• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19/12/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19/12/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19/12/2016


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής...

1. Ολοταχώς Χριστούγεννα! Και τι καλύτερο, από το να επισκεφτείς μία θεατρική παράσταση του γούστου σου. Προτάσεις πολλές και άκρως διαφορετικές και ενδιαφέρουσες. Στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, από τα Χριστούγεννα, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης θα βρεθεί ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ. Ένας μονόλογος με έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς που διαθέτει το ελληνικό στερέωμα. Από το θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ της Αθήνας, για λίγες παραστάσεις στο θέατρο του Θωμά Χαρέλα και πάλι πίσω στην Αθήνα, μετά τις γιορτές.

2. Εκεί που τα ωραία επαναλαμβάνονται! Οι "Επτά επί Θήβας" θα παρουσιαστούν εκ νέου και το ερχόμενο καλοκαίρι. Με τον Γιάννη Στάνκογλου πρωταγωνιστή, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η παράσταση που αγαπήθηκε, ξανά, από το Κ.Θ.Β.Ε. σε όλη την Ελλάδα.

3. Η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Αλέκος Συσσοβίτης μέσα στον Γενάρη, για την ακρίβεια 23 και 24 Γενάρη, θα βρεθούν ξανά στην Θεσσαλονίκη, με την "Κραυγή" του Τένεσυ Ουίλιαμς. Επιτυχημένα λειτούργησε το εγχείρημα να ανέβουν Θεσσαλονίκη, με μια "δύσκολη" παράσταση, ένα δεκαπενθήμερο πριν, και έτσι θα το επαναλάβουν. Σημείο των καιρών στη θεατρική Θεσσαλονίκη, είναι να ανεβαίνουν παραστάσεις για διήμερα-τριήμερα. Ειδικά όταν "μετακινούνται" εύκολα, με "λιγοπρόσωπο" θίασο και "λιτό" σκηνικό. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό για το ελληνικό θέατρο στην πόλη...κι αν θα οδηγήσει στον κορεσμό του θεατή.

4. "Το όνομα μου είναι Τζαίημς Ντην" και στον ομώνυμο ρόλο, ο Αγησίλαος Σιούνας. Στη "φρουρά" του ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ο Γιώργος Χρονάς – που κάνει και την σκηνοθεσία και την μουσική επιμέλεια. Στο χορό του, με την Άννα Μαρία Πιεράντζελι, η Δανάη Δημητροπούλου και στο φάντασμα της νεκρής Άννα Μαρία Πιεράντζελι – με τη φωνή της Τζένης Βάνου σαν ηχώ. Μια ιδιαίτερη παράσταση που παρουσιάζεται στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, τα Δευτερότριτα στην Αθήνα, και θα ανέβει και Θεσσαλονίκη, μετά τις γιορτές, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και έπειτα στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς.

5. Μέχρι και ο Στράτος Τζώρτζογλου θα ανέβει Θεσσαλονίκη, σε κεντρικό θέατρο της Θεσσαλονίκης. Προς το παρόν, την "φόρα" της θεατρικής σαλονικιώτικης "πιάτσας" έχει κατακτήσει η Μιμή Ντενίση, με μεγάλη προπώληση στο "Σμύρνη μου αγαπημένη", ενώ συγκρατημένα εισπρακτικά ξεκίνησε ο Γιάννης Μπέζος με το "Ας ερχόσουν για λίγο". Ο Δημήτρης Μαλισσόβας δεν απέφυγε μια τυπική αποτύπωση του έργου και της εποχής του Μιχάλη Σουγιούλ. Δεν παύει όμως, να υποστηρίζεται καλά, από ένα θίασο υπό τον εξαιρετικό για τρεις ώρες-πάνω στο σανίδι-Γιάννη Μπέζο, και μια "καλοκουρδισμένη" ορχήστρα, υπό τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Ένα έργο που θα αγαπηθεί από τις μεγάλες ηλικίες.

6. Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου συνεχίζει απτόητη την επιτυχία στο "Τρίτο Στεφάνι", στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Πρόκειται για μια προσωπική της επιτυχία, μαζί με τον -νεότερο-Νικόλα Μαραγκόπουλο, που κερδίζουν το υποκριτικό στοίχημα και κλέβουν τις εντυπώσεις, σε μια "πολυπληθή" θεατρική παραγωγή. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, φέτος, δυτικά, εισπρακτικά τα κατάφερε, στην σκηνή "Σωκράτης Καραντινός".

7. "Απόψε στο Στράτφορντ" και φέτος, τα Δευτερότριτα, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, σε σκηνοθεσία της Λένας Πετροπούλου και κείμενο της Μάρας Γαβριηλίδου. Για δεύτερη χρονιά, ο Γιώργος Δερνίκας, ο Πέτρος Μαλιάρας, η Λένια Κοκκίνου, ο Βασίλης Κανελλόπουλος και η Μαρία Παπαγιαννάκη, τα Δευτερότριτα δίπλα στην Χ.Α.Ν.Θ σε μια παράσταση με ρυθμό και γέλιο. Ο δε Πέτρος Μαλιάρας, μοιράζει τον εαυτό του, τα βράδια, ανάμεσα στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και το θέατρο Τ, όπου μαζί με τον Στάθη Μαυρόπουλο, παρουσιάζουν το "Μια ζωή θέατρο" του Ντέιβιντ Μάμετ.

8. Πρόβες ξεκίνησε το "Γκιακ" σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη-στην θεατρική διασκευή του βιβλίου του Δημοσθένη Παπαμάρκου και θα παρουσιαστεί στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ενώ το "Είμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα" που αναφέρεται στην κατάχρηση εξουσίας και την πολιτική ματαιότητα, ξαναέρχεται Θεσσαλονίκη. Για λίγες παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο. Παίζουν: Bernd-Christian Althoff, Στέλλα Ράπτη, Μαριάννα Παπασάββα, Λίλα Βλαχοπούλου.

9. Στο θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ της Αθήνας, παίζεται με μεγάλη καλλιτεχνική, μα και εμπορική, επιτυχία το "Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς". Μια σπουδαία ερμηνευτική στιγμή για την Ναταλία Τσαλίκη. Μια παράσταση-ύμνος στην προσπάθεια του αδύναμου. Του λάθους. Του "φάλτσου" που κουβαλάει πληγές. Ένας "χάρμα οφθαλμών" Προμηθέας Αλειφερόπουλος στο πλάι της κι ο Γιάννος Περλέγκας στο σκηνοθετικό τιμόνι, να μου αποδεικνύει ότι το θέατρο ακόμα έχει ταλέντο. Στους πιο χαλεπούς καιρούς...Στο θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, και από την νέα χρονιά και στην Θεσσαλονίκη!

10. "Και να που φτάσαμε εδώ, χωρίς αποσκευές, μα με ένα τόσο ωραίο φεγγάρι. Κι εγώ ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο. Καθώς βραδιάζει, ένα φλάουτο κάπου ή ένα άστρο συνηγορεί για όλη την ανθρωπότητα. Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη, με ένα άστρο ή με ένα γιασεμί. Σαν ένα τραγούδι που καθώς βρέχει παίρνει το μέρος των φτωχών. Δώσε μου το χέρι σου...δώσμου το χέρι σου"...κάπως έτσι ο Τάσος Λειβαδίτης, μας θυμίζει τα βράδια τί όμορφα που μυρίζει η γη...Καλές Γιορτές και "δώσμου το χέρι σου".


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.