• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ «ΜΠΟΥΓΆΔΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ
ΕΚΠΟΜΠΕΣ «ΜΠΟΥΓΆΔΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ

ΕΚΠΟΜΠΕΣ «ΜΠΟΥΓΆΔΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

          Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε, για πρώτη φορά, το γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης που είχε δεχτεί 23 χρόνια πριν. Λίγο αργότερα, δίνει συνέντευξη στη δημοσιογράφο Εβίτα Τσιλοχρήστου και περιγράφει αναλυτικά ότι είχε συμβεί, καταγγέλλοντας και το όνομα του παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Αριστείδη Αδαμόπουλου. Παίρνοντας παράδειγμα από το θάρρος της οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου δημοσιοποίησαν τις δικές τους εμπειρίες.
          Η αρχή είχε γίνει και η συνέχεια έμοιαζε λες και είχε βγει από τις σελίδες ενός παραμυθιού που τα είχε όλα: τέρατα, δράκους, θλιμμένες νεράιδες και πονεμένους πρίγκηπες. Μόνο που δεν ήταν παραμύθι -και εδώ που τα λέμε, ίσως, και να μην ήταν και τόσο άγνωστο.
          Στις 26 Ιανουαρίου του 2021, η Ζέτα Δούκα, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» εξομολογήθηκε ότι συνάδελφος της ηθοποιός και σκηνοθέτης την έβρισε και την κλώτσησε στο θέατρο, ενώ κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους είχε υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία. Ήταν η πρώτη από τις πολλές καταγγελίες που ακολούθησαν, στον χώρο του θεάτρου, φέρνοντας στο φως υποθέσεις που έκαναν την κοινή γνώμη να σοκαριστεί. Άνθρωποι ευρείας καλλιτεχνικής και κοινωνικής αποδοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με αδιανόητες κατηγορίες. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεχόταν καθημερινά μαρτυρίες γυναικών και αντρών που είχαν δεχτεί παρενοχλήσεις, βία, εκμετάλλευση και βιασμούς. Έτσι, ξεκίνησε ένας αγώνας για συγκέντρωση στοιχείων, ώστε οι υποθέσεις να φτάσουν τεκμηριωμένες στην εισαγγελία. Και έφτασαν, τουλάχιστον, κάποιες από αυτές…
          Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, (προσωπική επιλογή και ανάθεση της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη) παραιτήθηκε από τη δραματική σχολή και λίγο μετά συνελήφθη λόγω βαρύτατων κατηγοριών βιασμών κατά συρροή. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα. Όμως, δεν έπεισε την εισαγγελέα που εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του. Προτείνε, δε, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, παραπομπή σε δίκη για τον προφυλακισμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη και για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού που τον έχουν οδηγήσει στη φυλακή.
          Η εισαγγελική λειτουργός, αποτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, εισηγήθηκε να παραπεμφθεί σε δίκη, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, για το σύνολο των καταγγελιών σε βάρος του για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος και ανηλίκων θυμάτων.
          Η εισαγγελέας απέρριψε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ο οποίος αρνήθηκε την τέλεση των σοβαρών κακουργηματικών πράξεων που αντιμετωπίζει.
         Παράλληλα εισηγήθηκε να διατηρηθεί η προσωρινή κράτηση και να παραμείνει στη φυλακή -καθώς κατά την κρίση της δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν ανακρίτρια και εισαγγελέα στην απόφαση για την προφυλάκιση του.
Τις επόμενες μέρες με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αναμένεται να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη του κατηγορούμενου στο εδώλιο.
          Την ίδια τύχη είχε και ένας άλλος ηθοποιός, ο Πέτρος Φιλιππίδης που παραπέμπεται σε δίκη με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού γυναικών που τον κατήγγειλαν στις δικαστικές αρχές. Η παραπομπή του γίνεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και, όπως αναφέρεται στο βούλευμα που υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση, της εισαγγελέως Ευθυμίας Στάμου. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό οι καταγγελίες εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη αφορούν σε πραγματικά περιστατικά και δεν έγιναν με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, την απόκτηση δημοσιότητας, ούτε υπήρξε σχέση φιλίας ή άλλη μεταξύ των θυμάτων και του γνωστού ηθοποιού. Ο Πέτρος Φιλιππίδης μετά τις εις βάρος του κατηγορίες παραπέμπεται να δικαστεί για τρεις υποθέσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων: έναν βιασμό που τελέστηκε το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού που τελέστηκαν η μία το 2010 και η άλλη το 2014. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις –κατά το βούλευμα– χρησιμοποίησε το καμαρίνι του στο θέατρο για να προβεί στις ασελγείς πράξεις του.
