• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Η ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Η ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Για ένα τεράστιο έργο, τερατώδες, αβυσσαλέο, άναρχο, συζητούσα στην εκπομπή μου, στον Real fm, με τον σκηνοθέτη Δαμιανό Κωνσταντινίδη, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου. Μιλούσαμε για ΤΑ ΠΑΡΑΒΑΝ του Ζαν Ζενέ, που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών. Για ένα έργο που θέλει να πιάσει μέσα του, όλο το σύμπαν, όλον τον άνθρωπο, όλον τον χρόνο και τον μη χρόνο. Περίπου εκατό πρόσωπα ζουν, μέσα σ αυτό, συγκρούονται, ερωτεύονται, ονειρεύονται, κάνουν σεξ, μισιούνται, αποπατούν, κλέβουν, πέφτουν σε λυρικές ενατενίσεις, φιλοσοφούν, εξουσιάζουν και εξουσιάζονται, επαναστατούν, πολεμούν, σκοτώνουν, βεβηλώνουν, προδίδουν, πεθαίνουν και ξαναζούν, νεκροί, ίσοι επιτέλους μεταξύ τους και επιτέλους συμφιλιωμένοι, ειρηνικοί και ειρωνικοί σχολιαστές της προηγούμενης ζωής τους και της ζωής, όσων δεν διέσχισαν ακόμη το τελευταίο παραβάν, (την τελευταία αυταπάτη;), τον θάνατο.
Ο σπουδαίος Δαμιανός Κωνσταντινίδης στήνει μια λαϊκή γιορτή. Ένα περίεργο καρναβάλι, με παροξυσμό στις φωνές, στις κινήσεις. Με αίσθηση ευδαιμονίας και διονυσιασμό. Ακόμη και – κυρίως; - μέσα στη δυστυχία. Σαν ένα όνειρο φυλακισμένου. Ένα όνειρο ελευθερίας. Το πραγματικό ενδιαφέρον των ''Παραβάν'', καταλήγουμε, έγκειται στην αντισυμβατική αισθητική, στην ανατρεπτική ποίησή τους, στα οντολογικά ερωτήματα που θίγουν, στην παντελή απουσία διδακτισμού, στον καινούργιο ανθρωπισμό που ευαγγελίζονται: στην πλήρη αποδοχή και εξύμνηση του ανθρώπου, ως την πιο σκοτεινή και βρόμικη πτυχή του.
Μια κατ’ εξοχήν θεατρική άσκηση, της εξημέρωσης του θανάτου.
Τα μνημειώδη ΠΑΡΑΒΑΝ του Ζαν Ζενέ ανεβαίνουν στη χώρα μας, για πρώτη φορά, 55 χρόνια από την εποχή που γράφτηκαν και 30 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα.
Πειραιώς 260, Δ
30-31 Ιουλίου 21:00
Ανυπομονώ.

Real news 10/7/2016


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.