τάδε; Ολοι μαζί αποχή. Μας απαγόρευε η πρυτανεία να μαζωχτούμε στο αμφιθέατρο ΦΜΣ της Σίνα, για να πλακωθούμε στα γιαουρτώματα (τιμημένο βελουτέ) με την ησυχία μας ; Αποχή και διαδήλωση . Ρηγάδες, ΠΣΚ, ΠΑΣΠ, Β΄ Πανελλαδική, ΚΚΕ-ΜΛ, ΜΛ-ΚΚΕ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όλοι έξω. Μετά απέναντι στον Σωκράτη για καφέ και μετά μπαίναμε μέσα και ξαναπλακωνόμασταν. Ωραία χρόνια ! Μεγάλες στιγμές !! Εκεί μέσα όλοι με τη σημαία ενός κόμματος. Πόσο βλάκες ! Δεν έχει σημασία αν στις συνελεύσεις παίζαμε γροθιές. Πόσο ηλίθιοι ! .Στον σαματά υπήρχε ομερτά !!!!!Με τούτα και με κείνα κι αφού είχαν βγει οι πρώτες άσπρες μας τρίχες και τρέχαμε στα κομμωτήρια για Crystal Color, γιατί πολλοί από μας σε λίγο θα έμπαιναν σto ταμείο συντάξεων, δεν μας ζητούσαν πολλά-πολλά… Στo ότι αργούσαμε να πάρουμε πτυχίο , τώρα που το σκέπτομαι, ίσως έφταιγε το νεκροτομείο μ αυτούς τους ανόητους, που πήγαν και πέθαναν και που καθημερινά τους κουβαλούσαν εκεί κι έβγαζαν πάνω τους το άχτι τους οι μετέπειτα χειρουργοί με το μετέπειτα φακελάκι ,που τα έπαιρναν από ζώντες βλάκες , ενώ είχαν μάθει πάνω σε πεθαμένους βλάκες.. Ίσως έφταιγε αυτό. Κάπου ενδόμυχα είχαμε εμπεδώσει το μάταιο του πράγματος. Πτυχία, καριέρα, οικογένεια, σύνταξη, τέζα και μετά Σόλωνος και Μασσαλίας ! Ποια καριέρα !! Ίσως έφταιγε και η φορμόλη που εισπνέαμε και μετά τρεκλίζοντας μπαίναμε στη Σαριπόλων για μάθημα και κει που έλεγες τώρα θα μου περάσει , έπεφτες πάνω στον Πάκη βοηθό τότε του καθηγητή του Συνταγματικού του Κασιμάτη. Βλοσυρός, πάντα βιαστικός, αμίλητος με πυκνά μαλλιά από τότε αλλά μαύρα . Πολλά μαλλιά βρε παιδί μου ! «Μαλλάκια μου χρυσά» που έλεγε κι ο Κωνσταντάρας. ! Μοίραζε μουτρωμένος τις κόλλες και αποσυρόταν προς επιτήρηση. Μη κάνετε συνειρμούς σε σχέση με τον τίτλο. Εμείς βλέποντάς τον, κάναμε συνειρμούς σε σχέση με το μάταιο της καριέρας. Αλλά αυτουνού «του έκατσε» !

ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ: O πρώτος βλαξ που κατέγραψε η ιστορία ήταν ο Αδαμ. Πήγε κι έφαγε το μήλο απ την Εύα . Βέβαια είχε ελαφρυντικό. Νόμιζε ο έρμος πως αυτή θα είναι κι άλλη καμιά. Και το έφαγε. Και την πάτησε. Απ την Εύα !!! Αν είναι δυνατόν. Γιατί εδώ που τα λέμε δεν ήταν και καμιά όμορφη. Αξύριστα πόδια, μασχάλες, τρίχες στο πηγούνι ! Μη κοιτάτε πως την έχουν οι ζωγραφιές. Χάλια ήταν ! Να του έδινε το μήλο η Ζιζέλ μάλιστα ! Θα το καταλάβαινα και χαλάλι που λέει ο λόγος. Αλλά βλέπετε δεν είχε υπομονή.. Δεν περίμενε. ! Ακου η Εύα ; Καλός βλακέντιος ο Άνταμ ! Αλλά τι μας διδάσκει η βλακεία του ; Πως πρέπει να έχουμε υπομονή και να μη παίρνουμε ποτέ τίποτα από ξένους αν δεν το ψάξουμε κι αν δεν υπάρχει εναλλακτική κάτι καλύτερο θα έρθει.

