ΥΓΡΑΣΙΑ

ΥΓΡΑΣΙΑ


4.7/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Αυτό ήταν! Οι Ολυμπιακοί του Ρίο ανήκουν πια στο παρελθόν. Με βάση το ημερολόγιο δηλαδή. Γιατί οι συγκινήσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Μια τόση δα ανάκληση ηθελημένη ή αθέλητη και ξαναγίνονται παρόν. Και σε πονάνε ή σε γλυκαίνουν. Ανάλογα με τη στιγμή και τη γωνία... βίωσης.
΄΄Μα τώρα σοβαρά; Έγραψες άρθρο για τους Ολυμπιακούς αγώνες; Με τα προβλήματα που έχει η Βραζιλία;΄΄ είπε πειρακτικά ο φιλαράκος μου ο Ηλίας. ΄΄Το ζήτημα, κατά τη γνώμη σου, για την Ελλάδα ετούτη τη στιγμή είναι που θα προπονείται η Κορακάκη; Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.΄΄
Δίκιο έχει. Αλλά απ΄τη σκοπιά μιας κριτικής προσέγγισης σαρωτικής λιγάκι. Γιατί υπάρχουν ξέφωτα και σε θολά τοπία. Κατά τη γνώμη μου ο νους δεν είναι αποχυμωτής συναισθημάτων. Δεν λογοκρίνονται οι συγκινήσεις. Ούτε αποξηραίνονται προληπτικά και αδιακρίτως μην τυχόν και γίνει κάποιο λάθος.
Εμένα οι συγκινήσεις με κάνουνε να νοιώθω ζωντανός. Μέσα μου τα υγρά τότε τα νοιώθω να κυλάνε. Κάποια απ΄αυτά μου ανεβαίνουνε απ΄την ψυχή στα μάτια. Υγρασία.
Και από συγκινήσεις στο Ρίο άλλο τίποτα. Και μόνον οι φατσούλες των αθλητών, αξιολάτρευτες οι πιο πολλές, που πάσχιζαν, που λαχταρούσαν, που χαίρονταν, που απογοητεύονταν, που ντρέπονταν όταν τους έδιναν μετάλλια και που καμάρωναν συγχρόνως σαν παιδιά.
Υπάρχουν και οι εταιρείες προφανώς. Και οι ομοσπονδίες. Το χρήμα και οι σκοπιμότητες. Τα αναβολικά. Η  απληστία κα η αλαζονεία η απροσμέτρητη. Τα κίνητρα μικτά, κατά κανόνα, των ανθρώπων. Αλλά δεν θα πεισθώ ποτέ με τη γενίκευση. ΄΄Ολοι τομάρια. Όλοι πουλημένοι. Όλοι τούτο, όλοι τ΄άλλο΄΄. Υπάρχουν αθλητές που είναι καθαροί. Και φαίνεται.
Του σώματος η γλώσσα αποκαλύπτει πιο πολλά από όσα μάταια ο νους πασχίζει να αποκρύψει. Ο Γιαννιώτης, για παράδειγμα, δεν παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, κατά τη γνώμη μου. Είναι. Της Στεφανίδη η παιδιάστικη χαρά θάταν θολή αν ήτανε ντοπαρισμένη, όπως το βλέμμα όσων ξέρουν την αλήθεια. Και οι ιστιοπλόοι Μάντης και Καγιαλής αλλά και όλοι αυτοί που φτάσαν ως τους Ολυμπιακούς χωρίς να πάρουνε μετάλλιο γιατί να χρεωθούν αμέτι μουχαμέτι κάτι εξ ορισμού αρνητικό; Οι αθλητές ευθύνονται για τη διαφθορά κάποιων θεσμών; Για τις εκπτώσεις αξιών; Και μάλιστα συλλήβδην;
Στα προκριματικά των 5000 μέτρων γυναικών η νεοζηλανδή Nikki Hamblin τρέχοντας έπεσε και συμπαρέσυρε την αμερικανίδα Abbey D΄Agostino. Η D΄Agostino σηκώθηκε αμέσως μα δεν συνέχισε να τρέχει. Πρώτα βοήθησε την Hamblin. Επέστρεψαν στην κούρσα αλλά η D’Agostino πονούσε τόσο που κατέρρευσε. Τότε σταμάτησε η Hamblin για να την υποστηρίξει. Ο χρόνος δεν τις απασχόλησε καθόλου. Τερμάτισαν την κούρσα τελευταίες δίπλα-δίπλα. ΄΄Όταν θα αναπολώ τους αγώνες του Ρίο, μόνο αυτό θα θυμάμαι΄΄ είπε η Hamblin. Ήθος αθλητικό το λεν αυτό. Και ψυχική υγρασία.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει τις δύο αθλήτριες με ένα βραβείο που δίνεται σπάνια και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Το βραβείο Pierre de Coubertin έχει δοθεί μόνο 17 φορές στην ιστορία των αγώνων και αποτελεί ύψιστη διάκριση.  
