• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 31/10/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 31/10/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 31/10/2016


5.0/5 rating 1 vote

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής.


1. Φουλ τα γκάζια, για την θεατρική έναρξη της χρονιάς. Η Θεσσαλονίκη συγκρινόμενη με την Αθήνα, ξεκίνησε με μεγάλη ορμή προς τις πλατείες των θεάτρων. Καταρχάς, τέλος Σεπτέμβρη, παρουσιάστηκε με επιτυχία η "Κατερίνα" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη πάνω στο "Βιβλίο της Κατερίνας" του Κορτώ, με τον κόσμο να συρρέει -κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, για την πόλη από...τόσο νωρίς. Στα χρόνια της κατάθλιψης, με έναν φακό, φωτίζεις το σύμπαν τελικά...

2. Το ίδιο δυναμικά και επιτυχημένα ξεκίνησε η σεζόν και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο κρατικός φορέας οφείλει σχεδόν τα πάντα στο καλλιτεχνικό δίδυμο Γιάννη Αναστασάκη και Μαρία Τσιμά, που από πέρυσι μέσω των επιτυχημένων ενεργειών τους και του χαμηλότατου εισιτηρίου στις παραστάσεις, έδωσαν εκ νέου πνοή σε όλους τους χώρους του Κρατικού, και έτσι η σχέση του κοινού με το θέατρο, επαναλειτουργεί άρτια από φέτος τον χειμώνα. Οι καρποί αποδίδουν. Κατάμεστες- καθημερινά- οι αίθουσες των παραστάσεων "Τρίτο Στεφάνι" και "Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της".

3. Δύσκολα ξεκίνησε το θέατρο στην Αθήνα. Εκατοντάδες οι παραστάσεις, η διάθεση του κόσμου ελάχιστη, το πορτοφόλι μικρό, οι παραστάσεις που έχουν κάτι πολύ δυνατό και διαφορετικό να "αρθρώσουν" δεν είναι πολλές, και σε μια χαώδη γενικότερα εποχή, λογικό είναι αυτό να επιδρά και στο θέατρο. Οι μικρές σκηνές στην Αθήνα λειτουργούν καλύτερα. Οι μεγάλες σκηνές-δυστυχώς- κλείνουν το ρήμα "απουσιάζω". Οι συντελεστές επαφείονται στο χρόνο-αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κι αυτός μπορεί να λειτουργήσει.

4. Η φετινή χρονιά θα είναι μια αγριότατη θεατρικά χρονιά. Τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη. Το κοινό για να βγει από το σπίτι και να τιμήσει το θέατρο, θα έχει υψηλές απαιτήσεις, από το θέατρο που αγαπά. Ότι λειτουργήσει θα πρέπει να έχει μια δυνατή φαντασία δημιουργικότητας. Συνένωση δυνάμεων σε θιάσους-διάθεση το "μαζί" όσο ποτέ άλλοτε, με έργα που αφορούν τον θεατή, όχι σώνει και ντε, επικαιρικά, αλλά που κάτι έχουν να πούνε στην ψυχούλα του-μέσα από ένα σκηνοθετικό όραμα που να αξίζει. Τα "άρπα κόλλα" και τα "μια από τα ίδια" τελειώσανε για τις παραστάσεις. Και όποιος θιασάρχης-παραγωγός-καλλιτέχνη ς δεν τον έχει καταλάβει και ζει ακόμη στη "γυάλα" της δεδομένης διαχρονικής του επιτυχίας, πλανάται πλάνην οικτρά.

5. Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις της "Πατριδογνωσίας" με τον Γεράσιμο Γεννατά στο Black Box, το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο. Μια καλή παράσταση με μια "αμφιλεγόμενη" προσωπικότητα στην πρώτη γραμμή. Ο ηθοποιός οφείλει να μιλάει πάνω στο σανίδι. Και αυτό-τούτη τη φορά-το παράγει μέσω των κειμένων του, όπως και του Γιώργου Γαλίτη (κι όχι μόνο), με τον καλύτερο τρόπο. Στο Black BOX του Θωμά Χαρέλα, 2,3 και 4 Δεκέμβρη θα βρεθεί η "Κραυγή" του Τένεσυ Ουίλιαμς, με την Μάνια Παπαδημητρίου και τον Αλέκο Συσσοβίτη. Μετά το FAUST της Αθήνας, που παίζεται ήδη για δεύτερη χρονιά, το έργο ανεβαίνει για τρία βράδια και Θεσσαλονίκη.

