• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ
ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ


1.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 08/10/2016 10:06
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η σύγχρονη δραματουργία μιας χώρας είναι καθοριστική για την εξέλιξη του θεάτρου. Έργα γραμμένα στη γλώσσα μας, που αντανακλούν τις ανάγκες και τις αναζητήσεις της εποχής μας, αποτελούν παρακαταθήκη στον πολιτισμό μας. Το «new writing» είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα του θέατρου στις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα, η παραγωγή πρωτότυπων έργων είχε απότομα διακοπεί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όμως σήμερα μια γενιά νέων συγγραφέων έχει «αναστήσει» τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, έχει βρει τη δική της φωνή και έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές.

Στο Εθνικό Θέατρο φαίνεται πως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια στήριξης της εγχώριας δραματουργίας. Έτσι ο Γιάννης Οικονομίδης με τον Βαγγέλη Μουρίκη εμπνέονται από τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου και δημιουργούν ένα πρωτότυπο έργο με τον σιβυλλικό τίτλο «Στέλλα κοιμήσου» για να μιλήσουν για τον μοναχικό αγώνα του ανθρώπου απέναντι σε ένα αδίστακτο και κυνικό σύστημα. Ο σκηνοθέτης, που φημίζεται για τον ιδιαίτερο κώδικά του από τις ταινίες του, μεταφέρει και στη σκηνή έναν κόσμο ακραία ρεαλιστικό και σκληρό, αναζητώντας την ποίηση μέσα στο βούρκο της ανελέητης καθημερινότητας μας.

Το Φεβρουάριο επίσης στην Αγίου Κωνσταντίνου θα ξεκινήσει το πρότζεκτ «Συγγραφέας του μήνα» που περιλαμβάνει τα έργα: «Τιτανομαχίες» της Νατάσας Σίδερη σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ, «Σπίτι», του Χαράλαμπου Γιάννου σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, «Το σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Τα έργα θα παρουσιάζονται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο 2016 (ένα έργο ανά μήνα), ως αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης διαδικασίας προετοιμασίας, μετά από περίπου 25 ημέρες πρόβας για το καθένα. Το σκηνικό αποτέλεσμα είναι συνεπώς μια παράσταση «εν εξελίξει», που έχει κύριο στόχο να συστήσει στο κοινό τα έργα και τους συγγραφείς.

Το Μάρτιο όμως στην Κεντρική σκηνή του Τσίλερ, θα δούμε κι ένα άπαιχτο έργο του καταξιωμένου Δημήτρη Δημητριάδη, τον «Θερισμό» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Μια κωμωδία, όπως την ονομάζει ο συγγραφέας, που κινείται στο χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, μέσα από ένα υποδόριο, διαβρωτικό και τελικά τραγικό χιούμορ.

Στο Θέατρο Σταθμός θα δούμε το «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσινούρη, που αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία για πρώτη φορά δικού του έργου. Τοποθετημένο στην Αθήνα του 2015, ένας νέος άνθρωπος, ο Ορφέας, όπως και τόσοι άλλοι νέοι της εποχής του, διαλέγει το δρόμο της φυγής. Ένα έργο που περιγράφει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και θίγει το θέμα της μετανάστευσης ως διέξοδο στην κρίση.

Στο Θέατρο Τέχνης θα συνεχιστεί η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη. Η Μάνια Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη μετά την περσινή της επιτυχία, έρχεται και πάλι στο θρυλικό Υπόγειο του Κουν να ζωντανέψει την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας, που ζει τη δική της περιπέτεια, μέσα σε ένα ταραγμένο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον.

Στη Φρυνίχου θα δούμε το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου. Η παράσταση άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και θα εγκαινιάσει στις 18 Οκτωβρίου 2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη.

