• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ
ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ

ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ


3.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 29/03/2019 12:38
  • Κατηγορία: Συνέντευξη

Του Παναγιώτη Μήλα - catisart

Πολλά τρεχάματα έχω τις τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα 1η Απριλίου στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοκρατία σε κρίση» που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων στο εκθεσιακό χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα.
Έχω αναλάβει τη συνεργασία με τον ηχολήπτη της εκδήλωσής μας και εκείνος είχε σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 μια υποχρέωση κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πήγα λοιπόν στην οδό Μιχαήλ Βόδα 4-6, στο ξενοδοχείο Novotel. Τον αναζήτησα και τον βρήκα ανάμεσα σε καλώδια, προβολείς και κονσόλες…

***

Πηγαίνοντας προς το μέρος του άκουσα ένα πολύ γνωστό μου γέλιο. Γύρισα και με έκπληξη είδα τη Σεμίνα Διγενή φορτωμένη με χίλια χαρτιά στα χέρια. Είχα να τη δω από την παρουσίαση του βιβλίου της στον IANO και μόλις σήμερα το μεσημέρι είχα ακούσει ότι ενδέχεται να είναι μεταξύ των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές.
Για να είμαι ειλικρινής δεν το πίστεψα…

***

Η Σεμίνα δεν είναι η κόρη του μπαμπά της, ούτε η κόρη της μαμάς της. Δεν είναι η ανιψιά του θείου της, ούτε νικήτρια σε ριάλιτι. Από το master chef δεν πέρασε ούτε απ’ έξω, ενώ δεν έχει βγει ούτε για ένα 5λεπτο στην κυβερνητική τηλεόραση.
Επομένως με ποια προσόντα θα κατέβαινε ως υποψήφια και μάλιστα με το ΚΚΕ;
Βέβαια – από τότε που τη γνώρισα στο «Έθνος της Κυριακής» του Αλέκου Φιλιππόπουλου – είχα διαπιστώσει πως έχει ένα «κουσούρι»: Είναι Δημοσιογράφος με «Δ» κεφαλαίο, δουλεύει σκληρά, δουλεύει ακατάπαυστα, δουλεύει έντιμα, έχει ιδέες, δίνει ευκαιρίες σε νέους και νέες που τώρα μπαίνουν στο επάγγελμα, είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, είναι ακριβοδίκαια, δεν έχει υψώσει τοίχο προστασίας γύρω της, δεν είναι «δήθεν», όπως θα έλεγε κάποιος στη νεοελληνική: Η Σεμίνα είναι «τζάμι»… Αμέσως αμέσως αντί για ένα, είπα δέκα κουσούρια που έχει.
Ευτυχώς πρόλαβε και ήρθε κοντά μου πριν βρω κι άλλα να της προσάψω…

-Τελικά είναι αλήθεια αυτό που έμαθα; Θα είσαι με το ΚΚΕ; Και αν «ναι» γιατί με το ΚΚΕ;

*Αν με μια κουβέντα έπρεπε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, θα έλεγα πολύ απλά, επιστρέφω εκεί, από όπου ξεκίνησα, γιατί ξεκίνησα από την ΚΝΕ.

-Πιστεύεις ότι μπορεί ο κόσμος να αλλάξει;

*Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, γιατί θέλω να είμαι μαζί μ’ αυτούς που πάντα μ’ έκαναν να πιστεύω ότι «αφού το δίκιο είναι με το μέρος μας, αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει».

-Πιστεύεις ότι δεν είναι όλοι ίδιοι;

*Επιλέγω να είμαι μ’ αυτούς που ποτέ δεν έκαναν πίσω, δεν είπαν ποτέ ψέματα στον λαό, δεν μπλέχτηκαν ποτέ σε οτιδήποτε σκοτεινό και βρώμικο.

-Μόνο γι’ αυτό;

*Επιλέγω να είμαι με τους τίμιους.

-Υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος;

*Πιστεύω πως είναι η μόνη φωνή αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ και η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος. Το ΚΚΕ δεν το έχουν στο χέρι, όπως τα άλλα κόμματα κι όταν αποφασίζει να ηγηθεί σε αγώνες συγκρουσιακούς, αυτές οι συγκρούσεις είναι πραγματικές και όχι δήθεν ή πολιτικοί λεονταρισμοί.

-Θέλω να σε ρωτήσω κάτι που μας ενδιαφέρει εμάς στη Λέσχη των Γελοιογράφων. Σχετικά με τα Πνευματικά Δικαιώματα. Τι πιστεύεις;

*Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά θέματα για τα οποία θα συνεχίσει να αγωνίζεται το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, είναι και ένα ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του Πολιτισμού: το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Μ’ ενδιαφέρει, το ξέρω και γνωρίζω πόσο πονάει αυτή η πληγή. Όχι μόνο τους δημιουργούς. Τον ίδιο τον Πολιτισμό!

