• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER, ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΤΤΕΣ
Ο ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER, ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΤΤΕΣ

Ο ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER, ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΤΤΕΣ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 26/07/2017 13:22
  • Κατηγορία: Άρθρο

Σάββατο 15 Ιουλίου,8:20 το πρωί. Λευκωσία, Κύπρος. Μας ξυπνούν σειρήνες πολέμου και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει. Αυτός ο ήχος θυμίζει πόλεμο.. όπως τουλάχιστον τον ακούμε στις ταινίες. Μετά από τις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, το μυαλό οδηγείται μοιραία σε περίεργους συνειρμούς.
Λίγες ώρες πριν έχουμε κάνει πρεμιέρα στη Λευκωσία με τους Πέρσες, την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ. Κατεβαίνω στον φύλακα του θεάτρου, ο οποίος σπεύδει να με καθησυχάσει λέγοντας μου ότι 43 χρόνια πριν, αυτή την ώρα γινόταν πραξικόπημα στην Κύπρο και ότι οι ίδιες σειρήνες αντηχούσαν στις 20 Ιουλίου. Σε αυτήν τη διχοτομημένη πόλη, που ζω τους τελευταίους δυο μήνες, ο κόσμος μετακινείται από το νότιο κομμάτι του νησιού στο βόρειο και αντιστρόφως, ακούγονται άπειρες ιστορίες ξεριζωμού, καταστροφής, απώλειας, ιστορίες που εκφράζουν μια μεγάλη επιθυμία ένωσης.. και εγώ αναρωτιέμαι γιατί εκείνη τη μέρα το νότιο κομμάτι πενθεί ενώ το βόρειο γιορτάζει..

Την ίδια στιγμή ο Αισχύλος είναι παρών. Οι Πέρσες. Η επεκτατική πολιτική, η έπαρση, η αλαζονεία, η προσβολή των θεών, η ύβρις, η ήττα, ο Αισχύλος περιγράφει αριστοτεχνικά το ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας της Σαλαμίνας μέσα από την ματιά των ηττημένων Περσών. Ο ρόλος μου: "ο άριστος", " ο θεϊκός πατέρας", " ο δίκαιος". Ο Δαρείος εκπροσωπεί την παλιά τάξη. Είναι ο νεκρός βασιλιάς που κέρδιζε τις μάχες και που με κόπο άφησε πίσω του πλούτο. Η επίκληση του από τον άλλο κόσμο κρίνεται αναγκαία, την επιβάλλει το μέγεθος της καταστροφής. Ο Δαρείος εντοπίζει την αιτία του κακού και προειδοποιεί τους Πέρσες να μην επιχειρήσουν άλλη πολεμική επιδρομή εναντίον των Ελλήνων. Τέλος, τους δίνει μια ευχή: "Να χαίρεστε την ηδονή της κάθε μέρας, γιατί τα πλούτη στους νεκρούς διόλου δεν ωφελούν.."
Το θέμα των Περσών είναι η ήττα. Και εγώ αναρωτιέμαι εάν σε ένα πόλεμο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.. και σκέφτομαι εδώ, στην τελευταία διχοτομημένη πόλη του κόσμου, τον 21ο αιώνα, ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας πόλης, αποτελεί ήττα.
Ήττα της πολιτικής, ήττα της λογικής.

Νίκος Ψαρράς, Λευκωσία 2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.