ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ "XEIMΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" ΤΟΝ ΜΑΪΟ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Η νέα παραγωγή της εταιρείας θεάτρου "Ηθικόν Ακμαιότατον" σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου

Πρώτη παράσταση: 4 Μαΐου 2018, AΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ, Αθήνα για 12 μόνο παραστάσεις και από 1 Ιουνίου 2018 για 3 μόνο παραστάσεις στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ του ΚΘΒΕ στην Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Niκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό: Δημήτρης Ταμπάκης
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη
Μουσική : Κωνσταντίνος Αγγελίδης
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Φωτισμοί : Μελίνα Μάσχα
Video: Mιχάλης Κλουκίνας
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Θεοφάνης Μιλλεούνης
Β´ βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Βάσιλας
Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης
Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρεία Θεάτρου "Ηθικόν Ακμαιότατον"
Συμπαραγωγή για τις παραστάσεις στο ΚΘΒΕ : Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “STATUSUMAN”

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Ορέστης Τζιόβας (Πολύξενος, Αυτόλυκος)
Θανάσης Σαράντος (Λεόντιος)
Βάσια Χρήστου (Ερμιόνη, Μόψα)
Τζερόμ Καλουτά (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός)
Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Παυλίνα, Δορκάς)
Βασιλίνα Κατερίνη (Περντίτα, Αιμιλία)
Κωνσταντίνος Τσονόπουλος (Φλοριζέλ, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Β')
Νίκος Χριστοφυλάκης (Κωμικός, Υπασπιστής Α')
ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς (Μαμίλλιος)
Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαίτης (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)


Η παράσταση θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2018 (1, 2 και 3 Ιουνίου) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ως μετάκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

«Το χειμωνιάτικο παραμύθι» μιλά για έναν παρανοϊκό βασιλιά που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή του «Παραμυθιού» θα δώσει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο χρόνος θα παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχο τέλος. Μέσα από τις σελίδες του έργου, γεννιέται ένας νέος Σαίξπηρ, ένας Σαίξπηρ που έχει αφήσει πίσω του τις σπουδαίες τραγωδίες και αναζητά τη λύτρωση μέσα από τη φλόγα της ελπίδας.
Ο Σαίξπηρ έγραψε «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», ένα από τα σπουδαιότερά του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την «Τρικυμία», ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σε ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία.
Μαζί με τον "Περικλή", τον "Κυμβελίνο", την "Τρικυμία" και τον "Ερρίκο Η'", το "Χειμωνιάτικο παραμύθι" ανήκει στα έργα της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του Σαίξπηρ, έργα που έχουν πολλές γλωσσικές, στιχουργικές, υφολογικές και θεματικές ομοιότητες. Ως θέμα τους έχουν ερωτικές ιστορίες ατόμων σε υψηλά αξιώματα, γεγονότα στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζουν οι υπερφυσικές δυνάμεις και η τύχη, και ηρωικές περιπέτειες τόσο σε αυλικό όσο και σε βουκολικό περιβάλλον. Μιλούν για την αρετή, την ομορφιά, την ευτυχία, αλλά και το κακό, την ασχήμια, τη δυστυχία. Συχνά φτάνουν στο όριο της τραγωδίας, ωστόσο όλα έχουν αίσιο τέλος. Θεωρήθηκαν ως εξέλιξη των Τραγωδιών, επειδή δεν παρουσίαζαν μόνο την πτώση και την καταστροφή που προξενούν η ζήλια, το μίσος και η προδοσία, αλλά και την αναγέννηση, η επανάκτηση του χαμένου παραδείσου, με όπλα την αρετή, την ακεραιότητα, τη μετάνοια και τη θαρραλέα αγάπη, πάντα με τη βοήθεια του χρόνου και της τύχης.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Σαίξπηρ έγραψε το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» για να μιλήσει για τη ζήλια και την αποτυχία του ανθρώπου. Για τη μη αναστρέψιμη καταστροφή που μπορεί να φέρει η παράλογη ζήλια αλλά και για την λύτρωση που μπορεί να φέρνει η ανθρώπινη συγχώρεση και η ελπίδα της αγάπης.
Στην παράσταση όλοι οι ηθοποιοί επωμίζονται διπλό ή και τριπλό ρόλο αφού το έργο του Σαίξπηρ εκτυλίσσεται κατά το ήμισυ στη σκοτεινή, «πολιτισμένη» Σικελία και για το υπόλοιπο μισό στη φωτεινή και άγρια επαρχιώτικη Βοημία, που είναι «γεμάτη ανθρώπους αθώους και χαρούμενους». Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται συνεχώς ανάμεσα στις δύο συναισθηματικές περιοχές του έργου.
Πολλά είδη θεάτρου συνυπάρχουν όπως το τσίρκο, το μιούζικαλ, η σάτιρα αλλά και η ελληνική επιθεώρηση με τους ήχους από μια ιδιόμορφη εκδοχή της ροκ και τζαζ μουσικής αλλά με απόηχους ελληνικής μουσικής.
Έχουν τρομερό ενδιαφέρον για τον θεατή οι διαφορετικοί και καταιγιστικοί ρυθμοί που κατακλύζουν το "αλλόκοτο" αυτό έργο του μεγάλου δραματουργού αφού οι ήρωες του έργου κινούνται ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία ή και αντίστροφα. Η αποθέωση δηλαδή του θεατρικού παιχνιδιού για τους ερμηνευτές.


