• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΣΕΙΣ, ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΑΤΕ ΦΕΤΟΣ;
ΕΣΕΙΣ, ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΑΤΕ ΦΕΤΟΣ;

ΕΣΕΙΣ, ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΑΤΕ ΦΕΤΟΣ;


4.3/5 κατάταξη (12 ψήφοι)

Υπάρχει μια άποψη που λέει πως: "Μια κακή παράσταση μπορεί να σημαδέψει τους θεατές εξίσου με μια καλή".
Όχι. Όχι, γιατί μια κακή παράσταση δεν είναι άρτια. Ή ακόμη και αν είναι άρτια, είναι μόνο αυτό. Οι ηθοποιοί, μετά από ώρες που ζεσταίνουν φωνή και σώμα ή υπέρ παίζουν ή βαριούνται να παίξουν και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Η σκηνοθεσία είναι γένους θηλυκού και αυτό δεν σημαίνει τίποτε, απλώς μ' άρεσε και ήθελα να το γράψω.
Η σκηνοθεσία λοιπόν, σοβαρά τώρα, είναι είτε ελλειπής, είτε έχει ως στόχο να δείξει τι ωραία που γράφουν τα φώτα πάνω στα υπέροχα κοστούμια.
Το δε κείμενο θα το ζήλευε ο πιο ατάλαντος κειμενογράφος λαϊκιστή πολιτικού από τις Σέρρες. Οι χορογραφίες δεν λείπουν -από την λεζάντα- γιατί στην πραγματικότητα, το έργο δεν έχει χορογραφίες και οι ηθοποιοί από χορό ξέρουν μόνο το ζεϊμπέκικο, που είναι improvisational και δεν γίνονται ρεζίλι.
Στις χορογραφίες θα εστιάσω, αν μου επιτρέπετε! Σε κουλτουριάρικες πατάτες δεν το λένε "χορογραφίες", αλλά "κινησιολογία". Ε βέβαια! Γιατί χορογραφίες κάνουν μόνο στο Broadway και στο West End, ενώ κινησιολογία μπορεί να κάνει και ο φανταστικός φίλος του σκηνοθέτη (!). Τον οποίο (φανταστικό φίλο) τον συναντάμε και σε κακές παραστάσεις, όπου οι σκηνοθέτες δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους το βάρος της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα, οπότε εφευρίσκουν ονόματα για να το μοιραστούν.
Για παράδειγμα πηγαίνεις σε ένα "απείρου κάκους" δρώμενο και φεύγοντας γράφεις τους συντελεστές σε μια μαύρη λίστα και ξενοιάζεις. Έπειτα σε πιάνει η περιέργεια να δεις πως είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι αισθητική έχουν, πως ντύνονται βρε αδερφέ, και τους γκουγκλάρεις! Και δεν τους βρίσκεις! Από την άλλη, υπάρχουν κι οι άλλοι. Σκηνοθέτης, ενδυματολόγος, φωτιστής, υπεύθυνος PR, ηθοποιός, συμμετοχή στη βιντεοπροβολή, συμμετοχή στο ηχητικό, βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνος κυλικείου, ταμείας, ταξιθέτης. Όλοι για έναν και ένας για όλους! Απ' την ανάποδη! Τέλος, αφήνω εδώ τον όρκο που δίνουν οι συντελεστές μιας κακής παράστασης και φεύγω. Έχω δουλειές.
"Ορκίζομαι να υπηρετώ το κακό θέατρο, το ψεύτικο, το άθλιο, το τελευταίο και το πρότελευταίο! Ορκίζομαι να ντρέπομαι σε κάθε παράσταση που παίζω, όλο και πιο πολύ, όλο και πιο πολύ.
Ορκίζομαι να είμαι τεμπέλης και ημιμαθής και το μόνο που θα με νοιάζει θα είναι το πως να γίνω διάσημος.
Ορκίζομαι να μην αποκτήσω ποτέ αισθητική και να μην διαβάσω ποτέ κανένα βιβλίο πέρα από αυτό με τα λόγια του έργου. (Όχι όλα! Μόνο τα δικά μου!)
Ορκίζομαι να μην πηγαίνω σε άλλες παραστάσεις γιατί θα αποκτήσω επιρροές και θα αλλάξω.
Ορκίζομαι να κάνω θέατρο γιατί από μικρός το είχα η έκανα αστεία σε όλους!
Και τέλος ορκίζομαι να δώσω και την τρέσα μου για να μην εκλείψει το είδος!"

ΥΓ: Τα παραπάνω γεγονότα έχουν απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα!
Τα ειλικρινή φιλιά μου, Αλέξανδρος Τσιούκας

 

slider photo: thestage.co.uk


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.