• BUZZ
  • Νέα
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ MEΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΥΟ ΣΥΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ MEΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΥΟ ΣΥΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ MEΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΥΟ ΣΥΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 24/10/2016 12:47
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Δύο Σύροι καλλιτέχνες, ο Ομάρ Αμπουσαάντα και ο Μιθκάλ Αλζγκάιρ, έρχονται στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 26 και 27 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να δείξουν στο ελληνικό κοινό την πραγματικότητα ενός αδυσώπητου πολέμου.

O ακτιβιστής σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα, που δηλώνει ως τόπο διαμονής τη βομβαρδισμένη Δαμασκό, καταθέτει μέσα από την παράσταση «While I was waiting», μια σπαρακτική πολιτική αλληγορία, βγαλμένη από τα ερείπια της πόλης του.

Μαζί με τον σταθερό του συνεργάτη, τον συγγραφέα Μοχάμαντ Αλ Ατάρ, καταγράφουν την μυθιστορηματική ιστορία ενός νεαρού αγοριού που πέφτει θύμα ξυλοδαρμού, ανιχνεύοντας έννοιες, όπως η απουσία, η αναμονή και η ανάγκη του να ανήκεις. Με επιρροές από το θέατρο ντοκουμέντου και το θέατρο της επινόησης, κάνοντας παράλληλα χρήση οπτικοακουστικών μέσων και αρχειακού υλικού, ο Αμπουσαάντα, που αντιμετωπίζει το πολιτικό θέατρο ως μια πράξη αντίστασης, καταγράφει την πραγματικότητα της χώρας του, και κυρίως τις συνέπειες που έχουν οι πολιτικές αποφάσεις πάνω στα άτομα, σε προσωπικό πλέον επίπεδο.

Ο χορογράφος Μιθκάλ Αλζγκάιρ, που ζει από το 2010 ζει στη Γαλλία, με την παράσταση «Χορεύοντας εδώ για το θάνατο εκεί», αναζητάει την ταυτότητα του λαού του και διερευνά πώς οι συρράξεις και η περιρρέουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, που οδηγεί πλήθος συμπατριωτών του στο δρόμο της προσφυγιάς, επηρεάζει το παρελθόν και το μέλλον της πολύπαθης αυτής χώρας. 

Χρησιμοποιώντας μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών και αξιοποιώντας τη δυναμική της συριακής κουλτούρας και παράδοσης, επιχειρεί να καταγράψει πώς δημιουργήθηκε ο πολιτισμός της πατρίδας του, αλλά και τις αλλαγές που υφίσταται κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, αναδεικνύοντας μια ακόμα πτυχή του δράματος του συριακού λαού.

Μέσα από την κίνηση και το σώμα τελικά ο ταλαντούχος χορογράφος περιγράφει με έντονη συγκινησιακή φόρτιση την εξορία σε κάθε της έκφανση, αναδεικνύοντας «εδώ» αυτό που συμβαίνει «εκεί».


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.