Εταιρεία Θεάτρου "ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ"
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου "ηθικόν ακμαιότατον" ιδρύθηκε το 1999 από το σκηνοθέτη και ηθοποιό Θανάση Σαράντο , με τη συμμετοχή του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη - ενώ επανιδρύθηκε το 2001.

Θέατρο: Έως τώρα, η "ηθικόν ακμαιότατον" έχει παρουσιάσει τα εξής έργα:

«Καλιγούλας» (1999-2000) του Αλμπέρ Καμύ
Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου)
Πρώτη Παρουσίαση: Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο, 17/12/1999

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» (2001-03) του Αντουάν ντε Σαίντ-Εξυπερύ
(Συνεργείο Τεχνών) * (υποψήφιος για βραβείο Νέου δημιουργού το 2003)

«Ένας αριθμός» (2005) της Κάριλ Τσέρτσιλ
(συμπαραγωγή της εταιρείας «Ηθικόν Ακμαιότατον» με το Θέατρο Εμπρός)

«Ο Άσχημος» (2008) του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ
Εθνικό Θέατρο
Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας - B' σκηνή

«Ο Σκύλος, η Νύχτα και το Μαχαίρι»* (2009) του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ
Από Μηχανής Θέατρο
*Ο Γιώργος Δεπάστας βραβεύτηκε με το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» για τη μετάφραση του έργου Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, (Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί στο «Από Μηχανής Θέατρο», σκην. Θανάση Σαράντου)

«Ο Αμερικάνος» (2009-2017) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Θέατρο «Άλεκτον», Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και περιοδεία (2009-2011)
Δεκέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010: Θέατρο Άλεκτον
Δεκέμβριος 2010 – Ιούλιος 2011: Θέατρο – «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», περιοδεία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Λαμία και Σκιάθο, Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου 2011).
Δεκέμβριος 2011-Ιανουάριος 2012: Θέατρο – «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» (Black Box)
Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2012: Κινηματοθέατρο «Τριανόν»
25 & 26 Δεκεμβρίου 2012: Θέατρο Ακροπόλ
Ιανουάριος-Μάρτιος 2013: Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Βέροια, Κέρκυρα, Πάτρα.
Δεκέμβριος 2014: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ιανουάριος 2016: Θέατρο Απόλλων (Πάτρα)
Οκτώβριος 2016: ΚΘΒΕ
Ιανουάριος 2017: Θέατρο Αυλαία (Θεσ/νίκη)
Δεκέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018 : Aπό Μηχανής Θέατρο (Αθήνα)
Μάρτιος 2018: Θέατρο Απόλλων, Σύρος


"Όνειρο στο Κύμα" (2011) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260)
Απρίλιος - Μάιος 2012: στο Θέατρο Ακροπόλ, Χώρος Τεχνών (Βέροια)

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (2012) του Εμμανουήλ Ροΐδη
Low Budget Festival - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Χρήμα, έρωτας και ανταρσία» (2014) των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ
ΙΑΝΟΣ

