• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 24/02/2017 11:09
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι νέοι ηθοποιοί δεν μπορούν να έχουν ατζέντηδες, που να ασχολούνται με την προώθηση της δουλειάς τους, κι έτσι όλα πρέπει να τα κάνουν μόνοι τους. Εμείς βρήκαμε τις συμβουλές που δίνουν διάσημα ονόματα της παγκόσμιας showbiz για να γράψετε ένα βιογραφικό που θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Σε πολλές μάλιστα ακροάσεις η πρώτη επιλογή γίνεται μέσω των βιογραφικών, όποτε φροντίστε να δώσετε μια καλή πρώτη εικόνα, που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε μια θέση στη δουλειά που επιθυμείτε.

Καταρχάς προσέξτε το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείτε. Το ιδανικό είναι το μεσαίο μέγεθος. Είναι καλύτερα να έχετε εκτυπωμένο το βιογραφικό σας κάθε φορά που πηγαίνετε σε μια ακρόαση, ακόμα κι αν το έχετε στείλει ηλεκτρονικά. Μην τυπώνετε τις σελίδες μπροστά και πίσω, γιατί δυσκολεύετε τα πράγματα. Επίσης φροντίστε το μέγεθος του βιογραφικού σας να μην είναι τεράστιο, ακόμα κι αν έχετε μεγάλη εμπειρία, γιατί σπάνια κάποιος θα μπει στον κόπο να το διαβάσει ολόκληρο και μπορεί κάτι που θεωρείτε σημαντικό να περάσει στα ψιλά.

Χρησιμοποιήστε μια κοινή γραμματοσειρά κι ένα μέγεθος. Προτιμήστε τις πιο κοινές γραμματοσειρές: μπορεί να μην είναι πρωτότυπες, αλλά είναι πιο εύκολες στην ανάγνωση. Χρησιμοποιήστε το bold για να υπογραμμίσετε σημεία που έχουν για εσάς ειδικό ενδιαφέρον, αλλά μην το παρακάνετε.

Μην ξεχνάτε να γράφετε όλες τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες σε έναν εργοδότη. Το όνομά σας φυσικά, τα στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος, το βάρος σας, το χρώμα μαλλιών ή των ματιών σας. Καλό είναι να μην αναφέρετε την ηλικία σας, εκτός αν είστε ανήλικοι.

Μετά πρέπει αναφερθείτε στις σπουδές σας. Να είστε προσεκτικοί και να αναφέρετε λεπτομέρειες με συντομία, αλλά όχι ας πούμε όλους τους καθηγητές που είχατε στη δραματική σχολή.

Όταν φτάσετε στο κομμάτι της επαγγελματικής προϋπηρεσίας, φροντίστε να είστε ακριβείς και περιεκτικοί. Συνήθως κανείς δεν κοιτάει ένα βιογραφικό πάνω από μερικά λεπτά, όποτε φροντίστε να γράψετε τις δουλειές, που πιστεύετε ότι σας αβαντάρουν. Οι περισσότεροι γράφουν την επαγγελματική τους εμπειρία κατά χρονολογική σειρά. Όμως είναι καλύτερο να αρχίσετε τη λίστα με τις δουλειές που θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη δυναμική. Αφήστε απέξω ερασιτεχνικές δουλειές, ειδικά να έχετε περάσει τα τριάντα, και διαχωρίστε το θέατρο από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Γράψτε πρώτα το όνομα της παράστασης, τον συγγραφέα, τον σκηνοθέτη, το ρόλο σας και το όνομα της εταιρείας ή του θιάσου. Για τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε το όνομα του σεναριογράφου, αλλά οπωσδήποτε να αναφέρετε το κανάλι ή την εταιρεία παραγωγής.

Μην γράφετε ποτέ ψέματα, δεν ξέρετε ποιος θα δει το βιογραφικό σας, οπότε μπορεί να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα.

Στο τέλος προσθέστε τις ειδικές ικανότητες που μπορεί να έχετε. Εδώ μπορείτε να είστε πιο ελεύθεροι και να δείξετε κάποιες πλευρές της προσωπικότητάς σας. Ανάλογα με το πόσο χώρο έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, μπορείτε να αναφέρετε πράγματα αντιπροσωπευτικά, όμως να είστε προσεκτικοί: μην γράφετε κάτι που απλώς έχετε δοκιμάσει μια δυο φορές, γιατί μπορεί να σας ζητηθεί. Οπότε επιλέξτε τις πραγματικές σας ικανότητες. Μην αναφέρεστε σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, που πιθανόν έχετε, εκτός αν πρόκειται να σας βοηθήσουν με κάποιον τρόπο στη συγκεκριμένη δουλειά.
Καλή επιτυχία!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.