• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Καμία σχέση με το GPS. HGPS θα πει πρόωρη γήρανση. Σύνδρομο Προγηρίας Hutchinson-Gilford.
Από ιατρικής απόψεως, η πρόωρη γήρανση είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια. Σε χώρους εξουσίας, αντιθέτως, εκδηλώνεται συχνά. Κανείς δεν ξέρει ποιο ακριβώς γονίδιο την προκαλεί. Συμφέροντα; Φιλοδοξίες; Σκοπιμότητες; Κάποιοι μιλάνε για ανεπάρκειες.

Πριν τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα –λέμε, τώρα– έγραψα ένα άρθρο με τίτλο δανεικό απ΄την ταινία του Κεν Λόουτς Sweet sixteen/Γλυκά δεκάξι και θέμα του την τότε επιτακτική ανάγκη ενηλικίωσης του Τσίπρα. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα έφτανε στο άλλο άκρο τόσο πρόωρα.

‘’Αλίμονο σε όποιον δεν είναι κομμουνιστής στα νιάτα του’’ έλεγε ο Τσώρτσιλ. ‘’Κι αλίμονο σε όποιον παρέμεινε κομμουνιστής μετά’’ προσέθετε αυτάρεσκα. Η αλλαγή στρατοπέδου πάντα είχε ανάγκη από ιδεολογήματα που να τη δικαιώνουν.

Μη γίνει παρεξήγηση, δεν εννοώ πως κάθε αλλαγή είναι και επιλήψιμη. Έχω φίλους παλιούς αριστερούς που προσχώρησαν προσωρινά σε κόμματα απολιτικά, γιατί ακόμα δεν αντέχουν να δηλώσουν δεξιοί. Φτιάχτηκαν, βλέπεις, οικονομικά και τα συμφέροντά τους άλλαξαν. Αναζητούν αντιστοιχία της νέας ταξικής τους θέσης με την πολιτική. Αναμενόμενο. Δεν εννοούσε αυτό ο Τσώρτσιλ. Απλά, ο συντηρητισμός του υπονόμευε με κάθε τρόπο την όποια προοδευτική ιδεολογία. ‘’Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε μια για πάντα την Αριστερά, αφήστε τη να κυβερνήσει μερικούς μήνες’’ δήλωνε με αυτοπεποίθηση. Τα ίδια επιχειρήματα που αναμασάν ακόμα οι ντόπιοι ομόλογοί του. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι κάποιες κυβερνήσεις δικαιώνουν την αντιδραστική του τοποθέτηση.

΄΄Να φύγουν. Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν να φύγουν΄΄ δήλωσε ξαφνικά και ορμητικά η Βίτω, μια φίλη και συνάδελφος, πριν απ΄το δημοψήφισμα. ΄΄Κουράστηκα, βαρέθηκα τις ιδεοληψίες της Αριστεράς μια ολόκληρη ζωή. Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν να φύγουν΄΄ επανέλαβε. Και δεν ψηφίζει Τσώρτσιλ, κάθε άλλο. Πίνει ακόμα νερό στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Περίμενε όμως μια ολόκληρη ζωή ναρθεί η ώρα για μια πρώτη φορά αριστερά. Δεν ήρθε.

΄΄Πρόσεξε μη γεράσεις πρόωρα σαν και μένα΄΄ είχε πει στον νεαρό πρωθυπουργό ο Ομπάμα τον Γενάρη. Κάτι ήξερε. Καμιά από τις μεταρρυθμίσεις του δεν πέρασε αλώβητη από το Κογκρέσο. Το σύστημα ξέρει καλά πώς να σε κάνει ακίνδυνο. Αυτό το σύστημα που αποφάσισε να υπηρετήσει ο παρατεταμένα έφηβος πρωθυπουργός που τώρα πάσχει ξαφνικά από πρόωρη γήρανση. Και ως μεταλλαγμένος είναι και πιο φανατικός. Θέλει να πείσει, βλέπεις, τον εαυτό του και τους άλλους πως έκανε καλά.

Μπροστά σε τέτοιες μεταλλάξεις, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Κάποιοι ισχυρίζονται πως σε πρόωρη γήρανση οδηγούν οι αμαρτίες του παρελθόντος. Η απομάκρυνση από την ιδεολογική πηγή. Άλλοι πως λείπουν από τον οργανισμό όλο και περισσότερα στοιχεία θρεπτικά.

Ο οργανισμός δεν προλαβαίνει, λέει, να ξαναχτίσει όσα γκρεμίζονται κι έτσι δεν καταφέρνει να επανορθώνει τις ζημιές. Μαραίνεται η νιότη με γρήγορους ρυθμούς. Η κάθε νιότη. Στεγνώνει η δροσιά των ιδεών και των ανθρώπων πρόωρα.

Και η προσκόλληση στο χθες, το αναμάσημα του σάπιου, κυκλοφορεί ανάμεσά μας με ψευδώνυμο σαν τους απατεώνες. Τον συντηρητισμό τώρα τον λένε προσαρμοστικότητα στην αναπόφευκτη πραγματικότητα, ενώ πρόκειται για παραίτηση από τον αγώνα, για πρόωρη εξάντληση της κάθε δημιουργικής ορμής.

Η κοινωνική πραγματικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο για νάναι αναπόφευκτη. Εμείς τη διαμορφώνουμε.

Από την ιδεολογική ανεπάρκεια στην ιδεολογική παρακμή είναι απλά θέμα χρόνου.

Υ.Γ. ΄΄Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα συμβεί αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν συνέβη΄΄ έλεγε ο Τσώρτσιλ. Κάποιοι το εκτιμούν αυτό ως δεξιότητα. Άλλοι το θεωρούν ξεδιαντροπιά.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.