• BUZZ
  • Νέα
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ. ΔΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ. ΔΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ. ΔΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 28/04/2017 10:21
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.
Έτσι αυτό το Σάββατο και τη Κυριακή σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας διοργανώνονται πληθώρα χορευτικών εκδηλώσεων. Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO με ποικίλες και διαφορετικές εκδηλώσεις γιορτάζουν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017. Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο στην πλατεία Κεραμεικού στις 7 το απόγευμα. Όμως ο χορός θα απλωθεί από το πρωί στις πλατείες Κολωνακίου, Κλαυθμώνος, Καπνικαρέας έως την Αγία Ειρήνη, αλλά και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης την Κυριακή 30 Απριλίου. Το κοινό θα απολαύσει διάφορα δείγματα της τέχνης του Χορού από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως βήματα και ρυθμούς από την νησιωτική και στεριανή Ελλάδα, ελληνικούς λαϊκούς χορούς, χορούς bollywood, σαλονιού, τσιγγάνικους, can can, rock ‘ n roll, αλλά και βραζιλιάνικα κρουστά και ελεύθερες χορευτικές δημιουργίες.

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η ομάδα χορού του Πανεπιστημίου UCSB από τη Σάντα Μπάρμπαρα παρουσιάζει την παραγωγή «ARC: Βήμα μπρος, βλέμμα πίσω» (ARC: Leaping Forward, Looking Back), το Σάββατο 29 Απριλίου και ώρα 21:30. Η ομάδα αποτελείται από έντεκα δυναμικούς χορευτές και χορεύτριες και διευθύνεται από την Delila Moseley του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Εξυμνώντας τις ρίζες της ιστορίας του μοντέρνου χορού, η ομάδα παρουσιάζει δύο κομμάτια του ρεπερτορίου του Jose Limon, αναδημιουργημένα από την επίτιμο καθηγήτρια Alice Condodina, η οποία διετέλεσε κύρια χορεύτρια στην ομάδα χορού του Limon. Η ομάδα χορού του Πανεπιστημίου UCSB έχει χαρακτηριστεί ως «πρέσβειρα του Μοντέρνου χορού» προσφέροντας νέες προσεγγίσεις μέσω της μουσικής, της ενσωμάτωσης δραματοποιημένων στοιχείων και πάντα, μέσα από τις παραστάσεις της, προσφέροντας συναίσθημα και δεξιοτεχνία.

Ο Δήμος Ελευσίνας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, την Κυριακή 30 Απριλίου, με τη συμμετοχή τμημάτων και σχολών χορού του Δήμου στο 2ο κλειστό Γυμναστήριο Ελευσίνας «Γούβα» (Ηρώων Πολυτεχνείου 106). Συμμετέχουν το Τμήμα παραδοσιακών χορών του ΠΑΚΠΠΑ, το Τμήμα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής του ΠΑΚΠΠΑ και οι σχολές χορού: Στέλλας Ανδρώνη, Κατερίνας Λίβα, Πάολας Show dance, Ιωάννας Κούνα-Βάλιας Κωνσταντοπούλου, Γιώτας και Ελευθερίας Παντελιδάκη, η κ. Όλγα Νόβα με την ομάδα της, Ανδρέας & Μάρθα και το Ελληνικό Κέντρο Ζεϊμπέκικου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό της ημέρας αυτής διοργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Σωματείο Καθηγητών Χορού, αλλά και το ΚΘΒΕ, έχει ετοιμάσει για την ημέρα ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11:00 στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και θα καταλήξουν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, με τις ομάδες να διαδέχονται η μία την άλλη, σε ένα χορευτικό πανόραμα που θα διαρκέσει έως το βράδυ. Στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος μαζί με τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Χορού "Φλόγα" Νεοχωρούδας-Ωραιοκάστρου , διοργανώνουν παραστάσεις χορού(απογευματινή 18.00μ.μ. και βραδινή 20.30μ.μ.) στις 30 Απριλίου 2017 στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης " . Επίτιμη προσκεκλημένη η χορογράφος Romana Agnel.