ΟΙ ΠΑΡ ΟΛΙΓΟΝ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Εδώ το πράγμα σοβαρεύει .Τόχουμε ξαναπεί. Στης ακρίβειας τον καιρό επιβιώνουν οι φτηνοί. Το θέατρο ο κατ εξοχήν χώρος που από αρχαιοτάτων χρόνων ξεφτίλισε, λοιδόρησε και στιγμάτισε τη λαμογιά τώρα που μιλάμε την έχει κάνει καθεστώς κι επειδή μιλάμε για βλάκες ας το διευκρινίσουμε. Ο βλάκας ακόμα και στη ζωή είναι ρόλος. Κι ο Καραγκιόζης ρόλος ήταν. Κι ο Χατζηαβάτης το ίδιο. Αλλά πάντα ο ευκολόπιστος καμπούρης την πάταγε από τον πονηρό Χατζατζάρη ,που τον έπειθε να κάνουν μαζί τη δουλειά και μετά τον έριχνε. Έτσι και τώρα. Χατζατζάρηδες του 21ου αιώνα έχουν κατακλύσει το θεατρικό σανίδι και πάνω εκεί στο cambiamento αλλάζουν τις θέσεις στη σκηνή της τιμιότητας βάζοντας αντί γι αυτήν απάτες και αθετήσεις υποσχέσεων. Πίσω απ τη σκηνή σε κάποια βρύση τα τσιράκια τους ξεπλένουν χρήμα με βιολογικό καθαρισμό και μετά τα κρεμάνε για να στεγνώσουν και να κοροιδέψουν ξανά τους άμισθους πλέον ηθοποιούς σε ένα πούλμαν περιοδείας. Ρόλοι είναι..Ρόλος βλάκα ήταν κι αυτός του Λογοθετίδη στη «Κάλπικη λίρα» που ένας Χατζηαβάτης τον έπεισε να γεμίσει την Αθήνα με κάλπικο παρά. Ρόλοι είναι αλλά οι πραγματικοί ρολίστες γίνονται κομπάρσοι με εξέχοντα προβεβλημένο τον «πρωταγωνιστή» με τα φράγκα που υποδύεται τον θεατρικό παραγωγό και πολύ του αρέσει. Ολοι τον υπολογίζουν. Αυτός κανέναν. «Σας κολλάω ένσημα ρε …δεν κάνετε το σταυρό σας που έχετε τουλάχιστον ασφάλιση για την κακιά την ώρα ;» Και τον κάνουν τον σταυρό τους. Κι ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους. Οι ηθοποιοί, οι συγγραφείς, οι χορογράφοι, οι φωτιστές, οι μουσικοί. Που αυτό το Χ μίασμα τους θεωρεί βλάκες. Περί λαμογιάς έχουν γράψει όλα οι μεγάλοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς. Απ τον Ξενόπουλο και τον Μελά μέχρι τον Τσιφόρο και τον Καμπανέλλη κι απ τον Σακελλάριο και τον Γιαννακόπουλο μέχρι τον Σκούρτη και τον Χασάπογλου. Ολη η ελληνική απάτη ανά τους αιώνες στα έργα τους κι όλα τα έργα πλέον στα χέρια των νεόκοπων Χατζατζάρηδων που δεν δίνουν δεκάρα αν το σαράι του Καραγκιόζη μέρα με τη μέρα γκρεμίζεται. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης δεν συζητείται πλέον. Επιβάλλεται.
ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ : Εδώ το μοντέλο βλάκας υπάρχει σε όλες τις βερσιόν και τα σπάει ! Ελλάς ! Έθνος ένδοξο.» Εμείς φέραμε τον πολιτισμό στον κόσμο» η «Όταν εμείς τρώγαμε με κουτάλια αυτοί (πάντα οι άλλοι) έτρωγαν με τα χέρια». Και το σλόγκαν. «Όταν εμείς είχαμε στρωματέξ αυτοί κοιμόντουσαν στα δέντρα». Ναι αλλά αυτοί τα δέντρα τα έχουν ακόμα. Τώρα αν πήγαμε πίσω δεν φταίμε εμείς. Φταίνε οι Τούρκοι. 