• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Ο ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Ο ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


5.0/5 rating 1 vote

ΤO 1979 κάποιοι Γάλλοι δημοσιογράφοι ρωτούν τον Μάνο Χατζιδάκι: «Ποιοι θα κυβερνήσουν μελλοντικά στην ενωμένη Ευρώπη;».
«Ελπίζω για τους επερχόμενους, μια δημογεροντία του πνεύματος κι όχι η αγία αποστολική οικογένεια του πρίγκιπος Φρανκενστάιν», απαντά.


Ο Φρανκενστάιν ήρθε, όμως, κι εμείς τον συνηθίσαμε. Συνηθίσαμε τον φασισμό στην καθημερινότητά μας. Οι φασίστες συνεχώς προκαλούν, με το πρόσχημα αντίδρασης σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν τα συμφέροντά τους. Φροντίζουν να κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν, για να εδραιώνεται η πρόκληση. Με τη σιωπή των πολλών. Όμως δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν - πίστευε ο παλιός ΕΠΟΝίτης, που οι Χίτες το ’44 του είχαν σπάσει τα δόντια στο Παγκράτι. Kινδυνεύουμε από αυτούς που μας «περιφρουρούν», καταδιώκοντας αυτούς που δεν μας μοιάζουν.

Άρα, η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του Κτήνους που περιέχουμε;
«Είναι η Παιδεία», έλεγε ο Μάνος. «Η αληθινή, όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση, η πληροφορία χωρίς κρίση, χωρίς ανήσυχη, αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Η Παιδεία που δεν εφησυχάζει, ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια, αλλά πολλαπλασιάζει ερωτήματα και ανασφάλεια».


Ναι, αλλά αυτή η Παιδεία, δεν ευνοείται από τις κυβερνήσεις, γιατί δεν συμφέρει. Και δεν συμφέρει γιατί δημιουργεί σκεπτόμενους, ελεύθερους κι ανυπότακτους πολίτες.
Άχρηστους για το ευτελές παιχνίδι της πολιτικής.
Και επικίνδυνους για το Κτήνος.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.