PLAY IT AGAIN

PLAY IT AGAIN


5.0/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

Μας έφεραν κοντά κάποιοι παράτολμοι ήρωες. Χάρτινοι. Και οι ραγισμένες τους καρδιές. Μοναχικές, κατά τα άλλα, οι διαδρομές.
Σωτήριο έτος 1990. Τότε που η ιδιωτική τηλεόραση έπαιρνε φόρα για να αλώσει το τοπίο.
Η σειρά ‘’Παράτολμοι ήρωες και ραγισμένες καρδιές’’ ήταν μια ιδιαίτερη σειρά της ΕΡΤ με θέμα της τα λαϊκά αναγνώσματα. Από τον Ταρζάν και τον Μικρό ήρωα ως τις Χάρτινες σέλες και τα άσφαιρα εξάσφαιρα.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε ως θέμα του τη Μάσκα, το θρυλικό περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1935 και ΄΄έμελλε να φέρει το Σικάγο στην Αθήνα΄΄.
Ο Λουκιανός στο ρόλο ενός μοναχικού πιανίστα σε ένα μυστηριώδες μπαρ-κρησφύγετο και γω ένας μοναχικός ντετέκτιβ που αναζητάει μες στο σκοτάδι τη γυναίκα των ονείρων του, ένα πρόσωπο ντεκουπαρισμενο από μια κιτρινισμένη σελίδα φτηνού περιοδικού. Που αναζητάει έναν φίλο.
Ντοκυμανταίρ και μυθοπλασία μαζί, όπου ο αφηγητής γίνεται ο ήρωας, διατηρώντας μια πλάγια ματιά πάνω στις προσδοκίες τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των αναγνωστών που ρούφαγαν αχόρταγα και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να παρακολουθούν με πάθος τις μοναχικές περιπλανήσεις των ηρώων τους, ηρώων που είναι στην πραγματικότητα κομπάρσοι της ίδιας της ζωής τους - όπως συχνά και οι αναγνώστες.
΄΄Γιατί αυτό που τελικά διαβάζει ο αναγνώστης δεν είναι η περιπέτεια και το ένδοξο ή το άδοξο τέλος της αλλά η επιβεβαίωση μιας άλλης ηθικής πέρα από τα συμβατικά πλαίσια του νόμου. Το δίκαιο πάνω από το τυπικά νόμιμο. Αυτό άλλωστε τον κάνει και ελπίζει΄΄.
Ήρωες χάρτινοι, ωραιοποιημένοι κι εξιδανικευμένοι, που ασκούν μια γοητεία ακαταμάχητη στους οπαδούς τους μέσα από τις σελίδες κάποιων φτηνών περιοδικών.
Pulp fiction. Ιστορίες τυπωμένες σε φτηνό χαρτοπολτό. Έναν πολτό που έσφυζε από ενέργεια και ελπίδες - σαν τις ζωές μας. Ιστορίες που λαχτάραγαν να τυπωθούν μια μέρα σε χαρτί ιλλουστρασιόν. Και ψευδαισθήσεις ανεξάντλητες. Που κάνουνε το όνειρο παγίδα.
΄΄Θέλω να γράψω και γω κομμάτια. Να κονομήσω. Θέλω έναν φίλο. Και την Πατρίτσια. Και τι έχω; Μια καμπαρντίνα, ένα καπέλο, κάποια μουτζουρωμένα χαρτιά κι ένα στυλό. Τάχωσα στις τσέπες και βγήκα.΄΄
Κάπου στο Περιστέρι ήταν το μπαρ που έγινε το γύρισμα. Ή κάπου στην Πετρούπολη. Ήτανε, λέει, στέκι κρυφό για όλους τους τζαζίστες, διάσημους και μη, που πέρναγαν ινκόγκνιτο απ΄την Αθήνα.
΄΄Play it again, Sam΄΄ λέει στον πιανίστα του ύποπτου night club η Ίνγκριντ Μπέργκμαν στη θρυλική ΄΄Καζαμπλάνκα΄΄. ΄΄Παίξε σαν άλλοτε. Σαν τον παλιό καλό καιρό. Άλλοτε έλεγες καλύτερα ψέματα. Θα σου θυμίσω εγώ το σκοπό΄΄.
Σαν τον παλιό καλό καιρό… Που δεν υπήρξε ποτέ.
Παίξε σαν άλλοτε, Λουκιανέ.

‘’Όλοι μου οι φίλοι παντρευτήκανε
Γίνανε ρεζίλι γι αυτό κρυφτήκανε
Πιάσαν μια δουλίτσα κι όλοι τους κρατούν κλειδιά
Απόχτησαν κοιλίτσα κι από ΄να δυο παιδιά
Γιόχο, χόχο, χόχο… Γιόχο, χόχο, χό…
Γιόχο, χόχο, χόχο…
Πάμε, Ντόλλυ.

Υ.Γ. Τη σειρά ‘’Παράτολμοι ήρωες και ραγισμένες καρδιές’’ σκηνοθέτησε ο Διονύσης Γρηγοράτος με φωτογραφία του Προκόπη Δάφνου. Το επεισόδιο ‘’Το συνδικάτο της Μάσκας΄΄ μπορείτε να το αναζητήσετε στο Αρχείο της ΕΡΤ με κωδικό http://archive.ert.gr/6981
Αφιερωμένο σε κείνη που το δικαιούται όσο κανείς. Τη γυναίκα όχι μόνο των ονείρων αλλά και μιας πραγματικότητας όλο συντροφική στοργή για τον Λουκιανό. Στην Άννα Βαγενά. Ήσουνα τυχερός σ΄αυτό, μπαγάσα. Καλή αντάμωση.

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος παίζει στην ΄΄Ολεάννα΄΄ του Ντέιβιντ Μάμετ κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο ΄΄Ολβιο΄΄


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.