• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • Χ. ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ:«ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΥ»
Χ. ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ:«ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΥ»

Χ. ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ:«ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΥ»


5.0/5 rating 1 vote

          - Ο φετινός θεατρικός χειμώνας σας βρίσκει να πρωταγωνιστείτε στην «ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ», της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στον «Νέο Ακάδημο». Πόσο ύποπτος είναι ο χαρακτήρας που υποδύεστε;
          - Πολύ ύποπτος… Τόσο όσο και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου. Όλοι εμπλεκόμαστε με έναν απίθανο τρόπο και όλοι έχουμε τους λόγους μας για να είμαστε εκεί. Με λίγα λόγια κανείς δεν είναι εντελώς αθώος. Ένα έγκλημα που συνέβη πριν πολλά χρόνια έρχεται να ανασύρει επώδυνες μνήμες αναστατώνοντας και τα οκτώ πρόσωπα του έργου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, όπου εγκλωβιζόμαστε εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Γίνεται ένας φόνος και όλοι είμαστε το ίδιο ένοχοι και αθώοι. Εγώ υποδύομαι έναν ευαίσθητο και ειλικρινή άνθρωπο, που συχνά γίνεται η αιτία να δημιουργηθούν εντάσεις και παρεξηγήσεις. Είναι ένας ρόλος που με ενδιαφέρει πολύ και για αυτό χάρηκα ιδιαίτερα, όταν μου έγινε η πρόταση από την Κίρκη Καραλή.
          - Πώς προσεγγίσατε τον ρόλο σας; Υπάρχει κάποιο σημείο που σας δυσκόλεψε;
          - Όλοι οι ρόλοι με δυσκολεύουν. Δεν είχα ποτέ εύκολους ρόλους στη ζωή μου και δεν το μετανιώνω καθόλου. Εδώ, υπήρχε η πρόκληση των δύο προσώπων σε ένα χαρακτήρα. Είναι σαν να υποδύομαι -και ως ρόλος- έναν άλλον χαρακτήρα μέσα στην παράσταση. Μου αρέσει να ανακαλύπτω σιγά σιγά πράγματα, να κάνω όσα περισσότερα λάθη μπορώ, να αυτοεξευτελίζομαι μπροστά σε όλους, ξεγυμνώνοντας τον Χάρη -και τον ρόλο- μαζεύοντας τα κομμάτια και ενώνοντας τα πάλι από την αρχή. Μου αρέσει επίσης, που από την πρώτη στιγμή, ο κόσμος αγάπησε πολύ αυτήν τη παράσταση.
          - Πείτε μου για την μικρού μήκους ταινία «Ακίνητο Κυπαρίσσι»
          - Είναι μια προσωπική ταινία, η ιστορία ενός κοριτσιού, που ενώ γεννήθηκε δεν έζησε ποτέ. Η σκηνοθεσία είναι του Αντρέα Κοντόπουλου, σε δικό μου σενάριο και μαζί είναι και ο φίλος μου ο Χάρης Φραγκούλης με την Μιχαηλία Μουσάκου. Ήταν δική μου ανάγκη να αφηγηθώ αυτήν την ιστορία και με την στήριξη, φυσικά, της συντρόφου μου, Έφης, αποφασίσαμε να γυρίσουμε αυτήν την ταινία. Δε ζήτησα χρήματα από ιδιωτικό ή κρατικό φορέα χρηματοδότησης ταινιών και για αυτό όποιος έχει την διάθεση και την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει την παραγωγή μπορεί να το κάνει στο «Give and Fund».
          - Κύριε Τζωρτζάκη, είστε από τους ανθρώπους που δε φοβάστε να πείτε την γνώμη σας -και μάλιστα έχετε βγει αρκετές φορές μπροστά. Φοβηθήκατε ποτέ ότι αυτό μπορεί να σας απομονώσει εργασιακά;
          - Μα συμβαίνει! Είμαι αποκλεισμένος από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χώρου μου. Αυτά που λέω δεν αρέσουν σε όλους, μα δε με νοιάζει κιόλας. Και από το θέατρο και από το σινεμά, έχω φάει πόρτα εξαιτίας των θέσεων μου. Φυσικά, κι εγώ έχω αποκλείσει κόσμο, ούτε εγώ θέλω να δουλεύω με όλους. Εν γνώση μου συμβαίνει και για αυτό δεν γκρινιάζω ούτε κλαίγομαι. Η πλειοψηφία είναι ανθρωπάκια φοβισμένα τα οποία μοιάζουν με δημοσίους υπαλλήλους της τέχνης. Να κάνουν την δουλίτσα τους, να πάρουν τα λεφτάκια τους και δεν πάει να πεινάει ο διπλανός τους… πέρα βρέχει για αυτούς. Σε ποιον χώρο δεν υπάρχουν αυτοί; Εγώ είμαι καλλιτέχνης, έχω μάθει να αναζητώ τα πράγματα και να νοιάζομαι. Είναι πολύ σημαντικό να νοιαζόμαστε, δεν είναι το θέμα να είμαστε αρεστοί… αληθινοί πρέπει να είμαστε. Έχω δουλέψει σε κρατικά θέατρα, σε μεγάλες παραστάσεις. Τώρα ήρθε ο καιρός να πάρουμε εμείς πρωτοβουλίες και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών.
          - Δηλαδή, υπάρχουν συγκεκριμένα «μαγαζάκια» και κλίκες που δρουν ανεξάρτητα καλλιτεχνικών κριτηρίων;
