• BUZZ
  • Άρθρο
  • 'ΑΛΛΟΦΡΟΝΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ'
'ΑΛΛΟΦΡΟΝΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ'

'ΑΛΛΟΦΡΟΝΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ'


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Κάποτε, που ο Γιώργος Σκούρτης κι ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος με μυούσαν σε σαγηνευτική ξενύχτια, εκεί στο θρυλικό μπαρ Dada της Εμμ. Μπενάκη, στα Εξάρχεια, είχα τη μεγάλη τύχη να τον γνωρίσω. Ο μέγας Καρούζος ξενυχτούσε κι έπινε μαζί μας. Εκεί ανάμεσα σε καπνούς (...και σε βρισιές, ενίοτε), συναρπαστικές φιλοσοφίες της μπάρας και των γερών ποτηριών, ο καθένας μας, βολόδερνε, για τους δικούς του λόγους. Ο μοναχικός και ασκητικός κ. Νίκος Καρούζος, ο ποιητής της Αθήνας, ο διεισδυτικός παρατηρητής της παράλογης καθημερινότητας, με "τον γενέθλιό του μήνα, στα θολερά λιοπύρια του Καρκίνου", ήταν εκεί στη μπάρα του Dada, μέχρι το πρωί.
"Την καλησπέρα μου στα Ιδανικά σας", έλεγε στο ποίημα του "Αλλόφρονας Ιούλιος", ο σκυθρωπός κύριος, που δήλωνε αναρχοκομμουνιστής και πίστευε πως «…Ο χρόνος είναι κοροϊδευτικός. Αμέτοχος σαν τα περίπτερα στην κίνηση.» Λάτρευε τη νύχτα, «Πρωί δεν αντικρίζεται ο ήλιος, όταν έχεις ξενυχτήσει…», έγραφε.
"Αποχωρεί" το 1990, στα 65 του. (Αύριο θα είχε γενέθλια..) Στην ίδια ηλικία που πέθαναν οι αγαπημένοι του Ηράκλειτος, Μπάχ και Μάρξ. Το είχε προφητεύσει, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Κάθε φορά που περνάω από την παλιά γειτονιά μου, τα Εξάρχεια, εκεί που βρισκόταν το Dada, όλο νομίζω πως βλέπω τον Καρούζο, να στέκεται με το ποτό και το τσιγάρο στο χέρι και να νουθετεί μ' εκείνο το ψαρωτικό του ύφος: "Μη γίνεσ’ ένα μ’ αυτά τα καθιστόζωα, που σοφάρουν εξουθενωμένα και δένονται στ’ αυτοκίνητα". Ευτυχώς γλύτωσα... Δεν έμαθα ποτέ να οδηγώ.

REAL news 16/7/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.