• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΕΦ
Ο ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΕΦ

Ο ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΕΦ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 22/05/2017 11:47
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ένας μεγάλος σταρ του χορού, ο Ιβάν Βασίλιεφ, ήρθε στις 20 και 21 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, για ένα γκαλά με τίτλο «Ivan Vasiliev & The All Stars Russian Ballet».

Ο Βασίλιεφ ένωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους κορυφαίους σολίστες των Μπαλέτων Μπολσόι και Μαριίνσκι. Μαζί του από τα Μπαλέτα Μπολσόι το νέο ίνδαλμα της Ρωσίας, ο Μιχαήλ Λομπούχιν, ο διάσημος Ρουσλάν Σκβορτσόφ, η Κριστίνα Κρετόβα, αλλά και η φημισμένη Νίνα Καπτσόβα. Από την πλευρά των Μαριίνσκι στη σκηνή ανέβηκαν οι κορυφαίες Οκσάνα Σκόρικ, Ελένα Εφσέεβα, Εκατερίνα Οσμόλκινα, αλλά και οι πρώτοι χορευτές Γεβγκένι Ιβαντσένκο και Λεονίντ Σαραφάνοφ. Μια παράσταση-πανδαισία κλασικού χορού με αποσπάσματα από σπουδαία έργα όπως «Η λίμνη των κύκνων», «Ζιζέλ», «Ο Κουρσάρος», «Σπάρτακος», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Ποιος όμως είναι ο φοβερός Ιβάν Βασίλιεφ, που θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους χορευτές του κόσμου;
Γεννήθηκε στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας το 1989. Έκανε τα πρώτα του βήματα στον χορό στο βιομηχανικό Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας. Συνέχισε στην κρατική ακαδημία χορού του Μινσκ στη Λευκορωσία και στα 17 του χρόνια εντάχθηκε στα Μπαλέτα Μπολσόι ως σολίστας.
Από τις πρώτες του εμφανίσεις έλαμψε το άστρο του και κέρδισε σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.
Το 2006 μπήκε στα μπαλέτα Μπολσόι ως πρώτος σολίστ, μια συνεργασία που έληξε το 20101, αφού πρώτα είχε ερμηνεύσει πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασικά έργα.
Ήταν μάλιστα ο τελευταίος χορευτής που είχε ως τον θρυλικό Roland Petit . Εκείνη την εποχή ο Βασίλιεφ ήταν αρραβωνιασμένος με την Ναταλία Οσίποβα - σήμερα πλέον εκείνη είναι ζευγάρι στη σκηνή και στη ζωή με τον Σεργκέι Πολούνιν. Οι δυο τους τότε εγκατέλειψαν τα Μπολσόι και αναζήτησαν νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Έτσι μπήκαν στο Mikhailovsky Theatre, στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχαν μεγαλύτερη ελευθερία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, καθώς και τη δυνατότητα να συναναστραφούν μεγάλους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Οι διεθνείς συνεργασίες και εμφανίσεις δεν άργησαν να έρθουν και ο Βασίλιεφ βρέθηκε Αmerican Ballet Theatre της Νέας Υόρκης, στη Βασιλική ;Oπερα του Λονδίνου, αλλά σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου, αποκτώντας διεθνή φήμη.
Μετά το χωρισμό του με την Οσίποβα, γνώρισε την χορεύτρια και πρίμα μπαλαρίνα Μαρία Βινογκράντοβα , με την οποία ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το 2015 και απέκτησαν ένα παιδί. Παρόλα αυτά οι σχέσεις του με την Οσίποβα παραμένουν καλές.
Οι κριτικοί τον βάπτισαν «Ιβάν o τρομερός του κλασικού χορού», τον ονόμασαν «ρωσικό πύραυλο», «διάδοχο του Νουρέγιεφ» αλλά και του Μπαρίσνικοφ. Ο ίδιος πάντως αισθάνεται μεγάλη τιμή που τον συγκρίνουν με δυο ιερά τέρατα του χορού. Δηλώνει πως έχει μια ξεχωριστή αδυναμία στον Μπαρισνικοφ, τον οποίο θαύμαζε από μικρός, αλλά πλέον αισθάνεται μεγαλύτερη συγγένεια με τον Νουρέγιεφ.
Στις αρχές του 2015 ο Βασίλιεφ αφιερώθηκε στη χορογραφία, παρουσιάζοντας μια παράσταση με μικρά χορευτικά κομμάτια , ενώ την άνοιξη του ίδιου έτους το 2015 χορογράφησε ένα μονόπρακτο μπαλέτο. Τον επόμενο χειμώνα υπέγραψε την πρώτη του ολοκληρωμένη παράσταση.
Όσοι τον έχουν δει μιλάνε για ένα σώμα που αψηφά τους νομούς της βαρύτητας, αλλά εκείνος επιμένει πως ποτέ δεν έχει πάει σε γυμναστήριο, αλλά ότι ασκείται καθημερινά για να βελτιώσει τα άλματα και την τεχνική του, καθώς η κάθε παράσταση του πρέπει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πάντως η κάθε του εμφάνιση αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός κι μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάστε τα όρια της ανθρώπινης κίνησης.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.