• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΑ;
ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΑ;

ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΑ;


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 05/05/2017 10:33
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ένα σοβαρό θέμα που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη βιομηχανία τους θεάματος, τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και την κοινή γνώμη, επανέρχεται στο προσκήνιο και αφορά στο κατά πόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ζώα σε παραστάσεις και shows. Το 2012 ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του τσίρκου, ο Gerry Cottle, υποστήριξε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση των ζώων στη σκηνή. Και δεν είναι ο μόνος που έχει μιλήσει ανοιχτά για τον τρόπο μεταχείρισης των έμβιων όντων, προκειμένου να επιτύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σήμερα το τσίρκο γενικώς τείνει προς το να περιορίσει ή και να καταργήσει τις παραστάσεις ζώων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του κοινού δείχνει απροθυμία να τις παρακολουθήσει. Μάλιστα πολλές φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οργανισμοί προτρέπουν τους θεατές να αποφεύγουν ανάλογα θεάματα, προκειμένου να επιτύχουν την ολοκληρωτική τους εξάλειψη. Παρ΄όλα αυτά στις περισσότερες χώρες ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση

Η βιομηχανία του τσίρκου ετοιμάζεται να γιορτάσει επισήμως τα 250α γενέθλιά της και πολλοί καλλιτέχνες αλλά και παραγωγοί θεωρούν ότι πλέον έχει έρθει η ώρα τα αγαπημένα τετράποδα να υποκλιθούν για τελευταία φορά. Άλλωστε πλέον το τσίρκο που βασίζεται στις ανθρώπινες ικανότητες είναι πολύ πιο αγαπητό και προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου. Ακόμα και οι άνθρωποι του τσίρκου βεβαιώνουν πως η χρήση των ζώων έχει τρομακτικές δυσκολίες, και όσο αφορά στην εκπαίδευσή τους αλλά και στην μετακίνηση, αν και πολλοί ισχυρίζονται πως σήμερα οι μέθοδοι που ακολουθούνται δεν είναι βίαιες. Κάποιοι πάλι διαχωρίζουν τα οικιακά ζώα από τα άγρια, θεωρώντας ότι η φύση των πρώτων είναι να ζουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τον άνθρωπο, οπότε δεν είναι μεμπτό, αν παίζουν κι επί σκηνής με τα αφεντικά τους. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις παραγωγών που λένε πως ο εισπράξεις τους μειώνονται αισθητά , όταν δεν έχουν ζώα στην παράσταση.

Πέρα όμως από το τσίρκο, σε πολλές θεατρικές παραστάσεις χρησιμοποιούνται ζώα και οι εμφανίσεις τους συχνά προκαλούν την κατακραυγή της κοινής γνώμης, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα δεν υπάρχει περίπτωση κακοποίησης. Πολλοί ηθοποιοί επίσης κατά καιρούς έχουν ανέβει στη σκηνή με τα κατοικίδια τους- ως επί το πλείστον σκύλους- πράγμα που το κοινό αποδέχεται πιο εύκολα.

Όμως ακόμα και στην περίπτωση που το ζώο ανήκει στον ερμηνευτή, αυτός έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί σε μια συνθήκη που αντιβαίνει στην πραγματική του επιθυμία; Μήπως λοιπόν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια οριστική απαγόρευση χρήσης οποιουδήποτε έμβιου όντος δεν μπορεί να αποφασίσει για την μοίρα του, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύoυν στην σκηνική του εμφάνιση;


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.