• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΙΚΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΜΙΚΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΜΙΚΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Οι πρωταγωνιστές με τα πάθη και τα μεγάλα τους δράματα, έχουν δεδομένη την προσοχή του κοινού. Όμως υπάρχουν συχνά, κάποια πρόσωπα, που εμφανίζονται για λίγο, δρουν υποστηρικτικά στους κεντρικούς ήρωες κι όμως καταφέρνουν και κερδίζουν το κοινό.

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί τι απέγινε τελικά σε έναν τέτοιο μικρό ρόλο;
Ο Φιρς, γα παράδειγμα, στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ, που κλείνει και το έργο, πώς έζησε άραγε, τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, όταν όλα πια έχουν τελειώσει και μένει μόνος του;
Αυτούς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, που δεν έχουν καπιτάλε σκηνές, μιλάνε λίγο, δεν μας εντυπωσιάζουν με τις πράξεις και τα έργα τους, τους αγαπάμε, μάλλον γιατί μοιάζουν με μας. Δεν είναι μεγαλοπρεπείς, δεν είναι παράξενοι, είναι απλοί άνθρωποι συνήθως, που βρίσκονται σε ταραγμένα περιβάλλοντα κι ζουν κι αυτοί τις δικές τους μικρές τραγωδίες.

Στις κωμωδίες από την άλλη, οι ελάσσονες ρόλοι είναι κυριολεκτικά «χρυσορυχεία», καθώς μπορούν πραγματικά να απογειώσουν την παράσταση.

Λέγεται πως όταν η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολούθησε τον «Ερρίκο Δ», ενθουσιάστηκε τόσο από τον χαρακτήρα του Φάλσταφ, έναν μικρό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο- που ζήτησε από τον Σαίξπηρ να γράψει κάτι αποκλειστικά γι’ αυτόν, κι έτσι προέκυψαν «Οι Εύθυμες κυράδες του Ουίνσορ»

Πολλοί συγγραφείς γοητευμένοι από αυτούς τους παρεξηγημένους ήρωες, τους έχουν αφιερώσει ολόκληρα έργα, φωτίζοντας τις ιστορίες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τομ Στόπαρντ που στο «Ο Ρόζενγκρατζ και ο Γκίλντενστρεν είναι νεκροί», φέρνει στο φως δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες από τον «Άμλετ», οι οποίοι ενώ εμφανίζονται για λίγο, είναι τόσο περίπλοκοι και αμφίσημοι, που το «αίνιγμά» τους, έχει απασχολήσει για αιώνες τους μελετητές.

Δεν είναι λίγοι και οι ηθοποιοί που αγαπούν αυτούς τους χαρακτήρες, οι οποίοι, αν παιχτούν καλά, μπορούν να κλέψουν την παράσταση. Πολλοί πρωταγωνιστές μάλιστα, σε έργα πολυπληθή, αρέσκονται να μεταμφιέζονται σε έναν από αυτούς, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Είναι αλήθεια ότι στα χέρια ενός καλού ηθοποιού, ακόμα κι ένα μικρό ρολάκι, μπορεί να αποκτήσει δυναμική και να λάμψει πάνω στη σκηνή.

 

 

(Πηγή φωτογραφίας: citybeat.com)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.