400 χρόνια σκλαβιάς ήταν αυτά.! Ακόμα δεν μπορούμε να συνέλθουμε. Είναι που είμαστε κι ευαίσθητοι, είναι που όλο αυτό με τη σκλαβιά μας δημιούργησε ένα ψυχολογικό, ένα πρόβλημα και γίναμε κομπλεξάρες αλλά με ένα άλλοθι να !!! Οι Τούρκοι… οι Τούρκοι φταίνε ! Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί του εγχώριου όταν ακούει τον Εθνικό ύμνο μόνο όταν η ομάδα του η όταν το άθλημα που προτιμά βγάλει νικητή. Τότε σύμπασα η εγχώρια Νεοελληνική παροικία θυμάται πόσο ουάου και γαμώ ήμασταν πριν από 3000 χρόνια και τότε ο Έλληνας πάει στο Θησείο για καφέ , για να μπει στο mood, κοιτάζει την Ακρόπολη περίφροντις, συγκινημένος και περήφανος την ώρα που ρουφάει τον φρέντο του ,αγνοώντας πλήρως πως αυτό που βλέπει ,μόλις πουλήθηκε μαζί με τα παρακείμενα μπανγκαλόου του 5ου π, Χ αιώνα . Στη πορεία βέβαια άμα λάχει θα τσαμπουκαλευτεί κιόλας στο γιατί οι ξένοι δεν διαχειρίζονται καλά αυτά που τους πούλησε !
Ας μείνουμε στα δικά μας . Ο εγχώριος βλάκας είναι αήττητος. Καθώς και η βλακεία. Τρέχει ο εγχώριος στην Εθνική για Λουτράκι με Smart με 150 χλμ και είναι σίγουρος πως θα μπορέσει να φρενάρει αν του παρουσιαστεί μπροστά του νταλίκα τριαξονική φορτωμένη με καρπούζια.!!! Πως θα ζήσουν τόσοι εργαζόμενοι στο θάνατο; Να αμέσως-αμέσως η ισορροπία..
Εγώ θα έλεγα πως ο βλάκας εδώ σε μας είναι το άπαν σύμπαν.. Είναι αυτός που καθορίζει τα πάντα. Το φαγητό μας, τα λεφτά μας, το περιβάλλον που ζούμε, τις προσλαμβάνουσες ,τις σχέσεις μας, κοινωνικές, ερωτικές, τους κυβερνώντες, το μέλλον μας. Επίσης ο βλάκας μπορεί να είναι και κακός.. Άσχημος συνδυασμός βλακείας και κακίας. Ο κακός βλάκας είναι αυτός που στη φέρνει πλαγίως, σε διαλύει, χωρίς όμως να έχει προβλέψει τις συνέπειες της βλακώδους κακίας του. Ο κακός βλάκας δεν είναι έξυπνος. Είναι πονηράκιας. Είναι αυτός που στο όνομα του ανύπαρκτου γνωσιολογικού του πεδίου , υποτιμά τη νοημοσύνη του άλλου και κινείται βάσει των εγκεφαλικών ανύπαρκτων κυττάρων του , τα οποία αρχίζουν να κινούνται μόλις αποφασίσει να δρομολογήσει το θανατηφόρο χτύπημά του. Αυτοί είναι οι βλάκες με ωροσκόπο Σκορπιό. Αλλά think positive. Σας έχω και θετικό. Αν δεν υπήρχαν οι πονηρόβλακες πως θα φτιάχναμε εμπειρίες ; Πως ; Επομένως μέσα από την πουστιά αυτών των βλακών , αφού αυτοφασκελωθούμε , καταλήγουμε στο βαθύτατο νόημα της κλασικής παροιμίας «Το πάθημα γίνεται μάθημα». Δεύτερο θετικό κρατούμενο λοιπόν στη συμπαντική ισορροπία.
Οι βλάκες νομίζουν πως μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ζουν ανάμεσά μας. Κοιτάζουν, ακούν, κινούνται, ερωτεύονται, προβάλλονται, σπουδάζουν, εκλέγουν και εκλέγονται. Στη πλειοψηφία κάνουν αυτά που δεν μπορούν οι πραγματικά ευφυείς .

ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ: Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να αναφερθώ . Είναι μπροστά μας κάθε μέρα. Παντού. Στο δρόμο, στο μετρό, στο διαδίκτυο, στη τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο ταξί… Αλλά βέβαια πρέπει να δεχθούμε πως η βλακεία είναι καθαρά υποκειμενική.
-Τι σε νοιάζει ρε εσένα αν εγώ πχ πάω στο Σύνταγμα στις 3/7 να γιορτάσω το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος.
-Μα !!
-Μαμούνια !! Εγώ θα πάω να γιορτάσω και θα χορέψω κι ένα καλαματιανό, ένα μπάλο Κονιτοπουλέικο βρε αδελφέ.
-Σοβαρά τώρα;
- Εμ τι ; Καλαμπούρι ;
-Και τι γιορτάζεις ; Θύμισέ μου..
- Εεεεε..γιορτάζω την περσινή απόφαση να γίνει το δημοψήφισμα για να φύγουμε από την Ε.Ε
-Μα δεν έγινε γι αυτό το λόγο το δημοψήφισμα..
-Σοβαράααα ; Για πες μας εσύ εξυπνάκια..
- Μα αν θυμάμαι καλά, το διακύβευμα ήταν για το αν πρέπει να γίνει αποδεκτό η όχι το σχέδιο συμφωνίας με τους θεσμούς..
- Ε ναι αυτό τέλος πάντων..
- Και βγήκε το όχι…
- Γι αυτό γιορτάζουμε!!!
- Μα αυτός είπε ναι…
- Ναι αλλά εμείς ψηφίσαμε όχι..
-Και τι θα γιορτάσετε. Το όχι που έγινε ναι ;
- Ναι το όχι, που έγινε ναι αλλά του αναγνωρίζουμε το ότι τουλάχιστον μας ρώτησε..Δεν είναι μικρό πράγμα. Πρώτη φορά αριστερά ρεεεε !!!
-Ναι αλλά…
-Ελα μωρέ φιλελέ… κάνε μας τη χάρη…

