• BUZZ
  • Νέα
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Ο ΝΙΚΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Ο ΝΙΚΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 21/09/2016 12:29
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκο Διαμαντή.

Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.

Σε μορφή αναλογίου θα παρουσιάσουν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ζαλμάς «Το ψωμί της Νινευί» των Κων/νου και Αντώνη Κούφαλη, το οποίο θα παίζεται στο ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ. από 21/11/17 έως 19/2/17.

Νίκος Διαμαντής: Πνευματικότητα, συνομιλία, εξωστρέφεια για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, φέρει το φορτίο ενός μνημείου το οποίο σε καλεί να το σεβαστείς και συνάμα να το αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε ένα πλαίσιο πολιτισμού και υψηλής αισθητικής.

Έχοντας μια θητεία τεσσάρων μηνών μόνο, στο τιμόνι του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, νοιώθω μια μεγάλη ευθύνη για το παρόν και το μέλλον αυτού του θεάτρου που γνωρίζω από παιδί, ως Πειραιώτης στην καταγωγή. Οι δυσκολίες μεγάλες. Όσες και οι φιλοδοξίες μας, για να γίνει τοΔημοτικό θέατρο Πειραιά, σημείο πολιτισμού, σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά, για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ένα θέατρο – θεσμός, τόπος συνάντησης όλων των τεχνών. Το ξεκίνημα έγινε. Τα έργα που συνθέτουν το ρεπερτόριο της προσεχούς θεατρικής περιόδου δίνουν το στίγμα επιλογών, οι οποίες βασίζονται στο τρίπτυχο: πνευματικότητα, συνομιλία με την σύγχρονη θεατρική σκηνή , εξωστρέφεια. Η πνευματικότητα αφορά στις δύο κεντρικές παραγωγές του Δ.Θ.Π. για την θεατρική περίοδο 2015 – 2015:«Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. [πρεμιέρα Νοέμβριος 2015] και «Romeo end Juliette» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. [Πρεμιέρα Φεβρουάριος 2016].

Η συνομιλία με την σύγχρονη θεατρική σκηνή, θα φέρει στο Δ.Θ.Π., νέους σκηνοθέτες με μια ιδιαίτερη θεατρική γλώσσα, οι οποίοι στο πλαίσιο του κύκλου CONNECTIONS ΣΤΟ Δ.Θ.Π. θα παρουσιάσουν τα έργα:«Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος, «Ρεβεγιόν» μια βραδιά δημιουργικού πνευματισμού στο φουαγιέ του Δ.Θ.Π. σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, και τρις ολονυκτίες στα υπόγεια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και διαφορετικούς κάθε φορά προσκεκλημένους. Όσο για την εξωστρέφεια έχει να κάνει με την επιθυμία μου το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να υπάρχει ως χώρος υποδοχής πολλαπλών δράσεων με έντονο παρεμβατικό χαρακτήρα και δρώμενα που θα συναντούν το κοινό στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο, στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης και αλλού.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επενδύει στην εκπαίδευση με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, στον τουρισμό καθώς ο Πειραιάς είναι λιμάνι – πύλη της Μεσογείου και στην συνεργασία με φορείς του πολιτισμού. Γι αυτό από το πρόγραμμά του δεν θα λείπουν ούτε οι εκθέσεις, ούτε οι διοργανώσεις συναντήσεων για τον χορό. Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά δεν μπορεί να μην εκμεταλλευτεί τον μνημειακό του χαρακτήρα κι ως εκ τούτου οφείλει σε εποχές κρίσης να γίνει τόπος φιλόξενος για δημιουργούς και κοινό, διαμορφώνοντας συνεχώς έναν λόγο σύγχρονο εναρμονισμένο με τα προβλήματα της εποχής.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Διαμαντή:

Σπούδασε θέατρο στην Θεσσαλονίκη στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης. Σπούδασε Φυσική Στο Α.Π.Θ. Ίδρυσε το Θέατρο Σημείο το 1985. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σημείο. Έχει σκηνοθετήσει και έχει παρουσιάσει σύγχρονους συγγραφείς, πολλούς από αυτούς για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Μύλλερ, Κολτές, Πετρουσέφσκαγια) όπως: Σάμουελ Μπέκετ (Η τελευταία μαγνητοταινία του Κράπ, Λίκνισμα, Σκιρτήματα, Τότες που), Χάρολντ Πίντερ (Προδοσία, Βουνίσια γλώσσα, Σιωπή και Τοπίο), Χάινερ Μύλλερ (Μηχανή Άμλετ, Περιγραφή εικόνας), Μπερνάρ Μαρί Κολτές (Ρομπέρτο Ζούκο), Πέτερ Χάντκε (Οταν δεν ξέραμε τίποτα ο ένας γιά τον άλλο), Νήλ Λαμπιούτ (Εξιλέωση), Λουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια (Ένα ποτήρι νερό), Στανισλάβ Ιγκνασυ Βίτκιεβιτς (Η σονάτα του Βελζεβούλη), Κρίστα Βολφ (Μήδεια), Σάρα Κέιν (Ψύχωσις 4.48), Μαρκερίτ Ντυράς (Η αγγλίδα ερωμένη) Ινγκμαρ Μπέργκμαν (Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη) Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Under-κρυμμένες φωνές κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει έργα κλασσικού ρεπερτορίου όπως: Πωλ Κλωντέλ (Ο κλήρος του μεσημεριού), Αύγουστος Στρίντμπεργκ (Ονειρόδραμα), Σαίξπηρ (Τρικυμία, Σονέτα) κ.α. Έχει σκηνοθετήσει έργα Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας: Ηλέκτρα και Τραχίνιες του Σοφοκλή καθώς και Μήδεια του Ευριπίδη. Έχει σκηνοθετήσει Αριστοφάνη -Ταξίδι στη χώρα της ουτοπίας, παράσταση βασισμένη σε 6 κωμωδίες.

Τέλος έχει σκηνοθετήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων σημαντικών θεατρικών συγγραφέων, πολλά από αυτά για πρώτη φορά η επίσης πολλά από αυτά σε παραγγελία του θεάτρου Σημείο, όπως: Παύλος Μάτεσις (Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος), Βασίλης Ζιώγας (Το προξενιό της Αντιγόνης, Η κωμωδία της μυίγας, Φιλοκτήτης, Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες), Γιάννης Χρυσούλης (Η επιστροφή των Τσε, Ιστορίες της πόλης), Στέλιος Λύτρας (Ιουλιέτα των Μάκιντος),Κώστας Κατσουλάρης (Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ), Γιάννης Παπάζογλου (Οι εξόριστοι), Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης (Το σπίτι με τα δώρα, Ο στρατός της Σωτηρίας), Βασίλης Κατσικονούρης (Η φανέλα) στις αναγνώσεις του Εθνικού θεάτρου, Ο κανένας σύνθεση κειμένων από 23 συγγραφείς στο Θέατρο Σημείο κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει έργα για το Εθνικό Θέατρο -Το πανηγύρι του Αγίου Οβιδίου του Αντόνιο Μπουέρο Βαγιέχο και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος -Ταξίδι στην έρημο του Γιάννη Παπάζογλου και Αριστοφάνης-Ταξίδι στην χώρα της ουτοπίας, καθώς και σε πολλούς άλλους επιχορηγούμενους φορείς.

Έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια και Φεστιβάλ εκπροσωπώντας την Ελλάδα κατόπιν επιλογής του ΥΠΠΟ.
Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια διεθνή και ελληνικά, υποκριτική και σκηνοθεσία.
Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού για το σύγχρονο Ελληνικό έργο και για την Θεατρική Παιδεία. Έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές εξετάσεις Δραματικών Σχολών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής πτυχιακών και εισαγωγικών εξετάσεων των Δραματικών σχολών. Έχει διευθύνει το Εργαστήρι θεατρικής γραφής για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τέλος συμμετείχε με παραστάσεις του Θεάτρου Σημείο, σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Βερολίνο-1988,Κάιρο-1990 και 1996,Αμβέρσα -1993,Δελφοί 1990 και 1998,Θεσσαλονίκη - 1997 , Κύπρος 1998 ,2000 και 2008,Μπουντρίντ 2000,Κούβα - 2005,Πάτρα - 2006, Σεράγεβο - 2002,Φεστιβάλ Αθηνών 2012 και 2013, κ.α. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου, Σχολή καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών σπουδών, από το 2000, σκηνοθεσία και υποκριτική. Έχει διδάξει και διδάσκει υποκριτική σε πολλές Δραματικές σχολές καθώς και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Διετέλεσε διευθυντής στην Δραματική σχολή του Εμπρός. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σκηνοθεσία. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Θεατρικών Βραβείων του ΥΠ.ΠΟ. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Λίγα λόγια για τις προτάσεις και προθέσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Νίκου Διαμαντή:

Πρόταση καλλιτεχνικών προθέσεων

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, είναι ένα θεατρικό οικοδόμημα - μνημείο, χωρίς υφολογικές φλυαρίες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας.