Ο σπουδαίος Βασίλης Παπαβασιλείου θα συνεχίσει με τον συγκλονιστικό του μονόλογο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» στη Φρυνίχου, όπου μέσα από τη διάλεξη του Φωκίωνα Καπνίδη, τρόφιμου του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως), θα μιλήσει για όλα τα κακώς κείμενα μιας χώρας που έχει βρεθεί σε ιδεολογικό αδιέξοδο. Μια ερμηνεία πολλών καρατίων, που αν δεν την προλάβετε πέρσι, δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσετε. Από τις 12 Νοεμβρίου ο μεγάλος αυτός θεατράνθρωπος, μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα αυτή τη φορά, θα παρουσιάσει ένα νέο έργο, το «RELAX… MYNOTIS, Μορφές ελληνικής αθανασίας», ένα κωμικό χρονικό μιας καθόδου στον (νεοελληνικό) Άδη ή, αν προτιμάτε, μια εκτόξευση στο (νεοελληνικό πάντα) Υπερπέραν, όπως αναφέρει ο ίδιος. Ένας ηθοποιός, μεγάλος όχι μόνον σε αξία αλλά και σε ηλικία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου. Μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα εξορκισμού του επικείμενου (ή μήπως συντελεσθέντος;) τέλους, εμφανίζονται ως συνομιλητές του ηθοποιού, ενεργά φαντάσματα και όχι τυπικές φυσικές παρουσίες, ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος ποιητής. Είναι ο «άλλος κόσμος», «η συντροφιά των μεγάλων σε μια χώρα μικρή», επειδή, τελικά, όπως λέει ο ήρωας, «όμοιος ομοίω αεί πελάζει και κατ΄ άλλους βελάζει…».

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν επίσης στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μια πέτρα λάθος». Τα πρόσωπα του έργου είναι δύο νέες γυναίκες, η Ελένη και η Άννα. Η Ελένη είναι η μητέρα της Άννας. Η βασική ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος είναι ότι κάθε ρόλος της παράστασης παίζεται από δύο ηθοποιούς σε διαφορετική γλώσσα. Η Λουίζα Τζιουβάνι στα αλβανικά και η Τζένη Σταυροπούλου στα ελληνικά, παίζουν το ρόλο της Ελένης συγχρόνως πάνω στη σκηνή. Η Λουίζα Τζιουβάνι είναι πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και του κινηματογράφου. Είναι η πρώτη φορά που θα την δούμε να ερμηνεύει στην Ελλάδα.

Επίσης στο φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016» που επιμελείται η Σίσσυ Παπαθανασίου, έως τις 4 Οκτωβρίου,έχετε την ευκαιρία να ακούσετε μεταξύ άλλων και καινούργια έργα που για πρώτη φορά θα ανέβουν στη σκηνή.

Στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου, υπό την αιγίδα, μάλιστα, φέτος, του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την προβολή του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου. Ο Χρήστος Καλμαντής, ο Λέανδρος Πολενάκης, η Χαρά Κιούση, ο Μηνάς Βιντιάδης κι η Ναταλία Κατσού θα είναι οι συγγραφείς που θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή διοργάνωση, που την καλλιτεχνική διεύθυνση και την επιμέλειά της έχει η Λεία Βιτάλη. Έργα με πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό, έργα με υπαρξιακό περιεχόμενο , ή έργα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη κοινωνική ζωή, αλλά και έργα που άπτονται των διεθνών προβλημάτων, όπως η σύγχρονη τρομοκρατία, ή έργα που συνομιλούν με μεγάλα κλασσικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, θα παρουσιαστούν για 12 παραστάσεις το κάθε ένα κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 31/10/16 έως 30/5/17.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, το έργο του Γιάννη Λασπιά «Camille Claudel Mudness» επανέρχεται από 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στη γλύπτρια Camille Claudel και την πρώτη γυναίκα ψυχίατρο της Γαλλίας, Constance Pascal. Η ιστορία δύο γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες, να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους, να σπουδάσουν και να εργαστούν, σε μια εποχή που ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν στο να είναι μόνο σύζυγος και μητέρα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.