• BUZZ
  • Νέα
  • O CASTORF ΦΕΥΓΕΙ, Ο DERCON ΕΡΧΕΤΑΙ
O CASTORF ΦΕΥΓΕΙ, Ο DERCON ΕΡΧΕΤΑΙ

O CASTORF ΦΕΥΓΕΙ, Ο DERCON ΕΡΧΕΤΑΙ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 19/05/2017 14:17
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Η θητεία του Frank Castorf στη βερολινέζικη Volksbühne μετά από είκοσι πέντε χρόνια, έφτασε στο τέλος της. Μάλιστα στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα δούμε ένα αφιέρωμα στην σημαντική αυτή ευρωπαϊκή σκηνή αλλά και στον καλλιτεχνικό της διευθυντή, που άλλαξε ριζικά την εικόνα της. Ο διάδοχός του, Chris Dercon -μια επιλογή που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις- ανακοίνωσε το πρόγραμμα της επερχόμενης σεζόν, που είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.

Καταρχάς οι παραστάσεις την περίοδο 2017-18 θα γίνονται τόσο στο κεντρικό κτίριο της Volksbühne που βρίσκεται στην ιστορική Rosa-Luxembourg-Platz , αλλά και σε υπόστεγο αεροσκαφών στο Tempelhof Airport, που δεν λειτουργεί πλέον. Εκεί τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η παράσταση χορού «Fous de Danse — All Berlin Dances at Tempelhof». Στην ουσία πρόκειται για μια σύνθεση του χορογράφου Boris Charmatz και του γαλλικού Musée de la Danse, που θα περιλαμβάνει κομμάτια από διάφορα έργα . Στην Volksbühne τώρα θα παρουσιαστεί μια νέα εκδοχή του μύθου της Ιφιγένειας στα αραβικά, την οποία υπογράφει ο Mohammad al-Attar και σκηνοθετεί ο Omar Abusaada,. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παραλαμβάνει η διάσημη Βρετανή σκηνοθέτης Kate Tempest με την παράσταση «Let Them Eat Chaos».

Τον Νοέμβριο στο κεντρικό κτίριο, θα παρουσιαστεί μια μεγάλη παραγωγή, γύρω από το κτίριο με έργα του Tino Sehgal και κείμενα του Μπέκετ, επίσης ο Walter Asmus, συνεργάτης του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα, θα παρουσιάσει τρία έργα σε μια ενιαία παράσταση.
Στη συνέχεια η κεντρική σκηνή θα παρουσιάσει το «Women in Trouble» της Susanne Kennedy , το «Fever Room» του Tαϊλανδού κινηματογραφικού σκηνοθέτη Apichatpong Weerasethakul , το «Red Pieces» της Δανέζας χορογράφου Mette Ingvartsen, το «Τhe Show Must Go On» του Jérôme Bel και το «What If Women Ruled the World» , μια περφόρμανς εμπνευσμένη από την ταινία «Dr. Strangelove», που υπογράφει η ισραηλινή Yael Bartana σε συνεργασία με τη Vicky Featherstone, καλλιτεχνική διευθύντρια του Royal Court Theater.
Ο Dercon φαίνεται πως θα ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμή πλεύσης από τον προκάτοχό του, Frank Castrof, πειραματιζόμενος με διαφορετικές τέχνες και διεθνείς συνεργασίες, πράγμα για το οποίο έχει δεχτεί κριτική. Το προηγούμενο καλοκαίρι περίπου 200 καλλιτέχνες, και τεχνικοί υπέγραψαν μια επιστολή, αντιτιθέμενοι στα σχέδια του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά και στο γεγονός ότι ένας ξένος ηγείται ενός φορέα που επιχορηγείται από το κράτος. Πάντως ο κύριος Dercon υποστηρίζει ότι πως το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μητρόπολη και ότι το πρόγραμμα του θεάτρου οφείλει να ακολουθήσει αυτή την αλλαγή κι επιμένει στην εξωστρέφεια.

Πηγή: New York Times


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.