ΩΔΗ ΣΤΑ ΓΕΛΑΣΤΑ ΖΩΑ

ΩΔΗ ΣΤΑ ΓΕΛΑΣΤΑ ΖΩΑ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Με την αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου, σκεφτόμουν ότι το γέλιο είναι η αφοπλιστικότερη, αλλά και η εντυπωσιακότερη ακαριαία μεταδοτική σωματική αντίδραση.

Στις δυσκολότερες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, των τελευταίων 100 χρόνων, το γέλιο λύτρωνε. Η ελληνική επιθεώρηση άνθισε σε Εθνικό Διχασμό, Ελληνοτουρκικό Πόλεμο και Μικρασιατική Καταστροφή.
Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο διακωμώδησε τον αντίπαλο, εμψυχώνοντας τους Έλληνες, ενώ, στη Γερμανική κατοχή, με υπαινικτικό χιούμορ, γλύτωσε τη λογοκρισία. Στα μέσα της -κοινωνικοπολιτικά ασταθούς- δεκαετίας του '60, προέκυψε το μιούζικαλ.

Με γέλιο, χορό κι έρωτα, ο κόσμος ξεχνούσε τα βάσανα. Η κωμωδία, με μουσική ή χωρίς, φούντωσε στις αθηναϊκές αίθουσες, μαχόμενη το... μη βιώσιμο δημοσιονομικό έλλειμμα, το 2009.

Σανίδα σωτηρίας στους καιρούς της κρίσης, οι υπερπαραγωγές κεφιού, που τροφοδοτούν την ονειροβασία και τη φυγή απ' την πραγματικότητα. Οι θεατές πληρώνουν εισιτήριο, λες και είναι μεθαμφεταμίνες, για να "φτιαχτούν" με επίπλαστη σκηνική ευτυχία. Το γέλιο εκτονώνει και παρηγορεί. Έστω και προσωρινά επεμβαίνει θεραπευτικά στις σκοτεινιασμένες ψυχές του συλλογικού ασυνειδήτου.

«Οι θεατές θυμίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία κάνουν ιαματικά θεατρικά λουτρά, διά της ιλαρότητος. Ξεκαρδίζονται αγεληδόν. Η ανακούφιση είναι πασίδηλη», γράφει ο Κωστής Παπαγιώργης στα "Γελαστά Ζώα".
"Κάθε φράση που εκσφενδονίζεται στην πλατεία σαν παγιδευμένη βόμβα, προκαλεί έκρηξη, κανονικό τεκτονικό σεισμό στη σπλαχνική μάζα, δίνει στους πνεύμονες μεγάλα δικαιώματα. Ο ηθοποιός αναλαμβάνει καθήκοντα θεράποντος ιατρού, που εξυγιαίνει το ακροατήριο, μόνο με τις ευτράπελες διακυμάνσεις της αναπνοής. [...] Σύσσωμη η πλατεία παραδίδεται σε μια ιλαρογενή αεροβική άσκηση.."
"Κι όμως υπάρχει χαρά", όπως θάλεγε και η Γιοβάννα, "μην τη ζητάς μακριά".

Real news 07/05/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.