ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΦΚΑ

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΦΚΑ


5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Το θέατρο είναι η τέχνη του να λες μια ιστορία. Μια ιστορία ίσως φανταστική. Μα πάντα αληθινή. Στη δική μου περίπτωση το θέατρο είναι ένα παραμύθι που το ζω εντός και εκτός του σκηνικού χώρου. Και κάθε παράσταση είναι μια ιστορία που δημιουργεί το δικό της κεφάλαιο στη βιβλιοθήκη των παραμυθιών μου, που όλα μαζί συνθέτουν τη ζωή μου.

Κάπως έτσι, λοιπόν, νιώθω πως θα συμβεί και με τον ΠΙΘΗΚΟ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ, τη διασκευή του Κόλιν Τίβαν πάνω στην ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ του Φραντς Κάφκα. Όταν ο Άκις Βλουτής με τον Νίκο Αναγνωστόπουλο μου ζήτησαν να ετοιμάσω μια παράσταση για την προσεχή σεζόν στο Από Μηχανής Θέατρο, ένα ευχάριστο κουβάρι συγκυριών άρχισε να ξετυλίγεται. Σχεδόν αμέσως καταλήξαμε στο συγκεκριμένο κείμενο, που δυστυχώς δεν είχα καταφέρει να δω όταν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα με την υπέροχη Kathryn Hunter. Την ίδια όμως την είχα γνωρίσει ως σύντροφο του Marcello Magni, συνιδρυτή της Complicite όταν, στη σχολή ακόμα, κάνοντας πρόβες για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, εκείνος ήταν ο χορογράφος μας.

Έτσι, κοιτάζοντας το βίντεο με κάποιες μικρές σκηνές από την ερμηνεία της Hunter, νιώθω δέος και θαυμασμό για αυτό που κάνει και είναι από τις φορές που γοητεύομαι τόσο πολύ από έναν ρόλο σε τόσο πρώιμο στάδιο. Ο Άκις μού πρότεινε να κάνω και τη μετάφραση κι έτσι αυτήν τη στιγμή έχω βουτήξει για τα καλά μέσα στο κείμενο και κυριολεκτικά βασανίζω κάθε του λέξη με τεράστια ανυπομονησία να ξεκινήσουμε πρόβες.

Νιώθω πως αυτό που έχει στο μυαλό του ο Άκις συμπληρώνει και ενισχύει στον υπέρτατο βαθμό ό,τι νιώθω εγώ για αυτό το κείμενο και αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς να πω, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι συναρπαστικό, δεδομένων και τον υπόλοιπων συντελεστών και της μεγάλης ικανότητάς τους.

Η έννοια της μεταμόρφωσης, εξάλλου, είναι κάτι που με γοητεύει από παιδί και χαίρομαι που στο θέατρο μου έχουν δοθεί αρκετές φορές οι ευκαιρίες να πειραματιστώ με διαφορετικούς χαρακτήρες, συχνά άκρως αντίθετους μεταξύ τους, με αποκορύφωμα το I AM MY OWN WIFE, όπου ερμήνευα 40 διαφορετικούς ρόλους. Στη συγκεκριμένη παράσταση λοιπόν, καλούμαι να γίνω πίθηκος, ή έστω εξανθρωπισμένος πίθηκος. Η διαδικασία και μόνο με έχει κάνει να χάσω τον ύπνο μου στην τόσο συγκινητική ιστορία του Κάφκα. Ένας πίθηκος που αναγκάζεται να γίνει άνθρωπος για να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων. Η συνέχεια, από 14 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο.
*και ένα μικρό trivium: από μικρός αγαπούσα τους πιθήκους και είχα κάνει μαρτύριο τη ζωή των γονιών μου για να μου πάρουν μια μαϊμού - ο πατέρας μου υποσχέθηκε πως θα το έκανε αλλά, ευτυχώς για τη μαϊμού, η μητέρα μου τον επανέφερε στα λογικά του - εκείνος ο πίθηκος την γλίτωσε, μα αυτός ο πίθηκος είναι αναπόφευκτος…

Σκηνοθεσία - Σύλληψη εικαστικού χώρου: Άκις Βλουτής, Μετάφραση: Χάρης Αττώνης, Παίζει: Χάρης Αττώνης. Visual Art: Παντελής Μάκκας. Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Κίνηση: Μαριέλλα Νέστορα. Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου. Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Info: 14 Οκτωβρίου 2016 και για 20 μόνο παραστάσεις. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Από Μηχανής Θέατρο – Β΄ Σκηνή: Ακαδήμου 13, Αθήνα, 210.52.31.131.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.