• BUZZ
  • Νέα
  • Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΦΡΑΝΚ ΚΑΣΤΟΡΦ ΚΑΙ Ο 'ΠΑΙΚΤΗΣ'
Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΦΡΑΝΚ ΚΑΣΤΟΡΦ ΚΑΙ Ο 'ΠΑΙΚΤΗΣ'

Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΦΡΑΝΚ ΚΑΣΤΟΡΦ ΚΑΙ Ο 'ΠΑΙΚΤΗΣ'


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 19/04/2017 17:24
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Φέτος το φεστιβάλ Αθηνών τιμά τον σημαντικό σκηνοθέτη, γνωστό για τις αιρετικές του δημιουργίες, Φρανκ Κάστορφ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην βερολινέζικη Volksbühne. Ο Κάστορφ ηγείται του σημαντικού ευρωπαϊκού θεάτρου από το 1992 και μέσα σε αυτά τα είκοσι πέντε χρόνια κατάφερε να το κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η θητεία όμως πλέον έφτασε στο τέλος της και τη θέση του θα αναλάβει ο Κρις Ντερκόν, επιμελητής τέχνης από την Tate Modern, μια επιλογή που αρκετοί βλέπουν με σκεπτικισμό, καθώς αναρωτιούνται αν η προϋπηρεσία του είναι κατάλληλη για έναν θεατρικό οργανισμό.
Ο Κάστορφ, ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα, που στις σκηνοθεσίες χρησιμοποιεί το γκροτέσκο και την φόρμα, ανιχνεύοντας τη διαχρονικότητα των κειμένων, γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία το 1951 και σπούδασε θέατρο στοHumboldt University. Καταρχάς εργάστηκε ως δραματουργός στο θέατρο Senftenberg και στη συνέχεια ξεκίνησε την σκηνοθετική του καριέρα, συνεργαζόμενος με πολλούς οργανισμούς.
Μετά από την πτώση του Τείχους το 1989, τον καλούν ως σκηνοθέτη και αρκετά θέατρα στην Δυτική Γερμάνια, όπου παρουσιάζει έργα των Γκαίτε, Σαίξπηρ, Λέσσινγκ, Ίψεν, Μπουλγκάκοφ και Χάινερ Μίλερ.
Την περίοδο 1992-93 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Volksbühne. Έκτοτε σκηνοθετεί αμέτρητες παραστάσεις, ενώ συνεχίζει τις συνεργασίες με θέατρα σε όλη την Ευρώπη. H μόνιμη συνεργασία του με τον πρωτοποριακό σκηνογράφο Bert Neumann κι η αισθητική φόρμα που εισάγουν γίνεται σήμα κατατεθέν των παραστάσεών του.
Ο Κάστορφ του οποίου η δουλειά έγινε γνωστή διεθνώς έχει κερδίσει πολλές φορές βραβεία στο σημαντικό Berliner Theatertreffen festival. Το 2003 τιμήθηκε με το Ιnternational Theatre Institute Award, το Schiller Prize στο Mannheim και το Friedrich-Luft Prize που απονέμει η εφημερίδα Berliner Morgenpost για τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέφσκι, ενός συγγραφέα που ο Γερμανός δημιουργός αγαπάει ιδιαιτέρως. Το 1993, το περιοδικό Theaterheute ανακήρυξε την Volksbühne ως το «θέατρο τη χρόνιας» . Το 2002 και το 2203 ο Κάστορφ ψηφίστηκε ως ο «σκηνοθέτης της χρονιάς» και το 2010 κέρδισε το Golden Laurel Wreath Award στο MESS festival του Σαράγιεβο.

Από το 1994 είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και από το 2012 είναι συνεργάτης της Βαυαρικής ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Στο Φεστιβάλ θα δούμε τον «Παίκτη», του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, το οποίο είχε ήδη διασκευάσει στο παρελθόν. Στη συγκεκριμένη παράσταση, χρησιμοποιεί την τεχνική της ζωντανής κινηματογράφησης, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό σκηνοθετικό του στυλ και ένα ισχυρό καστ ηθοποιών. Ο σκηνοθέτης βλέπει το λογοτεχνικό μανιφέστο που έγραψε ο Ντοστογιέφσκι για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια σαν «ένα μεγαλειώδες, ζωηρό, δυναμικό πυροτέχνημα στασιμότητας και ακινησίας», που εμπνέεται από τη σπαρακτική ζωή του συγγραφέα.
(Πειραιώς 260, Δ, 19-20 Ιουνίου 2017)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.