• BUZZ
  • Νέα
  • ΤΑ 'ΖΕΥΓΑΡΙΑ' ΤΟΥ ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
ΤΑ 'ΖΕΥΓΑΡΙΑ' ΤΟΥ ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΤΑ 'ΖΕΥΓΑΡΙΑ' ΤΟΥ ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 28/09/2016 14:53
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα γιορτάζουν τα 40 χρόνια του Θεάτρου Εξαρχείων, ανεβάζοντας Πίντερ για πρώτη φορά. Έναν «σύγχρονο κλασικό» συγγραφέα, απόλυτα ταιριαστό με το μέχρι τώρα ρεπερτόριο του Θεάτρου Εξαρχείων, που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό σύγχρονους συγγραφείς, με έργα που ανέβαιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το ΤΙΜΗΜΑ και άλλα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, η ΆΓΡΙΑ ΔΥΣΗ του Σέπαρντ, η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ του Φρέιν, η ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΪΝ του Ράιτ κ.α.

Το Θέατρο Εξαρχείων, που ξανανοίγει φέτος τις πόρτες του, μετά από 4 χρόνια, συνεργαζόμενο με τον Αλέξανδρο Κοέν και την ομάδα του, θα παρουσιάζει από τον Δεκέμβριο δύο έργα του Πίντερ με τον κοινό τίτλο "ΖΕΥΓΑΡΙΑ". Πρόκειται για τον "ΕΠΙΜΟΝΟ ΠΟΝΟ" και το "ΤΟΠΙΟ".

Εδώ ο Πίντερ βάζει στο στόχαστρο την πιο στοιχειώδη από τις ανθρώπινες σχέσεις, το ζευγάρι, και βέβαια τον περίφημο «τρίτο» που πάντα καραδοκεί και δρα σαν καταλύτης, αλλάζοντας τις ισορροπίες και τη δυναμική της εξουσίας.

Τα έργα, γραμμένα αντίστοιχα το 1959 και το 1968, αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος, όντας το ένα μια μαύρη κωμωδία και το άλλο μια λυρική ελεγεία.
Η Φλώρα κι ο Έντουαρντ, η Μπεθ κι ο Νταφ, ένα ζευγάρι αστοί, ένα ζευγάρι υπηρέτες. Δυο παράξενες ιστορίες αγάπης και προδοσίας, δυο πολύ οικείες ιστορίες αγάπης και προδοσίας.
Ο Χάρολντ Πίντερ (1930-2008), που έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα, μάστορας της θεατρικότητας, καθώς ήταν ο ίδιος σπουδαίος ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης, προσέφερε πάντα πραγματική απόλαυση στους ηθοποιούς και στο κοινό.
Συγγραφέας χυμώδης, εκρηκτικός, με βιτριολικό χιούμορ, δημιουργεί καταστάσεις γεμάτες ένταση, συχνά ακραίες, αλλά ταυτόχρονα ιδωμένες με μια ποιητική ματιά, λυρική.
Ο Πίντερ (βραβείο Νόμπελ 2007) έχει βαθιά αγαπήσει τον άνθρωπο, τον σύγχρονο άνθρωπο, με τους φόβους του, τις ελπίδες του, τα ζευγάρια που ξεσκίζονται, τα ζευγάρια που λατρεύονται. Μοναδικά εκθέτει την εσωτερική ζωή των ανθρώπων.
Άλλωστε ο ίδιος έζησε τη ζωή του με πάθος, υπήρξε αντιρρησίας συνείδησης και το πλήρωσε ακριβά, καθώς αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, ήταν λάτρης του αθλητισμού και δεινός παίκτης του κρίκετ και εκτός από θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, ποιητής και πολύ επιτυχημένος σεναριογράφος, υπήρξε έντονα πολιτικοποιημένος αριστερός, έπαιρνε πάντα ανοιχτά και θαρραλέα θέση για τα μεγάλα ζητήματα, είχε δυνατές φιλίες που κράτησαν δια βίου και μια πολυτάραχη ερωτική ζωή.
Τα ΖΕΥΓΑΡΙΑ ανεβαίνουν 16 Δεκεμβρίου σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα και σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, που κρατούν και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΖΕΥΓΑΡΙΑ, Χάρολντ Πίντερ
Κοινωνικό
διάρκεια : 100'
μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα
σκηνοθεσία: Τάκης Βουτέρης
ερμηνεύουν: Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα
σκηνικά-κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
επικοινωνία-προβολή: BrainCo S.A.

Ημέρες και Ώρες: κάθε Παρασκευή στις 21.00,
Σάββατο στις 21.00
και Κυριακή στις 19.30

Tιμές Eισιτηρίων: γενική είσοδος 15 € / μειωμένο 12 € / φοιτητικό 10 €

Πρεμιέρα: 16 Δεκεμβρίου 2016


ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Θεμιστοκλέους 69 και Δερβενίων, τηλ. 210-300879, Πλ. Εξαρχείων


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.