Ο βλάκας ψηφίζει αψηφώντας λογική . Ο εγχώριος ψηφοφόρος είναι εκλογολάγνος . Πηγαίνει να ψηφίσει φορώντας περικεφαλαία. Εξ ου και το ρηθέν υπό των προφητών «βλάξ με περικεφαλαία». Νομίζει πως με την ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια η και λιγότερο, τιμωρεί τους νυν που τον πέρασαν για βλάκα στις προηγούμενες εκλογές και ψηφίζει αυτούς που τον είχαν περάσει για ηλίθιο στις προπροηγούμενες , γι αυτό και αυτός τότε ψήφισε αυτούς που τιμωρεί σήμερα και που τότε του φερόντουσαν σαν να ήταν έξυπνος κι αυτό αχ πολύ του είχε αρέσει τότε !!.. Ο ντόπιος ψηφοφόρος επίσης είναι και ανιστόρητος Αγνοεί πλήρως πως μόνο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τους βασιλείς και τους ηγέτες τους μετά θάνατον εξ ου και το σύνθημα «Αντρέα ζεις εσύ μας οδηγείς», «Ξύπνα Ανδρέα να μας δεις» κλπ..κλπ…
Ο εγχώριος ψηφοφόρος ψηφίζει βλάκες γιατί, αν δεν υποστηρίξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Ψηφίζει βλάκες λαλίστατους ρήτορες(αυτοί είναι και οι πλέον επικίνδυνοι), ψηφίζει βλάκες με πτυχίο (πανεπιστημιακούς βλάκες δηλαδή), ψηφίζει βλάκες με σκέτο απολυτήριο λυκείου(αυτούς που κοροϊδεύαμε στη τάξη), ψηφίζει πανύβλακες απ το χωριό του, ψηφίζει ηλίθιους με ανύπαρκτο το αίσθημα της ευθύνης γιατί απλά οι ηλίθιοι δεν φοβούνται να πουν ψέματα ,σε αντίθεση με τους ευφυείς που όσο να πεις έχουν αναστολές στο ψεύδος. Αυτούς τώρα που είναι μέσα οι βλάκες που είναι έξω τους πληρώνουν κιόλας. Αυτοί τώρα οι μειωμένης νοημοσύνης που τους κυβερνούν έχουν τη δύναμη να ακυρώνουν οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης ενός συνόλου ηλιθίων ,που αποτελούν το εγχώριο πόπολο, το οποίο πόπολο μέρα με τη μέρα κλείνει το ρήμα πεινάω-πεινώ σε όλους τους χρόνους, δυστυχεί, φτωχαίνει ιλιγγιωδώς, ρημάζει, στενοχωριέται, αρρωσταίνει, αλλά επειδή πεινάει δεν έχει δυνάμεις να αντιδράσει κατά πως τους πρέπει. Κατ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η κανονικότητα της κοινωνίας και βλέπουμε μία Βουλή να αποτελείται από τους πλέον αντιπροσωπευτικότερους εκλεκτούς του λαού και στην απίθανη περίπτωση της διάλυσής της, θα είναι σα να ακυρώνεις τον ίδιο τον λαό. Μεγάλη προσβολή στο λαικό αίσθημα ! Άλλη μία προσφορά λοιπόν των βλακών στην ισορροπία του πολιτεύματος και της πολιτικής σταθερότητας.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ : Eντάξει. Και οι βλάκες άνθρωποι του Θεού είναι. Πρέπει να ζήσουν και η Ελληνική τηλεόραση ενδείκνυται προς βιοπορισμό .Αλλά εδώ θα βρεις τους επί τούτου βλάκες. Τους κατ επιλογή εγκάθετους. Εδώ θα μπορούσε να είναι ιδιοκτήτης καναλιού ο κακός Τζόε Ντάλτον , που σε καμία περίπτωση δεν τον λες βλάκα, με διευθυντή άνετα τον βλάκα Άβερελ Ντάλτον , που το παίζει ειδήμων και με οικονομικό διευθυντή χαλαρά τον γκαγκά σκύλο Ραν Ταν Πλαν ,που δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνεται ρόμπα σε καθημερινή βάση από το οποιοδήποτε αγράμματο στέλεχος μέχρι την τελευταία κατίνα εγχώριας η αλλοδαπής προέλευσης.. Αν θυμάστε του έριχνε κλωτσιές ο Τζόε Ντάλτον κι αυτός έλεγε χαζοχαρούμενα «Τι καλός κύριος ! Πόσο με αγαπάει ..λα..λα..λα ! Αυτός λοιπόν ο Αβερελ έχει τέτοια δύναμη, σαν γνήσιος αλλά εκπαιδευμένος βλαξ, που είναι σε θέση να σου κάνει τέτοια πλύση εγκεφάλου, να θεωρείς σαν πληροφορία αυτό που θέλει αυτός εκ μέρους άλλων, να μάθεις απ έξω το κάθε παρακμιακό καλλιτεχνικό κατασκεύασμα, την κάθε τυχάρπαστη «αχου και δεν με νοιάζει» πληροφορία που θα παραμιλάς ακόμα και στον ύπνο σου. Όπως παλιά. Θα ξεχάσω εγώ που μου είχε γίνει idée fixe τότε στο δημοτικό εκείνο το βουκολικό «στη βρύση τη βουνίσια σιμά ειν’ η φλαμουριά». Με βασάνιζε ακόμα και στον ύπνο μου. Η πλύση εγκεφάλου που λέγαμε..Αυτοί οι προβεβλημένοι τηλεοπτικοί βλάκες όμως δίνουν δουλειά σε έξυπνους οι οποίοι έξυπνοι όμως πολύ θα ήθελαν να τους σπάσουν στο ξύλο, αλλά ας όψεται η κρίση και δόξα τω Θεώ να λέμε Παναγία μου !..
Δεν ξέρω αν οι βλάκες πρέπει να γίνουν είδος υπό προστασία . Δεν είναι είδος προς εξαφάνιση. Το αντίθετο. Αλλά αν τους μαζέψουμε και τους εξαφανίσουμε κινδυνεύουμε από αλλού. Γιατί αν εξαφανισθούν οι βλάκες μπορεί να εμφανισθεί ο σούπερ βλάκας με τη σουπερμαντολίνη και τότε δεν μας σώζει τίποτα. Θα είναι ο σούπερ ανίκητος κάτι σαν τον Σούπερ Γκούφη . Τους ανεχόμαστε λοιπόν, τους αφήνουμε να νομίζουν πως είμαστε ηλίθιοι, για να μη πέσουμε στα χειρότερα και ας έχουμε ετοιμοπόλεμο στοκ στο πίσω μέρος του μυαλού μας εκείνο το κορυφαίο μότο της σταλινικής πειθαρχίας «Αδιέξοδο. Μόνη μας ελπίδα, όχι οι σοφοί, αυτοί διστάζουν ακόμα, αλλά οι βλάκες που θα κάνουν λάθος». !

 

ΜΑΡΩ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΥ


Σχόλια (1)

  • Δημήτρης Τσιρογιάννης

    29 Ιούνιος 2016 στις 23:03 | #

    Εξαίσιο άρθρο!!

    απάντηση

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.