• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ
ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ

ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Για «Διδασκαλίες θεατρικές», μιλούσε ο Μάριος Πλωρίτης (που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1919), στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αποφάσισε ομόφωνα, το 2000 να τον αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα.
"Η προετοιμασία μιας παράστασης είναι σαν μικρογραφία της βιβλικής Γένεσης: το «χάος» των ανθρώπων και πραγμάτων πρέπει να γίνει «κόσμος» για να πείσει και να τέρψει τον κόσμο των θεατών. Επιβάλλεται η «ενός ανδρός (ή γυναικός) αρχή». Και ο πλάστης, ακόμα και στις πολυθεϊστικές θρησκείες, ήταν πάντα ένας. (...) Πιστεύω πως καλύτεροι κριτικοί μιας παράστασης είναι εκείνοι που ξέρουν τι σημαίνει και πώς πραγματώνεται η πρακτική διδασκαλία ενός έργου, η προετοιμασία μιας παράστασης.
Μόνο αν έχεις ζήσει το μόχθο, τα προβλήματα, το βασανισμό, τις αγωνίες σκηνοθέτη και ηθοποιών, τις πολύωρες, και πολύμηνες ακόμα, προσπάθειές τους να κατανοήσουν το δραματουργό, να βιώσουν και να αναβιώσουν τα πρόσωπά του, να πλάσουν ένας-ένας κι όλοι μαζί την αρμονία, μόνο τότε μπορείς να αποτιμήσεις, όσο γίνεται δίκαια, την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος, να διαγνώσεις, ακόμα, την ειλικρίνεια των προθέσεων ή την ιδιοτέλειά τους.
Μεγάλη της πολιτείας σχολή λογάριαζαν οι Έλληνες το θέατρο - σχολή, που συνδύαζε την ποίηση και το πάθος με το στοχασμό και την ελευθερία του λόγου, που τους εξασφάλιζε το δημοκρατικό τους πολίτευμα. Σχολή, που βοηθούσε τους θεατές να εισδύσουν στο μυστήριο της ύπαρξης, να κατανοήσουν τις ευθύνες τους ως άτομα και πολίτες (...)
Για εκείνους, το θέατρο δεν ήταν μόνο ψυχαγωγία αλλά και παιδεία, γι' αυτό και είχε αναχθεί σε θεσμό της πολιτείας.

Real news 19/2/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.