Στις 29 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, με μοναδικό πανελλαδικά, χορευτικό θέαμα.
Ο Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και την υποστήριξη των Δήμων Ρεθύμνου και Χερσονήσου, συνδιοργανώνουν το “International Grand Gala Εtoiles du Βallet”, στο Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο στα «Δύο Αοράκια» στη Ν. Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο, όπου μοναδικοί χορευτές θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από πασίγνωστα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου αλλά και νεότερες δημιουργίες των παγκοσμίου φήμης χορογράφων όπως Patrice Bart, Mauro Bigonzetti, Reginaldo Rodrigues de Oliviera, Jorge Garcia Perez, Christian Spuck, Heinz Spoerli και Richard Wherlock.

Με στόχο η Καλαμάτα να αναδειχτεί σε πόλη του χορού διεθνώς το τμήμα του διεθνούς συμβουλίου χορού της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις στις 28 και 29 Απριλίου στο μέγαρο χορού. Η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων θα γίνει στις 28 με ιστορική παρουσίαση του ελληνικού χορού ενώ στις 29 θα δοθούν δωρεάν μαθήματα σε όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Στη Ρόδο τώρα, η Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου και η ομάδα χορού “DUENDE” σε συνεργασία με τη σχολή χορού Έλλη Παρασκευά παρουσιάζουν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την παράσταση «Χορός. Η Ποίηση του Σώματος», που περιλαμβάνει χορογραφίες Flamenco, Κλασικού Ισπανικού Χορού, Αργεντίνικου Τάνγκο, Ελεύθερης Έκφρασης & Αυτοσχεδιασμού, σε συνδυασμό με ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα Ελλήνων και Ισπανών λογοτεχνών (Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ, Ν. ΘΕΜΕΛΗΣ, CALDERON DE LA BARCA, F.G. LORCA κα).

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου θα παρουσιάσει το Σάββατο 29 Απριλίου, στο θέατρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής» την παράσταση «Φλοράλια, μια φάρσα με αίσιο τέλος», που διοργανώνεται από τη Δημοτική Σχολή Χορού Βόλου, συμμετέχοντας έτσι, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού.
Θα συμμετάσχουν 130 μαθητές των τμημάτων χορευτικής προπαιδείας και κλασσικού χορού της Δημοτικής Σχολής Χορού. Πρόκειται για ένα παραμύθι εμπνευσμένο από μικρές ιστορίες του 19ου αιώνα, όπου σκοπό έχουν να εξηγήσουν, με απλό τρόπο στα παιδιά, τις αλλαγές των εποχών.
Ο Δήμος Σερρών και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) τιμώντας και συμμετέχοντας στο φετινό εορτασμό της ημέρας αυτής διοργανώνει, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης, εκδήλωση αφιερωμένη στον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Το Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 από τις 11:00 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» 11 Πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης με πάνω από 500 χορευτές θα χορέψουν στους ρυθμούς της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στέλνοντας το μήνυμα της φιλίας, της συνεργασίας, της συμμετοχής, της συμφιλίωσης και της αγάπης για το χορό.
Στην Πρέβεζα, το Σάββατο 29 Απριλίου στο χώρο της πλατείας του Λιμενικού Ταμείου θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις με παραδοσιακά σχήματα και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 , στο χώρο της Πλατείας Ανδρούτσου οι Σχολές Χορού της πόλης θα παρουσιάσουν διάφορα είδη Χορού σε ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα.
Το Σάββατο επίσης στις 20:00, στο Θέατρο Απόλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων. Στην εκδήλωση συμμετέχουν : Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ», Χορευτικός Σύλλογος Αγίας Άννας «ΝΗΛΕΥΣ», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ», Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας, Ένωση Θηραιών Λαυρεωτική Αγία Ειρήνη Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.