• BUZZ
  • Νέα
  • ΚΥΜΒΕΛΙΝΟΣ: ΚΡΥΦΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ
ΚΥΜΒΕΛΙΝΟΣ: ΚΡΥΦΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΚΥΜΒΕΛΙΝΟΣ: ΚΡΥΦΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 29/09/2016 13:19
  • Κατηγορία: Νέα

Στην τρίτη του ενασχόληση με τον Σαίξπηρ η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει την αινιγματική του περιπετειώδη κωμωδία «Κυμβελίνος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν. Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο παιγμένα στη χώρα μας έργο της ωριμότητας του Σαίξπηρ που καταφέρνει να συγκεντρώσει πολλές από τις αρετές των αριστουργημάτων του ποιητή: καταιγιστική πλοκή, υψηλό χιούμορ, κορυφαίες κωμικές στιγμές – και πάνω απ’ όλα μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

Μια σπουδαία κωμωδία τοποθετημένη στο γνώριμο πλαίσιο των αμερικάνικων ταινιών του 1960 – γεμάτη κρυφούς έρωτες, προδοσίες, μεταμφιέσεις, περιπλανήσεις, δολοπλοκίες, αφελείς εραστές, ραδιούργες μητριές και φόντο την οικονομική κρίση της Ευρώπης.

Για το ιδιότυπο αυτό σαιξπηρικό έργο, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Κοέν, σημειώνει: «Οι ονειροκρίτες είναι απόλυτοι: αν δεις στον ύπνο σου το πατρικό σου σπίτι, αυτό συμβολίζει το αίσθημα της ασφάλειας. Κι είναι αλήθεια πως, παρότι ο αποχωρισμός από την οικογένεια αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του ατόμου, εντούτοις οι νέοι της εποχής μας φαίνεται πως μάλλον πανικοβάλλονται στην ιδέα της ανεξαρτητοποίησης και διαρκώς την αναβάλλουν. Η προοπτική του αγνώστου –αντί να τους εξάπτει– τους γεμίζει φοβίες. Άλλωστε, όταν οι εποχές είναι ταραγμένες και σε βαθιά κρίση, πάντα οι άνθρωποι διακατέχονται από φοβίες, που τραυματίζουν την αυτοπεποίθησή τους και τους απομακρύνουν από τους στόχους τους.

Αυτό επιλέξαμε να είναι το πλαίσιο, όπου θα κινηθούν οι ήρωες του εν πολλοίς άγνωστου στην Ελλάδα έργου του Σαίξπηρ "Κυμβελίνος". Η κόρη του βασιλιά, Ιννογένη, παντρεύτηκε κρυφά τον λαϊκό Πόστουμο προκαλώντας σκάνδαλο στη συντηρητική βασιλική οικογένεια. Με σημερινούς όρους: ο γάμος τους θα φιγουράριζε στα εξώφυλλα των κίτρινων φυλλάδων και θα μονοπωλούσε τις μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές ποικίλης ύλης.

Ωστόσο αυτή η λοιδορία θα οδηγήσει τους ήρωες εκτός οικογενειακής ασφάλειας και θα τους κάνει ν’ ανακαλύψουν τα προσωπικά τους όρια. Μια περιπέτεια αυτογνωσίας και απότομης ενηλικίωσης είναι το θέμα του "Κυμβελίνου": ένα αίσθημα που το νιώσαμε όλοι, όταν εντελώς απρόσμενα φάγαμε το πρώτο μας ηχηρό "χαστούκι" εκεί λίγο μετά την εφηβεία».

Διανομή: Τάκης Βουτέρης, Ελένη Κρίτα, Αντώνης Φραγκάκης, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Σαράντος Γεωργλερής, Παναγιώτης Εξαρχέας, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ρωμανός Μαρούδης.

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
Δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλίκη Μπομποτά - Ειρήνη Δρακοπούλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Το έργο:
Ο Κυμβελίνος, ο βασιλιάς της Βρετανίας, προορίζει την μοναχοκόρη του Ιννογένη για τον γιο της δεύτερης συζύγου του. Όταν η Ιννογένη εναντιώνεται και παντρεύεται τον Πόστουμο, ο Κυμβελίνος εξορίζει τον ανεπιθύμητο γαμπρό του. Στην εξορία του ο Πόστουμος θα στοιχηματίσει με τον Ιάκιμο, έναν Ιταλό τυχοδιώκτη, πως η Ιννογένη του είναι η πιστότερη γυναίκα στον κόσμο. Ο Ιάκιμος κάνει τα πάντα ώστε να την παρουσιάσει άπιστη, και ο Πόστουμος αποφασίσει να την εκδικηθεί. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει για την Ιννογένη και την υπηρέτρια της ένα γοητευτικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι πνευματικής και συναισθηματικής ενηλικίωσης.

Στο Θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, Εξάρχεια) από τις 14 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για λίγες παραστάσεις.

πηγή: in.gr


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.