          - Εννοείται υπάρχουν. Μα αν δείτε τις επιχορηγήσεις που δίνονται κάθε χρόνο είναι για γέλια. Με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις μόνο αξιοκρατικά δεν είναι τα κριτήρια. Χρόνια το φωνάζουμε… να βγει μια λίστα με ποιους παίρνουν όλα αυτά τα χρόνια χρήματα από το υπουργείο και θα βάλετε τα γέλια. Η κλίκα δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, είναι πού πάει το χρήμα, ποιοι είναι φίλοι με την κυβέρνηση και φίλοι φίλων. Εγώ προκαλώ να γίνει μια δημοσίευση των τελευταίων 20 ετών με όλα τα ονόματα.
Δεν πήρε επιχορήγηση ο Χάρης Φραγκούλης που είναι από τα πιο άξια και αφοσιωμένα παιδιά και πήραν άλλοι. Και άλλοι συνάδελφοι που αδικήθηκαν. Υπήρξαν και δίκαιες αποφάσεις όπως αυτή του Αργύρη Ξάφη, που είναι και από τους ελάχιστους που βγήκαν και μίλησαν και αυτό είναι προς τιμή του.
Οι επιχορηγήσεις πάνε στους ημέτερους και στους γλείφτες με ελάχιστες εξαιρέσεις.
          - Το 2020 η εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. οδηγήθηκε στη φυλακή. Ένα χρόνο μετά, έχουμε επεισόδια σε λύκεια από φασιστικές οργανώσεις. Τι ακριβώς συμβαίνει;
          - Όλο αυτό που γίνεται είναι οργανωμένο. Όποιος νομίζει πως επειδή μπήκε η Χ.Α. στη φυλακή ξεμπερδέψαμε και με τον νεοφασισμό είναι γελασμένος. Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν την Χ.Α. ως εργαλείο για να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. Δεν είναι κάτι καινούριο, τα κόμματα της δεξιάς και ο φασισμός πάνε χέρι χέρι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν διακριτά όρια, η ιστορία έχει δείξει πως η κυβέρνηση έχει επαφές με την ακροδεξιά. Είναι οι ίδιοι που μιλάνε για εθνική υπεροχή, για πυροβολισμούς στα σύνορα… Μην ξεχνάμε υπουργούς της Ν.Δ που είχαν προτείνει ως λύση στο προσφυγικό την εκκαθάριση πληθυσμού.
          - Αναφέρεστε στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στον κύριο Πλεύρη;
          - Ε, ναι τώρα! Αυτός ο άνθρωπος, που σκέφτηκε να πυροβολούμε ανθρώπους στα σύνορα, είναι Υπουργός Υγείας, με εντολή του πρωθυπουργού, για ποια Χ.Α. μιλάμε που μπήκε φυλακή; Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μόρφωμα, δεν έχει καμία σχέση με φιλελεύθερο κόμμα, αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου. Το κόμμα της κυβέρνησης αυτή την στιγμή εγκολπώνει νεοναζί, ψεκασμένους και φανατικούς.
          -Υπουργείο πολιτισμού και πολιτισμός. Επιδόματα που καθυστερούν και κατά την υπουργό, για όλα φταίνε τα ανοιχτά θέατρα και οι καλλιτέχνες που τα παίρνουν μαύρα. Θέλετε να συνεχίσω ή είναι ήδη αρκετά για να αγανακτήσει κάποιος;
          - Η Μενδώνη, η Κεραμέως είναι πρόσωπα της ίδιας άθλιας κυβέρνησης. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πολιτισμός ούτε η παιδεία. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρηματοδοτούν και στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση. Μα για αυτό βγήκαν, εξάλλου, και παρά τα όσα έχουν συμβεί τόσο στον χώρο του πολιτισμού όσο και στον χώρο της παιδείας, εκείνες παραμένουν αγκιστρωμένες στις καρέκλες τους. Δεν είναι τωρινό πρόβλημα, αυτό έκαναν τότε… αυτό κάνουν τώρα και αυτό θα κάνουν αν δεν βρούνε όλους εμάς απέναντι τους. Και θα μας βρουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο… Θα τους ρίξουμε, είναι λίγες οι ημέρες τους.
          - Μήνυμα από την πολιτική προστασία σας ήρθε;
          - Ναι, από το μεσημέρι και άρχισα να μπαίνω στη ντουλάπα. Μηνύματα έρχονται… κάτι άλλο δεν έρχεται.
          - Τι περιμένετε να έρθει;
          - Όχι, να έρθει… να φύγει περιμένουμε… να ξεκουμπιστεί και να μην ξαναγυρίσει. Να φύγει η δεξιά και όλοι όσοι την στηρίζουν. Να φύγει η απελπισία και η δυστυχία από τους ανθρώπους. Δυστυχώς, ρε γαμώτο, είμαστε πάντα στο να διώξουμε κάποιον και όχι στον να κρατήσουμε και αυτό συμβαίνει γιατί όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει έχουν απογοητεύσει τον κόσμο. Χρειαζόμαστε κάποιον που να εμπνεύσει ξανά τον λαό.
          - Κλείνοντας, αυτήν την συνέντευξη υπάρχει κάτι καινούριο που ετοιμάζετε;
          - Ναι, αν και είναι ακόμα νωρίς για ανακοινώσεις, κι είναι η πρώτη φορά που το αναφέρω, θα σκηνοθετήσω στο θέατρο, σε σενάριο Δημήτρη Τσεκούρα, τη ζωή και το έργο του Βασίλη Παλαιοκώστα, σε μια προσπάθεια αποκατάστασής του.
          - Θα ζητήσετε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού;
Χαχαχα! Λέτε να μου δώσουν; Να σας πω κάτι; Δεν έχω ζητήσει επιχορήγηση για τίποτε στη ζωή μου. Δεν έχω καταθέσει ποτέ πρόταση ή φάκελο σε επιτροπές. Προσπαθώ πάντα να βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις, παίρνοντας τα ρίσκα μου και νιώθοντας ελεύθερος.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.