• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΓΙΑ ΜΙΑ 'ΝΥΧΤΑ' ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ!
ΓΙΑ ΜΙΑ 'ΝΥΧΤΑ' ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ!

ΓΙΑ ΜΙΑ 'ΝΥΧΤΑ' ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ!


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Ίσως να ήμουν ανάμεσα στους πρώτους αναγνώστες του βιβλίου του Θανάση Αλεξανδρή. Ίσως να ήμουν από τους πρώτους που ήξερα καλά πως η «Νύχτα», ή οι «Νύχτες» που αποφάσισε να καταθέσει, μέσα από τις τρομακτικά μαγικές σελίδες του, θα μείνουν για πάντα. Όποιος γνωρίζει τον Θανάση, γνωρίζει πως είναι, εν αγνοία του, ένας άγγελος επί της γης. Είναι ένας σύγχρονος Λωτ, που στο μεταίχμιο δυο αιώνων πέρασε δια πυρός και σιδήρου, χωρίς να τον αγγίξει ούτε η φωτιά, ούτε το σίδερο και μας παρέδωσε μια μικρή βίβλο με ιερές αμαρτίες που η εξομολόγησή τους, τους χάρισε μια σπάνια παντοτινή αξία.

«Αυτή η νύχτα μένει» είναι ο τίτλος του βιβλίου. Φράση με καταγωγή και βάρος ιδιαίτερο. Και αυτή η νύχτα που γράφτηκε για να μείνει. Έχει μια διαδρομή που περνά από τις συνειδήσεις, ακόμα και όσων δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, αφού στις περιγραφές της βασίστηκε μια σπουδαία κινηματογραφική ταινία. Εκτιμήθηκε και συστήθηκε σαν βιβλίο, με μοναδική αυθεντικότητα, από συγγραφείς αποδεδειγμένου κύρους. Πέρασε την περιπέτεια των εκδόσεων από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους. Έγινε αντικείμενο διδακτορικού σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο, προξενώντας συζητήσεις ανάμεσα στους γάλλους καθηγητές. Και τώρα...

Και τώρα, σε λίγες μέρες ανεβαίνει στο θέατρο. Ανεβαίνει στο θέατρο χωρίς σε τίποτα να μοιάζει με την σπουδαία ταινία του Παναγιωτόπουλου. Ανεβαίνει στο θέατρο με μια καινούρια θεατρική εκδοχή, με μια καινούρια σκηνοθετική ματιά και με ένα θίασο νέων, γενναίων και κυρίως ταλαντούχων ηθοποιών!
Σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ένα νέο κορίτσι η Κίρκη Καραλή, σκηνοθετεί μια εποχή, έχοντας εφόδια γνώσης ένα βιβλίο – ντοκουμέντο μιας άγριας, σκληρής, χυδαίας και οδυνηρής εποχής, που πέρασε πάνω από τη χώρα σαν οδοστρωτήρας, παραδίνοντάς ένα λαό έρμαιο στο πουθενά και το τίποτα που ζούμε. Η Κίρκη όμως έχει κοντά της και τον Θανάση Αλεξανδρή, όχι μόνο με την ιδιότητα του συγγραφέα, αλλά και του ηθοποιού. Τον Θανάση της Νομικής, τον μαθητή του Κάρολου Κουν, τον Θανάση που βίωσε την πάσα αλήθεια.

Αυτή η νύχτα που ήρθε και που γράφτηκε για να μείνει, είμαι βέβαιος πως θα ανάψει για πολλές νύχτες τα φώτα στις μαρκίζες των θεάτρων που θα φιλοξενηθεί. Όπου τη δείτε να ανάβει, τολμήστε και απολαύστε τη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.