• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΔΕΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΔΕΟΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΔΕΟΣ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Διασχίζοντας τα δρομάκια του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, λίγο πριν ο ήλιος δύσει, ανάμεσα σε ερείπια μιας παραγωγικής εποχής, πιάνεις με την άκρη του ματιού σου, από οφθαλμαπάτη του μυαλού, ανθρώπινες εργατικές φιγούρες κι ακούς, από ακουστική παρανόηση πάλι, ήχους μηχανών, εργαλείων και νερού.

Προχωρώντας στα βάθη της προκαθορισμένης διαδρομής, κινδυνεύεις να πιστέψεις στα φαντάσματα, αφού από τα κρυμμένα μεγάφωνα, ακούς όντως όλα όσα μέχρι τότε μόνο φαντάζεσαι.

Δεν είναι όμως κάποιο μεταφυσικό αποτύπωμα. Είναι η ηχητική εισαγωγή στην εικαστική in situ εγκατάσταση της Δανάης Στράτου, με τίτλο "Πάνω στη Γη κάτω από τα σύννεφα", που μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι τις 30 Ιουλίου και από τις 19 Αυγούστου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι ήχοι δεν είναι παρά ο ηχογραφημένος κόπος των κατασκευαστών του έργου της.

Σε μια στροφή της βόλτας, ένα "ποτάμι" από αμέτρητα πιθάρια ξεχύνεται μπροστά σου και οδηγεί σταδιακά το βλέμμα σου στη θάλασσα. Πιθάρια γεμάτα νερό, που καθρεφτίζουν τον ουρανό και τον εαυτό σου, υποδέχονται τις σταγόνες του ψιλόβροχου και σου υπενθυμίζουν την απεραντοσύνη ενός κοσμικού χάους, που εξελιχθήκαμε τόσο πια, ώστε το ξεχάσαμε. Πιθάρια στα οποία άλλοτε ενταφίαζαν μικρά παιδιά κι άλλοτε μετέφεραν λάδι και κρασί. Υποδοχείς ζωής και θανάτου.

Η Στράτου δένει τους μύθους της Ελευσίνας (βλ. Δήμητρα και Περσεφόνη), την προσφυγική επικαιρότητα, τις αναφορές στην αρχαιότητα, το παλαιό και νέο βιομηχανικό περιβάλλον της περιοχής, την προσωπική της ευαισθησία και καλλιτεχνική αισθητική, μ' έναν οικουμενικό υπαρξιακό προβληματισμό, με έναν τρόπο, που σε διεγείρει και συγχρόνως σε τρομάζει. Κατασκευάζοντας ...δέος.

REAL news 23/7/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.