• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
 Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 07/11/2016 11:52
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στα ελληνικά γράμματα. Καταξιωμένος και στο εξωτερικό- από τους λίγους μάλιστα Έλληνες συγγραφείς που μεταφράζεται και παίζεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές- ο Δημητριάδης έχει δημιουργήσει μια δική του ποιητική φόρμα, δημιουργώντας σκηνικά τοπία ενός ασυνείδητου και ανείπωτου κόσμου.

Η ιδιαίτερη γραφή του τον κάνουν ελκυστικό για τους καλλιτέχνες του θεάτρου, που μέσα από τα κείμενά του βρίσκουν έδαφος να πειραματιστούν με τις φόρμες. Η συνεχής άλλωστε παρουσία στις σκηνές της χώρας μας αποδεικνύει ότι αυτός ο μοναδικός δημιουργός, είναι ο πιο πολυπαιγμένος συγγραφέας της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου με το «Insenso», μια παράσταση που άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και είδαμε για σύντομο διάστημα και στο Θέατρο Τέχνης.
Το «Insenso» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που «παραφρονεί» από έρωτα και ξεπερνάει κάθε λογική και μέτρο. Ο Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το έργο του σαν μια όπερα χωρίς μουσική, όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. Κίνηση, λόγος σε αντίστιξη, σε αρμονία η δυσαρμονία. Ένστικτο και λογική σε μια αιώνια συνομιλία αποδεκτού.
Για τον Δημητριάδη ο έρωτας είναι από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ζωής, παρών πάντα στη δραματουργία με έναν τρόπο σπαραξικάρδιο και βαθιά μελαγχολικό. Πάντα εμφανίζεται άλογος , σαν μια υπερβατική άσκηση που κάνει το άτομο να χάνει τον έλεγχο.
Στο θέατρο Αλκμήνη και οι "Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών" σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα, που μας πρωτοσύστησε ο Γιώργος Λάνθιμος στο Αμόρε.
Αν και εδώ ο συγγραφέας πραγματεύεται μια απλή ιστορία, ένα ερωτικό τρίγωνο, ο σκληρός και ποιητικός λόγος του υφαίνει ένα αδιέξοδο μέσα στο οποίο οι τρεις εραστές παγιδεύονται για να αλληλοσπαραχτούν, εκούσιοι σκλάβοι ενός πάθους, δίχως όρια. Ακόμη κι όταν όλα καταλήγουν κάπου, αυτό που άρχισε δε θα τελειώσει ποτέ: η περιδίνησή τους μέσα σε έναν φαύλο κύκλο.

Τέλος, ένα άπαιχτο έργο του θα δούμε από τις 23 Μαρτίου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου με τίτλο ο «Θερισμός». Ο σκηνοθέτης δηλώνει θαυμαστής της πένας του Δημητριάδη και το έχει αποδείξει, ανεβάζοντας το 2011 το μονόλογο της «Λήθης» με διαδοχικούς ερμηνευτές τους Δημοσθένη Παπαδόπουλο και Εκάβη Ντούμα.
Σε αυτό το έργο ο Δημητριάδης περιγράφει το χρονικό των διακοπών δύο ζευγαριών Ελλήνων και μιας μοναχικής γυναίκας στο Ακαπούλκο του Μεξικού. Η τολμηρή και πάντα αιρετική δραματουργία του κινείται στο χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, υιοθετώντας εδώ ένα υποδόριο, διαβρωτικό και εν τέλει τραγικό χιούμορ σ’ ένα έργο που ο ίδιος θεωρεί κωμωδία.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.