• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΑ
ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΑ

ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΑ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Μανώλης Καρέλης. Ο άνθρωπος της δεύτερης χιλιετίας. Πολιτικά, ανατομικά και οικολογικά ανεύθυνος. Είναι μοντέλο, πρότυπο. Βγαίνει σε όλα τα μεγέθη και είναι μόνος.

Το έργο της Χριστίνας Σαμπανίκου ΣΚΑΣΕ Ή Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΕΛΗ, που παίζεται κάθε Παρασκευή στις 21:15 στον αγαπημένο πολυχώρο VAULT, σκηνοθετημένο αριστοτεχνικά από την Βίκυ Αδάμου, παρουσιάζει μια ακτινογραφία του ανθρώπινου δράματος της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω μνημονιακού ΣΟΚ. Είναι ένα έργο τόσο βαθειά πολιτικό που δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να σκάσεις στα γέλια. Όχι μόνο επειδή είναι πραγματικά αστείο, αλλά κυρίως επειδή είναι ευθύβολα ανησυχητικό. Βαθειά μάταιο. Ο Μανώλης Καρέλης είναι, ακριβώς, ο άνθρωπος της κοινωνίας μας, λίγο πριν την προδιαγεγραμμένη κατάρρευση του «Greek Dream», όπως το οραματίστηκαν οι «μεγάλοι» ηγέτες της μεταπολίτευσης (έως και σήμερα) που εδραίωσε τον φαρισαΐσμό και την υποκουλτούρα, καταβαραθρώνοντας, με τρόπο χυδαίο, κάθε έννοια κριτικής στάσης και σκέψης των πολιτών.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα, έργο ανεπιτήδευτα φιλοσοφικό. Διότι διαβάζει, αναλύει και χλευάζει το «κενό», όπως μας το δίδαξαν οι μεγάλοι υπαρξιστές του μεσοπολέμου. Περιγράφει τη ζωή μας, μετά από το σημείο τής καύσης της. Πραγματεύεται, χωρίς περιττές φιοριτούρες, τη ζωή, λίγο μετά το σημείο της σύγκρουσης: Το τυχαίο της ύπαρξης ως προηγούμενο της ουσίας της.

Η Χριστίνα Σαμπανίκου καλεί τον Μανώλη Καρέλη να υπερασπίσει ενεργητικά αυτό που του συνέβη τυχαία. Η λογική του, δεν μπορεί να «νοήσει» ολόκληρη την ύπαρξη μέσα στην πραγματικότητα του χωροχρόνου του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καταργεί το καρτεσιανό αξίωμα cοgitο ergο sum «σκέπτομαι, άρα υπάρχω» κι αυτό γιατί, κατά τον Μανώλη Καρέλη: «όταν σκέφτομαι, η ύπαρξή μου, στη καθαρή της μορφή, σταματά να υπάρχει και γίνεται σκέψη». Μια ανώφελη σκέψη, κενή και καταδικασμένη ήδη από την γέννηση της. Διότι η ύπαρξη του Μανώλη Καρέλη είναι κάτι βαθύτερο από οτιδήποτε μπορεί ο ίδιος να αντιληφθεί. Κάθε σκέψη του, αντιστέκεται στη δυνατότητα της και τού γεννά αγωνία. Δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό σημείο βάσει του οποίου θα μπορούσε να προσανατολιστεί. Η κοινωνία γύρω του είναι βουβή.

Κι έτσι, ο κόσμος του Μανώλη Καρέλη, όπως και για όλη την υπαρξιστική φιλοσοφία, είναι σκοτεινός, θλιμμένος και χωρίς νόημα.

Η Χριστίνα Σαμπανίκου με το έργο της ΣΚΑΣΕ Ή Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΕΛΗ περιγράφει με ανελέητο χιούμορ τον τοξικό πόλεμο, που βιώνει μέσα του ο ήρωας της. Αντικαθιστά την ευθύνη του με την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Τον καθοδηγεί με τις σκέψεις του, τον επιφορτίζει με απραξία και τον καταδικάζει με τις αποφάσεις του.

Αλλά εκτός από ανατριχιαστικά επίκαιρο, είναι κι ένα έργο καθαρά μελλοντολογικό. Διότι δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, αλήθεια, τι θα βρουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος από τη σημερινή Ελλάδα; Την απολιθωμένη παντόφλα που έχασε ο Μανώλης Καρέλης;

- Ο Δημήτρης Κομνηνός είναι μεταφραστής και σκηνοθέτης. Διδάσκει υποκριτική στη «Δραματική Σχολή Αθηνών – Γ. Θεοδοσιάδης». Μέλος του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ., της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Βικτώρια (2008- 2015).

INFO:
«ΣΚΑΣΕ ή Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ MANΩΛΗ ΚΑΡΕΛΗ»
Συγγραφέας: Χριστίνα Σαμπανίκου
Σκηνοθεσία: Bίκυ Αδάμου
Παίζουν οι: Στέφανος Κοσμίδης και Χριστίνα Σαμπανίκου
Αντρική Φωνή: Σπύρος Περδίου
Ηχητική Δραματουργία: Γιώργος Συμεωνίδης
Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης
Σκηνικά – κοστούμια: Lazy Boy*
Γραφιστική επιμέλεια: γιώργος δομιανός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δώρα Κεχαγιά
TRAILER: Κωνσταντίνος Οικονόμου https://www.youtube.com/watch?v=DgpLSXljD0 
Διάρκεια: 60 λεπτά
Παραστάσεις: Παρασκευή 21:15

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1?ref=hl

• Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο THEATROVICTORIA τον Μάιο του 2015 με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ομώνυμο ρόλο.
• Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.