• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΗΝΗΣ, ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΗΝΗΣ, ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΗΝΗΣ, ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 24/04/2017 13:58
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου πέρα από τις εγχώριες παραγωγές, αποτελεί σημείο αναφοράς και για τις μετακλήσεις, που προσελκύουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου, που μέσα από τη διοργάνωση έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τις τάσεις της διεθνούς σκηνής και να έρθει σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Φέτος λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε παραστάσεις λαμπερών ονομάτων, γνώριμων στο ελληνικό κοινό, αλλά και πρωτοπόρων καλλιτεχνών που θα επισκεφτούν για πρώτη φορά το Φεστιβάλ.

Στη Μικρή Επίδαυρο, ο Ολιβιέ Πυ στις 4 και 5 Αυγούστου θα παρουσιάσει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε μια ενιαία παράσταση, που την παραγωγή της έχει αναλάβει το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Άλλωστε εκεί η παράσταση έκανε πρεμιέρα πέρσι, με διανομή τριών ηθοποιών. Ο Ολιβιέ Πυ θεωρείται από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, ενώ είναι παράλληλα ηθοποιός και σκηνοθέτης. Από το 1988 που εμφανίστηκε στο θέατρο ως συγγραφέας, εδραιώθηκε στη γαλλική σκηνή με έργα στα οποία παίζει και σκηνοθετεί. Μη διστάζοντας να διακηρύξει τόσο τη ρωμαιοκαθολική πίστη του όσο και την ομοφυλοφιλία του, ο Γάλλος δημιουργός δημιουργεί στα έργα του ένα σύμπαν, με οδηγό έναν κυρίαρχο, παραληρηματικό λόγο, όπου το θέατρο ανάγεται σε θρησκεία μέσα σε ένα σύγχρονο κόσμο.

Μια αγαπημένη σκηνοθέτις των Ελλήνων ηθοποιών, η Λίλο Μπάουρ, συνεργάτης του Πίτερ Μπρουκ και του Theatre de Complicite επιστρέφει στη χώρα μας, για να παρουσιάσει με έναν αμιγώς ελληνικό θίασο ένα παραμύθι για τη νιότη και τη δύναμη της φαντασίας, που αντλεί την έμπνευσή του από κείμενα του Ιταλού συγγραφέα Ντίνο Μπουτζάτι. Ο τίτλος της παράστασης που δούμε στην Πειραιώς 260 από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου είναι «Ένα κορίτσι πέφτει, πέφτει πέφτει».

Επίσης, το δεκαήμερο αφιέρωμα στην βερολινέζικη Φολκσμπίνε, που γίνεται με αφορμή με την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανκ Κάστορφ, ο όποιος διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Εκτός από τον «Παίχτη» του Ντοστογιέφσκι, που έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Κάστορφ, θα δούμε από τον Χέρμπερτ Φριτς το «Μουρμουρητό» του Ντίτερ Ροτ στο θέατρο Ολύμπια. Ο Φριτς είναι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που συνδέθηκε με τη Φόλκσμπύνε, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως σκηνοθέτης με τις βραβευμένες μαύρες κωμωδίες του. Στην ξεκαρδιστική, θεοπάλαβη παράστασή του, δεκατέσσερις ηθοποιοί μουρμουρίζουν αδιαλείπτως τη μοναδική λέξη του βιβλίου και μεταμορφώνουν το κείμενο σε μια υπνωτιστική, ψυχεδελική εμπειρία που δικαιώνει τον εκλιπόντα πλέον Ροτ.

Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρακολουθήσουμε δουλειά του Ρενέ Πόλλες, ενός πρωτοπόρου σκηνοθέτη που προσπαθεί να επινοήσει μια νέα θεατρική γλώσσα. Έχει εμπνευστεί επανειλημμένως από κείμενα κορυφαίων κοινωνιολόγων προκειμένου να πραγματευτεί επί σκηνής επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, αναμειγνύοντάς τα με αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Στη συγκεκριμένη παράσταση, που ονομάζεται «Σ’ αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση» θέτει προς προβληματισμό έννοιες όπως το σπίτι/μη-σπίτι, η επικοινωνία και η αποτυχία της επικοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση θα δοθεί στον κήπο της Πειραιώς 260 στις 17 και 18 Ιουνίου, μέσα στα φορτηγά του "Rollende Road Show" της Φόλκσμπύνε.

