• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ο ΝΤΙΝ, Ο ΝΙΤΣΕ, Ο ΒΑΓΚΝΕΡ, Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Η ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ο ΝΤΙΝ, Ο ΝΙΤΣΕ, Ο ΒΑΓΚΝΕΡ, Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Η  ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ο ΝΤΙΝ, Ο ΝΙΤΣΕ, Ο ΒΑΓΚΝΕΡ, Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Η ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 03/10/2016 16:41
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Οι ιστορίες των μεγάλων προσωπικοτήτων και των καλλιτεχνών, φαίνεται πως εμπνέουν τους ανθρώπους του θεάτρου, που συχνά επιλέγουν να μεταφέρουν στη σκηνή τη ζωή και το έργο τους. Οι βιογραφίες των προσώπων στη σκηνή, συνήθως εστιάζουν όχι τόσο σε περιστατικά και γεγονότα, αλλά κυρίως στο πνεύμα και στην ψυχή των ανθρώπων ή στο κοινωνικό περιβάλλον που ζουν, γι’ αυτό προκαλούν το ενδιαφέρον των θεατών.

Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ο Γιώργος Κοτανίδης στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης, θα ερμηνεύσει τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη. Στο κείμενο που έχει γράψει ο ίδιος ο ηθοποιός κι έχει τον τίτλο «Ομπίντα», παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες του Ζαχαριάδη που, μπροστά στο θάνατο, γράφει προς τους συντρόφους του το τελευταίο του γράμμα «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και αναπολεί τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του: από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο γράμμα του 1940, όπου καλεί το λαό να πολεμήσει τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου, ως τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση. Από τις συναντήσεις του με τον Στάλιν και την Οδύσσεια των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού, ως την επέμβαση των σοβιετικών και των «αδελφών κομμάτων», την καθαίρεσή του και την 17χρονη εξορία στη Σιβηρία. Μαζί του σε αυτό το ταξίδι μνήμης, η Δώρα Χρυσικού και ο Σπύρος Περδίου.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο Γιάννης Μόρτζος στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές, θα μεταφέρει στη σκηνή τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Ελευθέριου Βενιζέλου, του μεγαλύτερου ίσως πολιτικού άντρα της χώρας μας, που συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Η δράση του προκάλεσε εντονότατα πάθη για πολλά χρόνια, που αποτυπώνονται στις έννοιες «Βενιζελισμός» και «Αντιβενιζελισμός». Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και σφράγισε την Ιστορία του τόπου μας.

Ο ΤΖΕΗΜΣ ΝΤΙΝ
Ο Αγησίλαος Σιούνας αναλαμβάνει το ρόλο ενός ηθοποιού θρύλου, του Τζέιμς Ντιν, που έζησε στα όρια και έφυγε πολύ νωρίς, κάνοντας το όνομά του σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που επαναστατούσε ενάντια στο κατεστημένο. Ο τίτλος της παράστασης είναι «Το όνομά μου είναι Τζέημς Ντιν» και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Χρονά. Πρόκειται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα.

Η ΣΟΦΙΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ
Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης ετοιμάζουν για το Θέατρο 104 μια παράσταση, εμπνευσμένη από τη Σοφία Λασκαρίδου, την πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Σχολή Καλών Τεχνών, ανοίγοντας δρόμο για την γυναικεία παρουσία στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό που σημάδεψε τη ζωή της ήταν η σχέση της με τον ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο, που έμελλε να χαρακτηριστεί ο "αυτόχειρας του Σκαραμαγκά", βάζοντας τέλος στη ζωή του πάνω σ' ένα άσπρο άλογο, επειδή δεν μπορούσε να την έχει δική του. Μετά απ' αυτό το γεγονός, η Λασκαρίδου αποτραβήχτηκε σταδιακά από τη ζωγραφική κι από τους ανθρώπους και έζησε μόνη στο σπίτι της στην Καλλιθέα, μέχρι τα 89 της χρόνια.

Ο ΝΙΤΣΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ
Στη σκηνή του Τόπος Αλλού, ο Νίτσε και ο Βάγκνερ θα συγκρουστούν και φέτος στην παράσταση του Νίκου Καμτσή, που περιγράφει μια φανταστική συνάντηση ανάμεσα στους δύο φίλους και μετέπειτα άσπονδους εχθρούς, οι οποίοι καθόριζαν την ευρωπαϊκή διανόηση. Κεντρικός άξονας της θυελλώδους αυτής συζήτησης είναι ο φασισμός, που εκμεταλλεύτηκε το έργο και των δύο, για να ντύσει με μια "ιδεολογία" τις κτηνωδίες του.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.