• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


5.0/5 rating 1 vote

Χτες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και προς ευχάριστη έκπληξη όλων, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και η ομάδα του δεν λειτούργησε πυροσβεστικά, όπως πολλοί ίσως περίμεναν, αλλά κατάφερε να στήσει ένα πρόγραμμα προδιαγραφών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (πέντε μόλις εβδομάδων). Ο σύμβουλος Διεθνών Παραγωγών του Φεστιβάλ, Matthias von Hartz, μάλιστα ανέφερε ότι στο Φεστιβάλ Βερολίνου που εργάζεται, δεν θα μπορούσε να τυπωθεί τίποτε μέσα σε 5 εβδομάδες, οπότε τα εύσημα δικαίως ανήκουν στον κ. Θεοδωρόπουλο.

Το σημαντικό όμως, δεν είναι μόνο ότι το φεστιβάλ και θα γίνει και θα είναι άρτιο, αλλά ότι στη συνέντευξη Τύπου, έγινε σαφές ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, θέλει να θέσει τις βάσεις για έναν θεσμό, που δεν αποσκοπεί μόνο στο να δημιουργεί ή να φιλοξενεί καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά να παράγει πολιτισμό, δίνοντας ειδικό βάρος στην εκπαίδευση και επιθυμώντας να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Καταρχάς, το θετικό είναι ότι παρουσίασε την ομάδα του, πράγμα που δηλώνει την πρόθεσή του να λειτουργήσει συνεργατικά κι όχι συγκεντρωτικά. Στα συν επίσης, ότι η παρουσίαση μεταδιδόταν ζωντανά στο διαδίκτυο, έτσι όλοι οι πολίτες είχαν πρόσβαση ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους.

H ανακοίνωση για το Λύκειον της Επιδαύρου, ενός Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο, που θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά και θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών, από ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως επίσης και η στήριξη της εγχώριας δραματουργίας, μέσα από αναθέσεις νέων έργων σε υποσχόμενους συγγραφείς και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για κατάθεση δραματουργικών προτάσεων, πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές.

Το πρόγραμμα της Επιδαύρου κινήθηκε λίγο πολύ σε αναμενόμενα μονοπάτια, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, με μόνη «καινοτομία» ότι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κατεβαίνει για πρώτη φορά στο αργολικό θέατρο με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Αντίστοιχα και το πρόγραμμα του Ηρωδείου, παραπέμπει σε παλιές εποχές, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό. Όμως ο κ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει η συζήτηση, για τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

Τώρα το Φεστιβάλ Αθηνών, ακολουθώντας τα χνάρια του Γιώργου Λούκου, είναι πολυσυλλεκτικό με ειδικό βάρος στο θέατρο, τη μουσική και το χορό. Ξένες παραγωγές σημαντικών σκηνοθετών, όπως ο Καστελούτσι και ο Κουρσουνόβας, μια θεματική ενότητα αφιερωμένη στον Σαίξπηρ που φέτος εορτάζονται 400 χρόνια από το θάνατό του και κυρίως νέοι καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ξαναδοκιμαστεί στο Φεστιβάλ, αποτελούν τον βασικό του άξονα και δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα των επιλογών του νέου διευθυντή, αλλά και της πορείας που θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον.

Τα οικονομικά του Φεστιβάλ είναι το μελανό σημείο, της -κατά γενική ομολογία-, επιτυχημένης παρουσίασης, μιας και αναφέρθηκε ότι από τον προϋπολογισμό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ένα μέρος διατίθεται για να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα που έχει παραληφθεί, ενώ η «συγκατοίκηση» του Φεστιβάλ με το Μέγαρο Μουσικής δεν θα πραγματοποιηθεί κι έτσι πρέπει να αναζητήσει άλλους χώρους, με μικρότερο ενοίκιο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.