• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 05/09/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 05/09/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 05/09/2016


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής...

1. Το "κάθε κατεργάρης στο πάγκο του", πλέον σε όλο του το μεγαλείο. "Γυρίσατε; Γυρίσατε; Πώς ήτανε; Περάσατε καλά; Κύριε Σαμιωτάκη, Βασιλείου εδώ", όπως το ΄λεγε η Τζένη Καρέζη σε full screen και high definition, πλέον να το ζούμε. Εδώ και αυτή τη σεζόν, με θεατρικά νέα της πόλης και όχι μόνο.

2. "Επτά επί Θήβας" δια χειρός Τσέζαρις Γκραουζίνις. Την έκπληξη στο φετινό καλοκαίρι έκανε πανελλαδικά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μια παράσταση που ξεκίνησε "κανονικά" στην αρχή του καλοκαιριού και μετά την Επίδαυρο έκανε την δυνατή αίσθηση, με μέτρο, λιτότητα και ξεκάθαρη σύγχρονη μεν-νηφάλια δε, οπτική. Από την Επίδαυρο και έπειτα, θαρρώ, η παράσταση αυτή, ανέβασε κι άλλα επίπεδα και έτσι τα κατάφερε να καταχωρηθεί στις δυνατές βραδιές του θεατρικού μας καλοκαιριού, όπου κι αν παίχτηκε. Μέγας νικητής το θέατρο που δεν τελειώνει σε μια πρεμιέρα, αλλά κάθε βράδυ εξελίσσεται.

3. Τελευταία εβδομάδα για τον "Αγαπητικό της Βοσκοπούλας". Ένα κλασσικό ανέβασμα του έργου του Κορομηλά, από τον Σταμάτη Φασουλή, συντρόφευσε το κοινό της πόλης, τις καθημερινές ημέρες, με ένα χαμηλό εισιτήριο πολλές εξ αυτών τον Αύγουστο, που-μοναχά ένα Κρατικό μπορεί να προσφέρει-κι έτσι το κοινό προσήλθε στο κλειστό χώρο του κλιματιζόμενου Βασιλικού Θεάτρου. Τελευταίες τέσσερεις παραστάσεις από αύριο Τρίτη έως και Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη.

4. Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στο θέατρο Δάσους έρχεται και η "Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο του Αριστοφάνη, σε μια "γυμνή" εκδοχή που δίχασε, συζητήθηκε, αποτελεί ένα ακόμα διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης της βακχικής κωμωδίας.

5. Το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ επαναλειτουργεί φέτος στη Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος γνωστός από τις παλαιότερες δράσεις της Πειραματικής Σκηνής, θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του. Ο Θωμάς Χαρέλας, έχοντας ολοκληρώσει το καλλιτεχνικό κύκλο της διεύθυνσης του ΑΥΛΑΙΑ, επέλεξε να ανοίξει τα φτερά του, πλέον σε αυτή την καινούργια "επανεκκίνηση", με συμπορευτές του, τον Θωμά Βελισσάρη από το θέατρο Εταιρότητα και τον Γιάννη Γκουντάρα της εταιρείας artminds. Εκεί και θα υπάρξει εργαστήρι υποκριτικής από τον Γιάννη Σακαλίδη. Εν αναμονή...

6. Η "Κατερίνα" του Κορτώ και το καλλιτεχνικό "κοίταγμα" που έδωσε στο βιβλίο ο Γιώργος Νανούρης έρχεται Θεσσαλονίκη. Λένα Παπαληγούρα, Λόλεκ και ο ίδιος ο Γιώργος Νανούρης, αυτό το φθινόπωρο θα βρεθούν Θεσσαλονίκη.

7. Ο Γρηγόρης Βαλτινός αγαπώντας την Θεσσαλονίκη, την φετινή χρονιά στο κέντρο αυτής, αποφάσισε να ξεκινήσει παράσταση από εδώ, τιμώντας την πατρίδα που τον γέννησε. Όνειρο χρόνων που θα γίνει πραγματικότητα στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ. Περισσότερα, σε λίγες μέρες...

8. Ο ηθοποιός Μιχάλης Συριόπουλος και η σκηνοθέτης Χριστίνα Χατζηβασιλείου είναι δύο νέοι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, που γοργά γέμισαν με επιτυχίες την -έως τώρα- πορεία τους. Από αυτόν τον Σεπτέμβρη ανέλαβαν τα ηνία της Δραματικής Σχολής Βασίλης Διαμαντόπουλος. Ο πρώτος ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ η δεύτερη ως διευθύντρια σπουδών. Νέοι άνθρωποι με εμπειρία και φρέσκιες ιδέες.

9. Η Παυλίνα Χαρέλα πλέον ανέλαβε το καλαίσθητο θέατρο της ΧΑΝΘ, το ΑΥΛΑΙΑ. Εν αναμονή του χειμερινού ρεπερτορίου, λοιπόν....

10. "Κάθε Σεπτέμβρη θα γυρνάς απ' το χωριό σου,
και μόνο απ' τ' άσπρα μέρη κάτω απ' το μαγιό,
θ' αναγνωρίζω το κορμάκι το δικό σου,
που τους χειμώνες το κοιτάζω μόνο εγώ.
Και τι έχει ο ήλιος που δεν έχω να σου δώσω,
αυτός τη νύχτα κλείνει, εγώ μένω ανοιχτός,
κι αν καταφέρω και το πάγο σου τον λιώσω,
κάθε Σεπτέμβρη θα γεμίζουν όλα φως"...
Όπως τα λέει κι ο Φοίβος Δεληβοριάς. Με αυτήν πάντα την ευχή. Κάθε Σεπτέμβρη να σας γεμίζουν όλα φως...


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.