-Υπάρχει φως σε αυτό το θέμα;

*Η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα, στο οποίο τη μετατρέπει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορεί να αφήνονται έρμαιο κι απροστάτευτοι απέναντι στους ομίλους που εκμεταλλεύονται το έργο τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους.

-Μακάρι να βοηθήσεις όσο περνάει από το χέρι σου…

*Θέλω να συμβάλω σ’ αυτό.

-Μακάρι… Όμως όπως ξέρεις πολύ καλά, και από την κόρη σου και από τους νέους ανθρώπους του Πολιτισμού και των επιστημών, σήμερα οι πειρασμοί είναι πολλοί. Πολλές και οι προκλήσεις, πολλές και οι προσκλήσεις για ξενιτεμό…

*Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της τεράστιας παραγωγικής δύναμης των νέων ανθρώπων, που προέρχονται από τα σπλάχνα αυτού του λαού και θέλουν να προσφέρουν στην Τέχνη, στην Επιστήμη, στον Πολιτισμό και αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Έχουμε τις λύσεις. Κι αυτές δεν είναι τα ευχολόγια και η υποκρισία των ψευτοθόδωρων πολιτικών. Αλλά θα έρθει η ώρα και θα μιλήσουμε εκτενέστερα γι’ αυτά.

-Τώρα που μίλησε για «ψευτοθόδωρους» μου θύμισε αρκετούς δήθεν ευαίσθητους που μιλούν με λόγια τρυφερά περί παντός του επιστητού αλλά όταν έρθει η στιγμή της δράσης, έστω δια της ψήφου τους, «στρίβουν δια του αρραβώνος»…

*Θέλω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις (και τη γνώση ύστερα από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ) και στον αγώνα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των γυναικών. Των θυμάτων του τράφικινγκ. Των κακοποιημένων γυναικών (περίπου 15.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Επτά στα 10 θύματα είναι γυναίκες). Της καθαρίστριας που φυλακίζεται, γιατί πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού για να θρέψει τα παιδιά της. Της προσφυγοπούλας που κυριολεκτικά πέρασε από σαράντα κύματα για να βρει ένα λιμάνι. Της μητρότητας που στοχοποιείται από την εργοδοσία. Της κάθε γυναίκας, που σ’ αυτό το απάνθρωπο σύστημα, πουλιέται κι αγοράζεται, γίνεται κι αυτή εμπόρευμα.

-Θυμάμαι όμως ότι πάντα ενδιαφερόσουν και για τα ζώα συντροφιάς. Σωστά;

*Σωστά θυμάμαι. Μ’ ενδιαφέρει και θέλω να προσπαθήσω να αγωνιστώ για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων.

-Τελικά τι έγινε με το περίφημο Άρθρο 24;

*Υπενθυμίζω – και υπογραμμίζω – πως μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε στο σύνολό του, το Άρθρο 24 για την προστασία των ζώων, στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μάλιστα, οι φιλοζωικοί φορείς σε ανοιχτή επιστολή τους, χαρακτήρισαν «όνειδος του Εθνικού Κοινοβουλίου, τη μη προστασία των ζώων και τη μη ευημερία τους μέσα από το θεμελιώδες νομοθέτημα του Συντάγματος».

-Και για στα ζωάκια δηλαδή μοίρασαν υποσχέσεις…

*Έτσι ακριβώς προδόθηκαν χιλιάδες πολιτών που μάχονται κάθε μέρα στους δρόμους για την προστασία αυτών των ανήμπορων πλασμάτων, προδόθηκε η ανθρωπιστική συνείδηση και η αλληλέγγυα στάση απέναντι σε πλάσματα που υφίστανται καθημερινά και με τον πιο βάναυσο τρόπο, την ανθρώπινη βία.

-Καλά τα είπαμε, έστω και «στο πόδι», πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις;

*Τη Δευτέρα 1η Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6), εδώ που είμαστε τώρα. Σε αυτή την αίθουσα θα γίνει η εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή για να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

-Μόνο παρουσίαση ή και ομιλία;

*Θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με θέμα «Ευρωεκλογές 2019. Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ το πιο δυνατό ΟΧΙ στην Ε.Ε. Για την αποδέσμευση, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

-Σεμίνα, σε ευχαριστώ. Καλή επιτυχία…

*Κι εγώ σε ευχαριστώ…

-Φεύγω τρέχοντας μήπως και προλάβω τον ηχολήπτη… Για άλλο ήρθα. Άλλο βρήκα. Δεν έχασα. Δεν χάσαμε…


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.