«Αναζήτηση εργασίας»-Έργο σε 30 θραύσματα (2014) του Μισέλ Βιναβέρ
"Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque" - Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» (2014-2017)
Αύγουστος 2014: Κροκύλειο Δωρίδος (γενέτειρα Μακρυγιάννη, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του)
Νοέμβριος 2014: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ιανουάριος 2015: Θέατρο Απόλλων, Πάτρα
Απρίλιος 2015: Θέατρο Αλκμήνη
Αύγουστος 2015: Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, Βλυχάδα Σαντορίνης
Σεπτέμβριος 2015: Κήπος Δημ. Βιβλιοθήκης Αγ. Παρασκευής
Απρίλιος 2016: Θέατρο Λιθογραφείον, Πάτρα
Οκτώβριος 2016: ΚΘΒΕ, Θεσσαλικό Θέατρο (Θέατρο του Μύλου)
Μάρτιος 2017: Θέατρο Αυλαία (Θεσ/νίκη)
Απρίλιος-Μάιος 2017: Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής (Αθήνα)
Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2017 : Aπό Μηχανής Θέατρο (Αθήνα)

Κινηματογράφος: Η "Ηθικόν Ακμαιότατον" υπήρξε παραγωγός εταιρεία για 3 ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το ΕΚΚ και την ΕΡΤ ("Το Γάντι", 2001, "Εν Λευκώ", 2004, "Μαρία", 2009). Τέλος η εταιρεία έχει οργανώσει 4 θεατρικά και 2 κινηματογραφικά εργαστήρια με το Θανάση Σαράντο.

Ο Θανάσης Σαράντος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην New York Film Academy και στο Watermill Center του Robert Wilson με υποτροφίες από το Ίδρυμα Fulbright, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Συμμετείχε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, στο Watermill Center της Νέας Υόρκης με τον Robert Wilson (2000). Επίσης, συνεργάστηκε μαζί του ως ηθοποιός στην παράσταση «Προμηθέας» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έπαιξε και σκηνοθέτησε παραστάσεις του ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ υποδύθηκε αρκετούς ρόλους στην ελληνική τηλεόραση. Ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου "ηθικόν ακμαιότατον", διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα: Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ, που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου), και Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (Συνεργείο Τεχνών). Το 2005-2006 συνεργάστηκε ως ηθοποιός αλλά και στη μετάφραση του έργου « Ένας Αριθμός» της Κάρυλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή (συμπαραγωγή της «ηθικόν ακμαιότατον» με το Θέατρο Εμπρός). Το 2006-07 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νιpkow Program του Βερολίνου πάνω στη συγγραφή σεναρίου και συμμετείχε στο Talent Campus του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.Το 2008, σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο το έργο "Ο Άσχημος" του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ. Το 2009, σκηνοθέτησε το νέο έργο του Μάγιενμπουργκ "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" στο Από Μηχανής Θέατρο.Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 ο Θανάσης Σαράντος συμμετέχει στην παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (στο ρόλο του Αντώνη) σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά. Επίσης σκηνοθετεί και ερμηνεύει με ιδιαίτερη επιτυχία το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Όνειρο στο Κύμα" για το Φεστιβάλ Αθηνών 2011.
Το 2009 σκηνοθετεί και παίζει για πρώτη φορά στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» στο Θέατρο Άλεκτον. Τον Ιανουάριο του 2011 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100χρονα του Παπαδιαμάντη ο «Αμερικάνος» θα φιλοξενηθεί στη Σκιάθο. Η παράσταση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και το διάστημα 2009-2017 ταξιδεύει σε 25 πόλεις της Ελλάδας με 250 συνολικά παραστάσεις. Στην Αθήνα έχει παιχτεί στα θέατρα : Άλεκτον, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο Ακροπόλ, Τριανόν, Από Μηχανής. Το Μάιο του 2014 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque» που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Θ. Σαράντος σκηνοθετεί και παίζει στο έργο του Μισέλ Βιναβέρ «Αναζήτηση Εργασίας»-Έργο σε 30 θραύσματα. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου θα ταξιδέψει στο Κροκύλειο Δωρίδος, γενέτειρα του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, όπου και θα παρουσιάσει τα «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα», με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα. Η παράσταση θα επαναληφθεί με επιτυχία στην Αθήνα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Αλκμήνη, Θέατρο Βαφείο,, Από Μηχανής Θέατρο), στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Θέατρο Αυλαία), στην Πάτρα (Δημοτικό Θέατρο, Λιθογραφείο), στη Λάρισα (Θεσσαλικό Θέατρο), καθώς και στη Σαντορίνη (Εργοστάσιο Τεχνών).

Ο Θανάσης Σαράντος έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, «Το Γάντι» 2001, «Εν Λευκώ» 2004, «Μαρία» 2009, οι οποίες έχουν κερδίσει βραβεία και συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.