• BUZZ
  • Νέα
  • 'ΜΗΔΕΙΑ' ΣΕ ΟΠΕΡΕΤΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ
'ΜΗΔΕΙΑ' ΣΕ ΟΠΕΡΕΤΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ

'ΜΗΔΕΙΑ' ΣΕ ΟΠΕΡΕΤΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 28/06/2017 15:10
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Στην τεφροδόχη που κρατώ, έχω κομμάτια κρέας
χέρια και πόδια των παιδιών και στήθη καλογραίας.

Η οπερέτα είναι η ναυαρχίδα του ελαφρού μουσικού θεάτρου, το οποίο αναπτύχθηκε παράλληλα με τη μεγάλη και σοβαρή εξαδέλφη του, την όπερα. Στην Ελλάδα η οπερέτα γνώρισε τεράστια επιτυχία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, οπότε και γράφτηκαν εκατοντάδες νέα έργα από ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Για τα επόμενα τρία χρόνια η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει τρία νέα έργα οπερέτας, μετά από παραγγελία σε τρεις διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, με στόχο να δοθεί ώθηση για τη δημιουργική επανεκκίνηση του είδους.
Η αρχή γίνεται στη σεζόν 2017/18 με τη σατιρική Μήδεια του Μποστ, την οποία θα μελοποιήσει ως οπερέτα μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο Νίκος Κυπουργός και θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος. Απολύτως συνειδητά ο κύκλος Operetta restart ξεκινά με τη Μήδεια του Μποστ, μιας και πρόκειται για ένα ουσιαστικά ρηξικέλευθο έργο, το οποίο μετά τη μελοποίησή του και την παρουσίασή του ως οπερέτα θα αποκτήσει μια άλλη διάσταση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα. Η σάτιρα του Μποστ έβαζε στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Το κείμενο της Μήδειας, σε δεκαπεντασύλλαβο, έχει ως αφετηρία τη γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά μιλά με τον τρόπο του Μποστ για μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της επειδή δεν παίρνουνε τα γράμματα, ούτε θέλουν να εργαστούν, ενώ επιπλέον ο άντρας της την απατά και θέλει να παντρευτεί την πριγκίπισσα της Κορίνθου.
Ο Νίκος Κυπουργός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Ξεκίνησε από τη θρυλική Λιλιπούπολη και έχει συνθέσει δεκάδες έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, φωνητική μουσική, ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για χορό, τραγούδια, μιούζικαλ.
Ο Νίκος Καραθάνος, σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα αναγνωρίσιμο θεατρικό ιδίωμα, καταφέρνοντας να χτίζει κάθε φορά έναν νέο κόσμο στις παραστάσεις που δημιουργεί. Ο Καραθάνος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε ένα από τα πιο απαιτητικά καλλιτεχνικά στοιχήματα της σεζόν 2017/18.

 

Οπερέτα

Νίκος Κυπουργός

Μήδεια
Βασισμένο στη Μήδεια του Μποστ

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης – Γιώργος Μπαλατσινός
Σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
7, 8, 11, 12 Ιουλίου 2018

ΚΥΚΛΟΣ OPERETTA RESTART

Εθνική Λυρική Σκηνή - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Κεντρική Σκηνή
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης 20.00


Σκηνικά - Κοστούμια Έλλη Παπαγεωργακοπουλου

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.