• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21/11/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21/11/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21/11/2016


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο, περί Τέχνης και ζωής...

1. Απογειωτικά ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις, στη Θεσσαλονίκη, της Κίρκης Καραλή με το "Αυτή η νύχτα μένει". Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, για δύο εβδομάδες δόθηκε μια εναλλακτική θεατρική πρόταση, με ταλέντο και δημιουργικότητα στο φουλ. Η Κίρκη, μετά την "Γκάμπυ" κατέθεσε μια αξιοζήλευτη-και πάλι-σκηνοθετική άποψη. Είναι σημαντικό το δεύτερο βήμα σου. Πιο σημαντικό και από το πρώτο. Και όταν και τα δύο, αθροιστικά, βήματα ενός νέου-νεότατου- ανθρώπου είναι τόσο διαφορετικά, το μέλλον της μόνο ελπιδοφόρο για το ελληνικό θέατρο μπορεί να είναι. Αυτά. Και ο χρόνος ας μας δείξει, την επαλήθευση των προαναφερθέντων. Τα γραπτά μένουν. Όπου κι αν καταχωρούνται.

2. Πρεμιέρα για το "Festen" σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, στο φουαγιέ της Ε.Μ.Σ την περασμένη Παρασκευή. Μια εμπειρία αλλιώτικη από τις άλλες, αυτή η "Οικογενειακή Γιορτή" με καλοκουρδισμένες ερμηνευτικές επιδόσεις. Ειδικά, από τον Κωνσταντίνο Χατζησάββα (ηθοποιό που μπορείς να βασιστείς επάνω του), την Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, αινιγματική φιγούρα "καλοκεντημένη" και τον Χρίστο Στυλιανού στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να καταφέρνει για μία ακόμη φορά να σου "αιχμαλωτίζει" το βλέμμα, με την ερμηνεία του.

3. Ο Χρίστος Στυλιανού, ανήκει στις ελάχιστες περιπτώσεις του δυναμικού του Κρατικού, που τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε του "παρουσία" σε παράσταση, είναι λόγος να την δεις. Κάτι που ξεχωρίζει, καιρό τώρα, οφείλεις να το επισημαίνεις, να το καταγράφεις και να το χειροκροτάς.

4. Η Έφη Σταμούλη, ενώ παίζει στο "Σωτηρία με λένε" και ενώ ετοιμάζεται για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αποφάσισε από το Πάσχα και μετά να επιστρέψει σε αυτό που βαθιά αγαπά. Την "Πειραματική Σκηνή". Έτσι, μαζί με το Δημήτρη Ναζίρη, θα ανεβάσουν το "Τέλος του Παιχνιδιού" του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαιτζή. Πού αλλού; Στο θέατρο Τ. Ένα χώρο, μικρό και φιλόξενο, που τα τελευταία δύο χρόνια δίνει ισχυρό πολιτιστικό στίγμα στην πόλη, με ενδιαφέρουσες και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους- θεατρικές επιλογές.

5. Αρχές Δεκέμβρη, ο Αλέκος Συσσοβίτης με την Μάνια Παπαδημητρίου θα ανέβουν στο θέατρο Black Box, με την"Κραυγή" του Τένεσι Ουίλιαμς. Για τρία και μόνο βράδια. Τον ίδιο μήνα, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι" με τον Άνθιμο Ανανιάδη. Ποιος ο λόγος γι αυτό; Θα μας απαντηθεί κοντά στις γιορτές.

6. Η Σοφία Σπυράτου ετοιμάζεται να ανεβάσει παιδική παράσταση στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ της Θεσσαλονίκης, μέσα στον ερχόμενο μήνα, ενώ ο Θανάσης Βισκαδουράκης, Τρίτες και Τετάρτες, θα βρεθεί στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ. Με τον μονόλογο ενός άστεγου.

7. Απόψε και αύριο "Faith" στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη και την Ζέτα Δούκα. Η παράσταση παίζεται από Τετάρτη έως και Κυριακή, στο ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ της Αθήνας.

8. Στην Αθήνα, τα θέατρα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά, εισπρακτικά, φέτος. Η κρίση έχει δυσκολέψει τα πάντα και οι αντίξοες συνθήκες πρωταγωνιστούν. Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις. Μία εξ αυτών, δίνει φως στου ουρανού τη νύχτα. "Αστροφεγγιά" σε μια "άποψη" του Πέτρου Ζούλια, που εδώ και ένα δεκαήμερο ξεκίνησε δυναμικά και έτσι συνεχίζει.

9. Υπάρχουν κι άλλες παραστάσεις που εισπρακτικά πάνε καλά, όμως η γενική αίσθηση είναι απογοητευτική. Άπτεται στο "από στόμα σε στόμα". Φτάνει να έχει γίνει μια καλή δουλειά πάνω στο σανίδι. Φτάνει αυτό που έχει δημιουργηθεί, να υπάρχει λόγος να ειπωθεί το 2016. Φτάνει και να έχεις υπομονή, να περιμένεις να ανταμειφθεί το καλό. Απλά στην εποχή του fast food και του αναλώσιμου, πόση υπομονή μπορεί να έχει η Τέχνη; Πώς και από πού να κρατηθεί;

10. Και η πιο mainstream είδηση σαλονικιώτικου ενδιαφέροντος: Η Μιμή Ντενίση θα κάνει Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη. Πρεμιέρα ανήμερα Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μουσικής, με "Σμύρνη Aγαπημένη". Μετά από δυόμιση χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα, έρχεται το βορειοελλαδίτικο στοίχημα. Τι θα γίνει άραγε;


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.