• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: 'ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΠΡΟΥΣΤ'
ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: 'ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΠΡΟΥΣΤ'

ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: 'ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΠΡΟΥΣΤ'


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 15/04/2017 17:05
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η θεατρική προσέγγιση - ανάγνωση του έργου του Προυστ, "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο", μοιάζει με επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο.
Οι χαρακτηριστικοί τύποι που συλλέγει ο Προυστ, από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της κοινωνίας, όχι μόνο της εποχής του, καταπλήσσουν με την ποικιλία τους.
Οι ακρότητες που κυριαρχούν σε πρόσωπα, σχέσεις, στο εσωτερικό πεδίο, σε χαρακτήρα, χρώμα, σχήμα, μέγεθος και στην κίνηση, την ιδιοσυγκρασία και στις αντιδράσεις τους, μας εμπνέουν συγχρόνως και μια ορισμένη ανησυχία.
Γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο ζωολογικό κήπο, όπου τα πλάσματα που εκτίθενται είναι κλεισμένα σε κλουβιά. Στο αχανές αυτό πάρκο, τα πλάσματα περιπλανιούνται ελεύθερα και αίφνης νιώθουμε ότι η όλη κατάσταση αρχίζει να εγκυμονεί κινδύνους.
Συνεχίζουμε την περιήγησή μας κλεισμένοι στους εαυτούς μας, ενώ βλέπουμε τα ζώα να μας κοροϊδεύουν, να μας καταδιώκουν ή ακόμα και να μας παρενοχλούν.
Ωστόσο, το ξένο σώμα στο πάρκο αυτό, είμαστε εμείς, τουλάχιστον μέχρις ότου προσαρμοστούμε στο περιβάλλον και πάψουμε να δημιουργούμε αναταραχή.
Μετά αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος θα δημιουργούσε αυτό το αχανές αφηγηματικό τοπίο, τι ήταν αυτό που μας ώθησε να μπούμε σ’ έναν ζωολογικό κήπο τόσο συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις.
Εμείς και η ψυχή μας, είμαστε η απάντηση στο έργο του Προυστ.

Νίκος Διαμαντής. Σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.