6. Από 4 Νοέμβρη, η παράσταση "Σωτηρία με λένε" επιστρέφει στις ρίζες της. Στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Εκεί γεννήθηκε, εκεί και οφείλει να παίζεται για δεύτερη χρονιά. Σκηνοθετεί η Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Σε κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου, η Έφη Σταμούλη σε ρόλο-σταθμό για την πορεία της, όπως και η Ειρήνη Μουρελάτου-σε κάθε λεπτομέρεια ερμηνείας συνεπέστατη.

7. Στο θέατρο Τ ολοκληρώθηκε χθες "Η Ωραία του Πέραν" με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και την Αντιγόνη Φρυδά. Να, μια παράσταση που τέλειωσε με sold out σε Θεσσαλονίκη και το ίδιο θα συνεχίσει και στην Αθήνα μέχρι και τις 29 Νοέμβρη. Μικρός χώρος, εμπνευσμένη σκηνοθεσία και ταλαντούχα πλάσματα στη σκηνή που έχουν κάτι ουσιώδες να πούνε. Ένα ρομάντζο που στις σκληρές εποχές μας, το έχουμε ανάγκη. Στην συνέχεια, ο Γιώργος Παπαγεωργίου θα συνεχίσει στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας συνεργαζόμενος με την Ελένη Σκότη, στην "Δύναμη του Σκότους". Μια παράσταση γραφής Τολστόι για ότι πιο σκοτεινό μπορεί να σε κυριεύσει με κινητήριο δύναμη το χρήμα.

8. "Αυτή η νύχτα μένει" και δεν γινόταν να μην ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη. Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ''Μελίνα Μερκούρη'' και για λίγες μόνο ημέρες, η βασισμένη στο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, παράσταση, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή. Μια ταλαντούχα ομάδα νέων ηθοποιών που ήδη έχουν ξεχωρίσει, (Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Λεκάκης, Νικόλας Μακρής, Λίλα Μπακλέση, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Όμηρος Πουλάκης, Αλέξανδρος Τσιούκας) -μαζί τους ο Νίκος Μαγδαληνός, η Μάγδα Πένσου, όπως και ο ίδιος ο Θάνος Αλεξανδρής- υπόσχονται να δώσουν άλλη πνοή στα σαλονικιώτικα βράδια μας. Νύχτες των 80ς και Έρωτας, Ταλέντο και Δημιουργία, ανατολικά της πόλης. Πρεμιέρα 10 Νοέμβρη.

9. Το θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ συνεχίζει τις παραστάσεις του "Ω, Θεέ μου!". Γρηγόρης Βαλτινός και Κατερίνα Διδασκάλου σε ένα έργο που έχει το "λίγο από όλα" σήμα κατατεθέν. Ενώ, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ θα βρεθεί για δυο βράδια με την "Αναφορά στο Γκρέκο" ο Τάκης Χρυσικάκος.

10. "Είδα έναν κόσμο που άναψε πάνω σε μια σκηνή όλο μάγια. Σαν τον πιο άγριο και άπονο έρωτα που θα 'θελε να γράψει ο Λόρκα ή σαν ένα φλαμένκο πάνω σε απαγορευμένα βήματα κι άγριες φιγούρες της φωτιάς. Μπορεί και σαν σκηνές που ο Αλμοδοβάρ και ο Φασμπίντερ δεν πρόλαβαν να βάλουν στις ταινίες τους, γιατί δεν έζησαν, δεν είδαν για να εμπνευστούν. Τη νύχτα ζεις. Μπορεί και να πεθάνεις, αλλά σίγουρα δε φυτοζωείς. Ή ζεις ή πεθαίνεις." Με αυτή την φράση του Θάνου Αλεξανδρή, να ευχηθούμε, το θέατρο τις νύχτες μας, και φέτος να καταφέρει να μας μαγέψει...


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.