Απλό, αυστηρό, με ήρεμους και αρμονικούς όγκους επιβάλλεται και δεσπόζει αμέσως χωρίς να κραυγάζει.

Το Δημοτικό Θέατρο με το παρελθόν λειτουργίας του, συνεχίζει και γεννά μνήμες στους κατοίκους του Πειραιά, οι οποίες δημιουργούν την προσδοκία μιας νέας θεατρικής ακμής.

Ο συμβολικός χαρακτήρας του στενά συνδεδεμένος με το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί πύλη διάχυσης προς την πόλη του Πειραιά και της Αθήνας, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και το εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση ενός θεάτρου - μνημείο όπως το Δημοτικό Θέατρο οφείλει να παίρνει υπ’ όψιν τις πολλές παραμέτρους, όπως την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Πειραιά, τη δυναμική που αναπτύσσει το λιμάνι και ο τουρισμός του, τη σύγχρονη θεατρική γλώσσα και δημιουργία, την εκπαιδευτική λειτουργία του, τη δυνατότητα παρουσίασης μουσικών ειδών από όπερα μέχρι σύγχρονη μουσική, αλλά και γενικά να αναπτύξει ένα δίκτυο παρέμβασης από όλη τη σύγχρονη πνευματική δημιουργία και με την αναπτυξιακή λογική που μπορεί να προσδώσει στο κέντρο του Πειραιά να το καταστήσει μια κεντρική κομβική παρουσία στην πολιτιστική ζωή.

Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση (ευρισκόμενο πάνω στον άξονα που συνδέει Αθήνα και Πειραιά) αποτελεί πλεονέκτημα καθώς όντας φυσική απόληξη των οδών Πειραιώς και Συγγρού, συνδέει πολιτιστικά την Αθήνα, με την Στέγη, το Αστεροσκοπείο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Κακογιάννη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Σχολείο, το Εθνικό Θέατρο, με τον Πειραιά λίγο πριν διαχυθούν μέσα από το λιμάνι.

Με βάση αυτό, το Δημοτικό Θέατρο μπορεί να αποτελέσει πολιτιστική οδό, δρόμο και πυλώνα πολιτιστικού σχεδιασμού - παρέμβασης και έντονης δημιουργίας.

Η θέση του στον ομφαλό του Πειραιά είναι κομβική καθώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε πύλη πολιτισμού, σύνδεσμος μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης, των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων του Πειραιά και των μακρών τειχών.

Επιπρόσθετα μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής με το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και άλλους χαρακτηριστικούς τόπους - συνοικίες του Πειραιά από τη Σαλαμίνα μέχρι τα Προσφυγικά της Κοκκινιάς.

Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, μπορεί να αποτελέσει με τον μοναδικό χαρακτήρα του, μοχλό πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουρισμού και ανάπτυξης.

Προθέσεις

Σύγχρονες παραγωγές, ρεπερτόριο υψηλού επιπέδου, καινοτομία, εξωστρέφεια, κινητικότητα και συνεργασίες, άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την νεολαία, διάχυση στα πολυμέσα, εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, αποτελούν έναν σύγχρονο παρεμβατικό πολυχώρο. Ουσιαστικά το Δημοτικό θέατρο θα λειτουργεί σαν ένα κέλυφος παραγωγής πολιτισμού και καλλιτεχνικής παρέμβασης σε όλο τον χώρο του Πειραιά και όχι μόνο.

Προς τούτο, χρειάζεται καθαρό οργανόγραμμα λειτουργίας, εξορθολογισμός της λειτουργίας του σε οικονομικό, τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο

Κυρίως χρειάζεται χρόνος και υπομονή, καθώς ο πολιτισμός είναι ανάπτυξη μέλλοντος.

Νίκος Διαμαντής

 

Είσοδος ελεύθερη

Χορηγός επικοινωνίας: ΒΗΜΑ FM

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.