• BUZZ
  • Νέα
  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 27/05/2016 10:41
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Οι «μεταρρυθμίσεις» που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη και κυρίως ουσιαστική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, με τον τομέα του πολιτισμού να δέχεται ακόμα ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα, καθώς το μάθημα της θεατρικής αγωγής, αντί να διευρύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ως όφειλε, καταργείται ως διδασκόμενο μάθημα από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Οι περικοπές αυτές, προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες, αλλά και ανησυχίες για το μέλλον της πολιτιστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Τη αγωνία του εξέφρασε Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων με υπόμνημα του προς τον Υπουργό Παιδείας, το όποιο προσυπέγραψαν και Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, αλλά και ο

Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, ζητώντας μια απάντηση για τα νέα μέτρα, που από τη νέα σχολική χρονιά θα τεθούν σε εφαρμογή.

Τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και εν γένει στη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, ενισχύουν την ομαδικότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ευχάριστη ενασχόληση για τα παιδιά, που σπανίως πλέον έχουν την ευκαιρία να αποφορτιστούν από το δύσκολο πρόγραμμα που τους επιβάλλεται.

Παρά την έκθεση που κατατέθηκε από το ΙΕΠ στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου και αναφέρεται ότι «Στο πλαίσιο της Καλλιτεχνικής Παιδείας, οι Τέχνες αξιοποιούνται ως εργαλείο προσέγγισης της γνώσης διαθεματικά, διεπιστημονικά και βιωματικά», ενώ προτείνεται η αισθητική αγωγή «να αποτελεί ένα ενιαίο δίωρο, όπου οι μαθητές θα επιλέγουν δια-ταξικά τη μορφή της τέχνης με την οποία θέλουν να ασχοληθούν. Ειδικά για τα σχολεία των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, η αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας και η ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών αισθητικής αγωγής (εικαστικών, μουσικών, θεατρολόγων), θα συμβάλει ώστε οι τέχνες να αποτελέσουν το επίκεντρο της σχολικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας, το Υπουργείο προχώρησε όχι στην μείωση των ωρών των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας και μάλιστα στην κατάργηση μερικών ωρών, χωρίς καμία παιδαγωγική εξήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου εξακόσιοι μόνο θεατρολόγοι απασχολούνται ως αναπληρωτές κάθε χρονιά, ενώ οι μόνιμοι δεν ξεπερνούν τους εβδομήντα πανελλαδικά και φυσικά δεν επαρκούν για την κάλυψη των σχολείων. Επίσης σύμφωνα με το Υπουργείο το μάθημα της θεατρικής αγωγής μπορεί να διδάσκεται και από τους δασκάλους, μια ρύθμιση που ουσιαστικά ακυρώνει τους θεατρολόγους και μαζί όλα τα τμήματα των πανεπιστήμιων που τους εκπαιδεύουν.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο υπουργός Παιδείας οφείλει αν μη τι άλλο να συναντήσει τους εκπροσώπους του κλάδου και να συζητήσει μαζί τους, μιας και αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι αναφορικά με το ζήτημα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.