• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IMMERSIVE THEATER;
ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IMMERSIVE THEATER;

ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IMMERSIVE THEATER;


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 31/05/2016 10:17
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Μία νέα μόδα στην Αμερική έχει κάνει μεγάλη αίσθηση, προσελκύοντας πλήθος θεατών. Το νέο θεατρικό είδος που τελευταία αποκτάει ολοένα περισσότερους φανατικούς οπαδούς, ονομάζεται “immersive” theater (καθηλωτικό η ακριβής μετάφραση ,- αντίστοιχος δόκιμος όρος δεν υπάρχει, στα ελληνικά). Στις παραστάσεις του, οι θεατές έχουν ενεργό ρόλο και η όλη διαδικασία μοιάζει πολύ περισσότερο με ένα παιχνίδι διαδραστικό. Οι ηθοποιοί μπορούν να σε αγγίζουν, ξέρουν πράγματα για εσένα, ενώ η συμμετοχή σε μια τέτοια performance, μπορεί να οδηγήσει το θεατή σε σημαντικές ανακαλύψεις.

Μια μορφή του”immersive theater” μπορεί να ξεκινήσει από το ίντερνετ, όπου o ενδιαφερόμενος ξεκινάει να λύσει ένα αίνιγμα. Μια τρομακττική φωνή δίνει τις οδηγίες και λέει στους παίκτες-θεατές τι πρέπει να κάνουν. Όλα μοιάζουν σαν μια αποστολή: πρέπει να αναζητήσεις ανθρώπους σε πάρκα ή να βρεις τον προσανατολισμό σου φορώντας μια κουκούλα στο κεφάλι.
Δεν είναι όμως όλες οι δραστηρίοτητες τρομακτικές -κάποιες είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικές. Συναντήσεις για τσάι όπου ενδιαφέροντα και παράξενα πρόσωπα θα σου μιλήσουν, δίνοντάς σου αντικείμενα που θα πρέπει να φυλάξεις, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο. Μπορεί να λάβεις ένα μήνυμα όπου ένας άνθρωπος πρόκειται να σε επισκεφθεί στο σπίτι σου με σκοπό να κρύψει κάτι εκεί..
Μετά κάποιοι που θα σου συστηθούν ως “πράκτορες” θα προσπαθήσουν να βρουν αυτό το αντικείμενο, που εσύ θα πρέπει να προστατεύσεις.

Ολόκληρες ιστορίες με πρωταγωνιστές τους θεατές και τις προτιμήσεις τους, στήνονται και η περιπέτεια ξεκινάει, με μια ετήσια συνδρομή των 250 δολαρίων.
Το ερώτημα είναι γιατί οι θεατές προτιμούν να συμμετέχουν και να ορίζουν εκείνοι τις ιστορίες, κι όχι να παρακολουθήσουν την πρόταση ενός καλλιτέχνη. Τι ακριβώς αναζητούν σε αυτή τη διάδραση και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί τέχνη -κι όχι εμπορική επιχείρηση- μια τέτοιου είδους διασκέδαση; Έλα ντε..


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.