΄΄Αν πιστεύουν ότι συμπεριφέρθηκαν έντιμα απέναντί μου και απέναντι σε όλους τους καθαρούς Ρώσους αθλητές του στίβου, ας βαραίνει αυτό τη συνείδησή τους. Ο Θεός θα τους κρίνει΄΄ δήλωσε στο Ρίο φανερά πληγωμένη η Γελένα Ισινμπάγεβα, η σπουδαιότερη αθλήτρια επί κοντώ στην Ιστορία, που δεν είχε βρεθεί ποτέ θετική σε απαγορευμένες ουσίες, στρέφοντας τα βέλη της κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου που στη σκιά ενός σκανδάλου ντόπινγκ απέκλεισε τους Ρώσους αθλητές. ΄΄Όμως δεν είναι κανονικό χρυσό μετάλλιο αυτό που κερδίζεται σε αγώνα επί κοντώ χωρίς την Ισινμπάγεβα΄΄ συμπλήρωσε με πίκρα και αυταρέσκεια. Selfie η ψυχική υγρασία.
΄΄Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που σε είχα αντίπαλο σε τέσσερις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες!΄΄ είπε στον θρυλικό Αργεντινό μπασκετμπολίστα Μάνου Τζινόμπιλι ο αρχηγός της Ολυμπιακής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών Καρμέλο Άντονι μετά το τέλος του αγώνα. Δικαίωση το λεν αυτό. Και ψυχική υγρασία.
Υπάρχουν θα μου πεις και οι φαβέλες. Δυο βήματα απ΄το Μαρακανά. Κρησφύγετα Sσυμμοριών κι απελπισίας. Σε απόσταση αναπνοής από τις παραλίες του ονείρου - Κοπακαμπάνα, Ιπανέμα και λοιπά. Όχι κοντά. Εξ επαφής. Μέρος σημαντικό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Το είδα με τα μάτια  μου. Μια ανισότητα κοινωνική και οικονομική τόσο ακραία που κόβει την ανάσα. Η άλλη Βραζιλία.
Όμως οι Ολυμπιακοί είναι το πρόβλημα; Αν καταπολεμούσαμε το σύμπτωμα θα καταργούσαμε και την αιτία; Μήπως ο δρόμος είναι άλλος; Λιγότερο συμβολικός.
Στην τελετή λήξης η Ολυμπιακή φλόγα θα έσβηνε με τεχνητή βροχή, συμβολικά. Έμμεση αναφορά στο περιβάλλον, τα δάση του Αμαζόνιου. Η αποψίλωσή τους είναι η βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Έβρεξε τελικά αληθινά.
Τα δάση έστειλαν το μήνυμα με το δικό τους τρόπο. Φυσική υγρασία.
Υ.Γ. Βροχή, στο μεταξύ, οι συγκινήσεις. Λόγω αρνητικών ρεκόρ, ετούτη τη φορά, στα καθ΄ημάς. ‘Ενα στα τέσσερα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση. Στο τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Κοζάνης η βάση έπεσε στα 1.560 μόρια! Αδιανόητο! Στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Αθηνών  στα 5.200 μόρια. Στις παιδαγωγικές σχολές γκρεμίστηκαν οι βάσεις. Στο έδαφος ο πήχυς.
Να σκέφτεσαι το μέλλον και να κλαις με μαύρο δάκρυ. Υγρασία.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.