Από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου στο Εθνικό Θέατρο, στο κτίριο Τσίλερ, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε δυο μεγάλα αστέρια της διεθνούς σκηνής: τον Ρόμπερτ Γουίλσον και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι. Η σόλο παράσταση, με τίτλο «Γράμμα σε έναν άνδρα» βασίζεται στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο τέχνης που καταγράφει την κάθοδό του στην τρέλα και σκιαγραφεί τη βασανισμένη σεξουαλικότητα και πνευματικότητά του, όπως επίσης και την τρικυμιώδη σχέση του με τον ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων, ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, στον οποίον αναφέρεται και το γράμμα του τίτλου.

O Ιταλός σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι, γνωστός στο ελληνικό κοινό, καθώς το Φεστιβάλ πολλές φορές έχει φιλοξενήσει παραστάσεις του, θα ανεβάσει στο Θέατρο Ολύμπια την παράσταση «Democracy in America». Αυτή τη φορά ο αιρετικός δημιουργός καλεί τον θεατή να ανακαλύψει τους σπόρους του νεότερου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι επίσης γνωστοί στους Έλληνες και από άλλες εμφανίσεις τους στη χώρα μας Forced Entetainment φέρνουν «Όλο τον Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι» . Μέσα σε εννιά μέρες, οι ερμηνευτές της δημοφιλούς ομάδας δημιουργούν 36 συμπυκνωμένες εκδοχές όλων των έργων του Σαίξπηρ, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα τα οποία υποκαθιστούν τους χαρακτήρες.

Tέλος, δύο ανατρεπτικές γυναίκες σκηνοθέτιδες, η Μάρτα Γκόρνιτσκα από την Πολώνια και η Αφσανέχ Μαχιάν μαζί με την ομάδα της, τη Shieveh Theatre Company, θα επισκεφτούν για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών. Η πρώτη, που εκτός από σκηνοθέτης είναι και τραγουδίστρια, παρουσιάζει το τελευταίο μέρος του τρίπτυχου «(M)other Courage», «The Hymn to Love / O ύμνος στον έρωτα», όπου στηλιτεύεται η υποκρισία της Πολωνίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρώπης στο ζήτημα των ανθρωπιστικών αξιών. Γνωστή για την έρευνά της, η Γκόρνιτσκα αναζητάει μια νέα καλλιτεχνική γλώσσα όπου οι λέξεις αντιμετωπίζονται ως μουσική και οι κραυγές ως μελωδία. Στη συγκεκριμένη παράσταση, που θα δούμε στην Πειραιώς 260, 1 και 2 Ιουλίου, το ετερόκλητο καστ περιλαμβάνει άντρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Η Μαχιάν από την άλλη καταπιάνεται με το θέατρο-ντοκουμέντο της Μαχίν Σαντρί και παρουσιάζει το έργο «Από το υπόγειο στην ταράτσα», στις 8 και 9 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, που αφηγείται την ιστορία των «Yellow Dogs», ενός αντεργκράουντ ροκ συγκροτήματος από την Τεχεράνη. Αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της ζωής στο Ιράν, το συγκρότημα μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Το 2013, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος δολοφόνησε τρία και τραυμάτισε ένα από τα υπόλοιπα μέλη. Κατόπιν αυτοκτόνησε. Το βραβευμένο έργο, που έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές, δομείται σε τέσσερις μονολόγους που μπλέκονται μεταξύ τους: από την αδελφή του δολοφόνου, τον μοναδικό επιζώντα, την κοπέλα του ντράμερ και έναν παλιό φίλο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.