          Ο γνωστός ηθοποιός αρνήθηκε τις κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να πείσει τις δικαστικές αρχές, και για αυτόν τον λόγο είναι, ήδη, κρατούμενος, προσωρινά έως ότου γίνει η δίκη του, η οποία πάντως, όπως όλα δείχνουν, δε θα αργήσει, καθώς οι δικαστικές διαδικασίες έχουν κινηθεί έως τώρα γρήγορα.
          Ο ηθοποιός κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απολογία του, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν, μεταξύ άλλων, πως είναι ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα αν επανερχόταν στα επαγγελματικά του καθήκοντα, γεγονός που, σύμφωνα με την απόφαση προφυλάκισης του, συνάγεται από την «μακρά περίοδο δράσης του, από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη-θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπεια σε βάρος των θυμάτων του».
          Και ενώ οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται στο σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης Τριπόλεως -φυλακή για όσους κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα- και, ενώ, επίσης, οι άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν δίνουν τον δικό τους προσωπικό αγώνα με τα τραύματα και τις μνήμες τους, ένα χρόνο μετά μερικοί επιμένουν να προσπαθούν να στρογγυλέψουν τα γεγονότα και να εξωραΐσουν τα όσα συνέβησαν.
          Εκπομπές δημοσιογραφικής «μπουγάδας» με κοντινά πλάνα στα μακαρόνια με κοτόπουλο που τρώνε οι κρατούμενοι και στα κάγκελα μιας φυλακής που κρύβει ότι πιο αδυσώπητο και φρικτό κρύβει η ανθρώπινη ψυχή. Εγκώμια για τη θεατρική παράσταση που ανέβασε ο Δημήτρης Λιγνάδης και πύρινοι λόγοι του διευθυντή των φυλακών.
          Θέλω να είμαι ξεκάθαρη, το θέατρο στις φυλακές και στις θεραπευτικές κοινότητες είναι πολύτιμο. Η επίδραση στους κρατούμενους είναι καθ' όλα ευεργετική και θα επανέλθω με νέο άρθρο πάνω σε αυτό. Ουδείς -και πόσο, μάλλον, η γράφουσα, που έχει προσωπική εμπειρία από θεατρικές δράσεις σε δομές- δε θα είχε ενοχληθεί, από αυτά τα ρεπορτάζ, αν ο σκοπός τους δεν ήταν να ξεπλύνει φερόμενους βιαστές και παιδοβιαστές.
          Δεν ξέρω τι με εξοργίζει περισσότερο: Η εντεταλμένη δημοσιογραφία ή μερικοί ευαίσθητοι και τρυφεροί καλλιτέχνες που ο ένας μετά τον άλλον συγκινούνται για το δράμα δυο ανθρώπων που κατηγορούνται για πράξεις ενάντιες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής.
          Δάκρυα κύλησαν. Δεν ήταν του Νίτσε, αλλά ανθρώπων που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Λιγνάδη και τον Φιλιππίδη, όμως δεν ήξεραν τίποτε. Τίποτε δε μπορεί να ταρακουνήσει τα βρώμικα λιμνάζοντα ύδατα της διαφθοράς και της σήψης μιας εκτροπής, που μόνο ανοίκεια δεν ήταν.
          Κανείς και τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που μίλησαν: τους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους», τις «αναξιόπιστες προσωπικότητες» και τις «μα καλά τώρα το θυμήθηκαν να μιλήσουν;». Ναι, τώρα βρήκαν τη δύναμη και το έκαναν -και όλοι εμείς είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε παράγοντες και άλλους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να επιχειρούν δολοφονίες χαρακτήρων των καταγγελλόντων και καταγγελλουσών. Να μην επιτρέψουμε να στηθεί ένα ξεδιάντροπο γαϊτανάκι συμπάθειας προς τους κατηγορούμενους.
          Όχι, λοιπόν, κύριε Αντώνη Ρέμο, ένας άνθρωπος που φέρεται να βιάζει και να παρενοχλεί, σεξουαλικά, ανθρώπους δεν είναι καταπληκτικός, είναι βαθιά κακοποιητικός και παρεγκλιτικός -σε ότι αφορά την ίδια τη ζωή. Και μπορεί να τραγουδάτε, περιχαρής, το συμπαθέστατο -κατά τ' άλλα- λαϊκό άσμα «Κλειστά τα στόματα», αλλά σε αυτήν την περίπτωση τα στόματα άνοιξαν... Γι' αυτό καλά θα κάνετε να σκέφτεστε -και εσείς- προτού ανοίξετε το δικό σας!

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.